Macronova večera lídrov európskych krajín v Paríži je testovacím balónom ochoty Európanov ísť do vojny

Macronova večera lídrov európskych krajín v Paríži je testovacím balónom ochoty Európanov ísť do vojny

Bratislava 4. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Náhle pozvanie európskych lídrov prezidentom Macronom na večeru v Paríži 26. februára a diskusia, ku ktorej tam došlo nasvedčujú záveru, že išlo o testovací balón („trial balloon“). Jeho strategickým zámerom bolo zistiť reakciu na možnosť vyslania vojsk členských štátov EÚ a NATO na bojiská Ukrajiny.

Emmanuel Macron
Na snímke Emmanuel Macron

Vo svete politiky a diplomacie sa to zvykne tak robiť, že mimoriadne citlivé a otázky vyvolávajúce zámery sa nepredkladajú na oficiálnych fórach, ale najprv sa otestujú na neformálnych stretnutiach, napríklad na obede, či večeri. Nie je ťažké si domyslieť, kto pošepkal prezidentovi, čo má otestovať pri dobrom francúzskom víne.

Reklama

Ukázalo sa, že premiér Robert Fico mal pravdu, keď ako prvý avizoval, že na programe môže byť nebezpečná myšlienka vyslania európskych vojsk do bojov s ruskými vojskami na Ukrajine a razantne sa vyslovil proti takýmto úvahám. Pravdu mal aj v tom, keď pomenoval atmosféru na večeri ako militantnú, vychádzajúc z toho, že tam nepadli žiadne slová o mieri a mierovom programe EÚ alebo NATO, len podpora pre pokračovanie vo vojne, ktorá má už teraz za následok státisícové počty obetí, mnohonásobne väčšie ako udávajú bojujúce strany.

Kým v roku 2022 víťazili ukrajinské ozbrojené sily, v roku 2023 prevzali iniciatívu a nadobudli prevahu ruské vojská. Avizovaná jarná protiofenzíva zlyhala a keď to Valerij Zalužnyj priznal v rozpore s tvrdením Zelenského, bol z funkcie odvolaný. Úplne rovnako pomenoval renomovaný americký ekonóm a politológ profesor Jeffrey Sachs koncom februára militantný prístup Washingtonu k vojne na Ukrajine. Kritizoval vyjadrenia v Bielom dome a v Kongrese, kde nepadlo ani jedno slovo o tom ako vojnu na Ukrajine riešiť.

Reklama

Vôbec tam nebola reč o tom, ako hľadať politické a diplomatické riešenie vojny. Žiadne rokovania ale len vojnový prístup „a war only approach“. Žiadny záujem na ukončení vojny. Prečo? Odpoveď je možné nájsť aj v tomto vyhlásení, ktoré tlmočil pred časom významný senátor za štát Utah Mitt Romneyho „To je skvelá vojna, Rusko prehráva a ani jeden americký život nebol stratený“.

Spomenúť treba aj významnú analýzu zo strany vysoko postaveného generála Bundeswehru a kedysi aj predsedu vojenského výboru NATO (2002 – 2005) generála Haralda Kujatu, ktorý zdôrazňuje, že kľúč k riešeniu vojny na Ukrajine je vyrokovaný mier. Generál cituje amerického admirála Charlesa Richarda, ktorý bol svojho času zodpovedný aj za rozmiestnenie jadrových síl USA, ktorý označil terajšiu etapu vojny za „zahrievaciu fázu“, s tým, že veľká kríza ešte len príde. Generál Kujata označil tvrdenia, že Rusko môže byť vojensky porazené, za fikciu.

Žiada sa položiť si otázku, čím bola vyvolaná potreba testovať možnosť vyslania vojakov členských štátov Únie a NATO do vojny na Ukrajine? K tomuto testu došlo, pretože vojská Ukrajiny sú na ústupe, dodávky zbraní a munície zo Západu výrazne zaostávajú za požiadavkami Zelenského, balík pomoci v sume 61 mld. USD bol v Kongrese USA zabrzdený, ale hlavne pre fakt, že ozbrojené sily Ukrajiny nemajú dostatok vojakov. Celková finančná pomoc Spojených štátov už dosahuje takmer 100 mld. dolárov, lenže zbrane ani financie nemôžu nahradiť vojakov.

V ostatnej dobe, a to aj v súvislosti s myšlienkou vyslania vojsk členských krajín NATO na Ukrajinu, sa objavila zmienka testovať nový postup vo vojenskej podpore Ukrajiny aj na báze článku 4 Severoatlantickej zmluvy (Washingtonskej zmluvy).

Článok 4 sa vo všeobecnosti považuje za východiskový bod pre veľké operácie NATO, a preto je určený buď pre núdzové, alebo pre naliehavé situácie. Oficiálne vyzýva na konzultácie o vojenských záležitostiach, ak je „ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zo zmluvných strán“.

Reklama

Článok 4 (tak ako aj článok 5) Washingtonskej zmluvy je viazaný na územia členských štátov NATO. Môžeme však vylúčiť, že sa nenájde konštrukcia, ktorá by článok 4 umožnila aplikovať? Chytráčenie nemá medze a nedá sa vylúčiť, že napríklad cestou bilaterálnych zmlúv uzatvorených medzi Ukrajinou a niektorými členskými štátmi NATO by mohlo ísť o pokus dostať Ukrajinu do NATO „cez zadné dvierka“. Ďalší vývoj to potvrdí, alebo vyvráti.

Odborníci na oboch stranách zastávajú názor, že ak Západ bude chcieť vstúpiť do bojov aj vlastnými vojakmi, mohlo by to viesť k vojne v celej Európe, medzi Ruskom a Európou, nie však k priamemu stretu dvoch jadrových veľmocí USA a Ruskej federácie. Tomuto sa obe strany vyhýbajú.

Vojna zbraní a vojakov medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré v rozpore s medzinárodným právom obsadilo cca 23 percent ukrajinského územia, sa preniesla do vojny argumentov a vzájomne sa napádajúcej propagandy. V rétorike Západu je kľúčovým argumentom ten, že po zabraní Ukrajiny Rusko bude zaberať aj ďalšie krajiny, a teda silné angažovanie sa v tej vojne je nevyhnutné pre obranu krajín NATO.

Táto argumentácia však kríva na obe nohy. Rusko na začiatku stretu malo 190 tisíc vojakov a Ukrajina dvakrát viac. Na relatívne malom území bývalej NDR mal Sovietsky zväz 300 tisíc vojakov. Keď Hitler napadol Poľsko, jeho armáda mala 1,5 mil. vojakov. Ak by Rusko malo obsadiť celú Ukrajinu, vojenskí experti odhadujú, že by na to Rusko potrebovalo ďalšiu dvojmiliónovú armádu. Západní politológovia preto poukazujú na to, že neexistuje žiadny dôkaz o teritoriálnych snahách Moskvy. Putin sám opakovane tvrdí, že Rusko je teritoriálna veľmoc a má dosť vlastných teritórií, nepotrebuje ďalšie.

Novým rozhodujúcim momentom budú americké prezidentské voľby. Ak vyhrajú Demokrati a prezident Joe Biden, vývoj na strane NATO je predpovedateľný aj napriek tomu, že veľká časť mladých Američanov (18 – 27 rokov), ktorí obvykle volia prezidenta Demokratov, má výhrady voči vojne na Ukrajine. Ak získa primárky Donald Trump a bude zvolený za prezidenta, môže vo vojne nastať zvrat. Nie, že by dokázal ukončiť vojnu za 24 hodín, ako to kdesi vyhlásil, to by nebolo reálne. Ale nebude váhať vstúpiť do priamej komunikácie s Vladimírom Putinom. To by mohol byť začiatok hľadania politického riešenia a intenzívnych diplomatických rokovaní.

Reklama

Vojenskou cestou sa vojna na Ukrajine nedá vyriešiť. Jedinou správnou cestou je dosiahnuť prímerie a následne začať rokovať o podmienkach mieru. Na to však treba mať štátnickú múdrosť, odvahu, politickú zrelosť, nadstranícke myslenie a morálny prístup k otázkam vojny a mieru.

Dnes neexistuje žiadny mierový plán. Členské štáty EÚ by mali žiadať vypracovanie mierového plánu Únie a ten by mal byť odobrený konsenzom všetkých členských štátov EÚ, teda za existencie práva na veto.

Veľvyslanec Jozef Šesták

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali