Dvojhra bez pravidiel – Pavol Rusko vs Marián Kočner. Ukážka č. 6 z novej knihy Gustáva Murína

Dvojhra bez pravidiel – Pavol Rusko vs Marián Kočner. Ukážka č. 6 z novej knihy Gustáva Murína

Bratislava 17. augusta 2019 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Prinášame vám šiestu ukážku z práve vydanej knihy Gustáva Murína: Dvojhra bez pravidiel – Pavol Rusko vs Marián Kočner. Ukážky z knihy uvádzame v 8 častiach s povolením autora i vydavateľstva Marenčin PT

Obálka knihy

O Mariánovi Kočnerovi sme už toho v súvislosti s Pavlom Ruskom počuli veľa. Ale on toho mal a má za ušami ďaleko viac. Spolu s Ruskom vyštudovali rovnakú školu a odbor – žurnalistiku. Aj Kočner, tak ako Rusko, robil v spravodajstve STV. Bolo to v roku 1985, ale len rok. Potom zrejme zistil, že sa dá zarábať aj inak, a rok 1989 dal jeho smelým plánom na zbohatnutie krídla. V 90. rokoch sa mal veľmi dobre zorientovať vo vtedy vznikajúcom podsvetí, a ťažko uveriť tomu, že by mu ušli kšefty s výmenou východonemeckých mariek za západonemecké, na čom zbohatla partia okolo Žaluďa, do ktorej patril aj Boris Kollár. Vraj to Kočner skúšal aj so kšeftovaním s tureckým zlatom, ale skutočne sa našiel v ekonomických podvodoch. A začal hneď vo veľkom.

Reklama

O Mariánovi Kočnerovi sa verejnosť po prvýkrát dozvedá z kauzy Technopol už v roku 1995, ktorá skončila až únosom prezidentovho syna Kováča ml.. Išlo o podvod s odhadovanou škodou 2,3 milióna dolárov (cca 1,83 mil. eur), ktorý zamestnal orgány činné v trestnom konaní troch štátov – Slovenska, Nemecka a Rakúska.

Technopol a Kočner rezonovali v médiách opäť aj takmer o štvrťstoročie neskôr. Pôvodne štátny podnik zahraničného obchodu už vlastnil istý Pavel Pávek. Ten prišiel k slušnému majetku, vrátane veľkej budovy v bratislavskej Petržalke s kancelárskymi priestormi, reštauráciou a kongresovým centrom. Ale urobil tú chybu, že sa pohádal s manželkou, ktorá z pomsty za jeho chrbtom, ako aj bez vedomia akcionárov a manažérov, začala celý podnik tunelovať. V niektorých bankách ale zavetrili podozrivé transakcie, zastavili ich a prípad prebrala kriminálka. Lenže vyšetrovanie sa vlieklo a pani Pávkovej sa podarilo zinscenovať mimoriadne Valné zhromaždenie, o ktorom legitímny majiteľ Pavel Pávek nevedel. Potrebné akcie podľa obžaloby ukradla. Na tie sa sama dopísala a tvárila sa ako majiteľka. Pávek sa, pochopiteľne, proti takému kriminálnemu konaniu začal brániť a zlodejku začali vyšetrovať kriminalisti. O pomoc utekala za Kočnerom, ktorý mal na takéto prípady už osvedčenú metódu, vyskúšanú v kauze Glance House. O tej si ešte povieme. Podstatné je, že len čo sa Páveková zverila do Kočnerových rúk, stratila celý prípad spod kontroly. Z činu vykonanom v afekte voči manželovi sa stala rozsiahla podvodná operácia. Kočner v prvom rade nahovoril Pávekovú na protiútok – šla rovno na NAKA, kde podala trestné oznámenie na svojho manžela a pre istotu aj na právnika, čo manžela a jeho spoločníkov obhajoval. Tým mali byť paralyzovaní do doby, kým prebehne kompletný prevod budovy a majetku Technopolu. Na to však potreboval Kočner kapitál. Ľahko ho našiel v Privatbanke, patriacej skupine Penta! Veď tam mal tučné konto a iste spolu nekšeftovali po prvýkrát. Banka ochotne poskytla päť miliónov eur, ktoré mali byť zábezpekou celej lúpeže majetku Technopol Servis. Tie išli čerstvo založenej spoločnosti, za ktorú zasa ručila Kočnerova firma, a do akcie sa zapojili dve ďalšie – áno, to všetko preto, aby v tom bežný človek stratil prehľad a vyšetrovatelia mali sťaženú prácu. A tak tých päť miliónov eur obehlo za jediný deň (?!!) cez štyri firmy, dirigované Kočnerom, pričom nikdy neopustili trezor penťáckej Privatbanky. Hoci na každú transakciu musela byť vystavená a podpísaná osobitná zmluva, všetko stihli v pracovnom čase ôsmich hodín, a ešte mali čas aj ísť na kávičku, ktorú asi platil Kočner. V tom prípade by to bola jeho jediná investícia. To sú zázraky, čo?

Reklama

Medzičasom Páveková predáva svoje akcie Kočnerovmu kamarátovi, ktorý menuje za šéfa ukradnutej Technopol Servis svojho otecka (s ktorým sa Kočner pozná od aféry s pezinskou skládkou), a na jeho meno firmu vytuneluje. Kataster nových majiteľov zapisuje v priebehu 48 hodín, hoci najkratšia lehota na takýto zápis je 15 dní. Ale toto už má predsa pán Kočner „ošetrené“. Samozrejme, dopadlo to pre firmu katastrofálne a rýchlo prebehol aj predaj celej budovy cez dve nastrčené, čerstvo založené firmy. Napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa do hry zapojila aj karibská schránka Midas Investment, ktorá vystupuje vo viacerých Kočnerových kauzách. Celý komplot vyniesol jeho aktérom, podľa odhadu týždenníka Trend, až 20 miliónov eur. A perlička na záver. Vzápätí poslali na účet pána Kočnera pol milióna eur! Len tak, z dobrej vôle…

Mág zákulisných kšeftov

…Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic v roku 2012 upozornil na dva sporné prevody na účty tohto podnikateľa v Privatbanke. Týždenník Trend informoval, že jedna platba smerovala cez maltskú banku z daňového raja v Belize a druhá bola pripísaná Daňovým úradom Bratislava I. na firemný účet podnikateľa. Dokopy išlo o sedem miliónov eur, ktoré preverovala aj polícia.

Na takéto machinácie si nemôže trúfnuť každý. Veľké podvody potrebujú veľké krytie. A Kočner mal to najvyššie, keďže mal blízko k vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Počas voľby generálneho prokurátora v decembri 2010 minister vnútra Daniel Lipšic označil Kočnera za „závadovú osobu“, ktorá sa už chystala oslavovať s Trnkom víťazstvo. Ten nebol znovuzvolený, aj pre podozrenie, že osobnou intervenciou pomohol Kočnerovi v kauze Glance House. Do predaja bytov v tejto bytovke bola podozrivo zapletená aj firma Gapeja, Kočnerovho spoločníka Ágha, hoci bola už v konkurze. Keďže v tomto prípade prebiehalo vyšetrovanie, Špeciálna prokuratúra akékoľvek právne úkony s bytovkou zablokovala. Kataster v Senci však napriek tomu nehnuteľnosť previedol do rúk ľudí blízkych Mariánovi Kočnerovi. Kataster sa pritom odvolal na list generálneho prokurátora Trnku, ktorým takéto protizákonné konanie odobril. Dobroslav Trnka bol nakoniec Disciplinárnou komisiou opakovane vylúčený z radov prokurátorov. Proti rozhodnutiu sa odvolal na súd.

Reklama

 

Príklad práce vybavovača

Aj iní doplatili na kontakty s Kočnerom. Poisťovňa Unipharma vlastnila na Donovaloch 80 apartmánov v komplexe, ktorý dal postaviť. Po čase si však zmyslel, že by ich chcel vlastniť výmenou za hotel Šport, ktorý by kvôli tomu zrekonštruoval. Aj uzavreli zmluvu o budúcej zmluve, ale nakoniec sa nedohodli, lebo Kočner hotel nezrekonštruoval podľa dohody. Pikantné na tom totiž je, že podľa medializovaných správ Kočner o hoteli vyjednával, hoci ho nevlastnil. Predstavitelia poisťovne na celý plán iste už aj zabudli, keď v januári 2016 od nich začal Kočner súdne vymáhať neuveriteľných 45 miliónov eur. Odstúpenie od rokovaní vraj spôsobilo, že prišiel o takýto budúci zisk z nájomných zmlúv.

Tým tie absurdity len začínajú. Bežnému občanovi sa ani nesníva, aké krkolomnosti sa dajú vymyslieť, ak má niekto kontakty a drzosť použiť ich na svoje kšefty. Nemusíme snáď zdôrazňovať, že celý „spor“ bol Kočnerom umelo vykonštruovaný. Nerozohrával takúto bizarnú hru naslepo, festival absurdít začal.

Reklama
  1. Suma 45 miliónov eur bola doslova „vycucaná z prsta“, lebo to bol fiktívny a ničím nepotvrdený ušlý zisk, ktorý by vraj zarobil na prenájme nehnuteľností na Donovaloch.
  2. Unipharma nebola nikdy vlastníkom nehnuteľností, ktoré mali byť predmetom zámeny, a tak nemohla byť ani účastníkom predzmluvných rokovaní o niečom, čo nevlastnila. Na to ale súd ohľady nebral. Prečo? Lebo nie je súd ako súd.
  3. Najväčším tromfom stredovekých súbojov bola voľba zbraní. A Kočnerovou zbraňou, ako už vieme, sú kontakty. A ani v tomto prípade Kočner nenechal nič na náhodu. Vybral si najnepravdepodobnejší súd!
  4. Žalujúcu firmu International Investment Development Holding (IIDH) Kočner vlastní a riadi cez maltskú firmu International Finance Group Limited, napojenú na schránku v Karibiku – Midas Investments Ltd. Lekárnická spoločnosť Unipharma a jej dcérska firma Pharmaeduca sídlia v Bojniciach a im príslušný súd je v Prievidzi. Kočner však podal žalobu na Okresný súd Košice II.?! Ako je niečo také absurdné vôbec možné? V prípade záujmov pána Kočnera bolo aj nemožné možným. A súdnictvo na východe Slovenska má svoje „špecifiká“.
  5. Kočnerova finta spočívala v tom, že sa zjavne dohodol (podľa neskôr citovaných médií) s akousi spoločnosťou Ergomed Poliklinika, ktorej spolumajiteľom bol Kočnerov známy Tomáš Rajecký. A tá sa, čuduj sa svete, stala dobrovoľne dlžníkom Kočnerovej IIDH. Tú proti všetkej logike (ale veď aká logika, keď je „dobrá vôľa“?) zaplietol do sporu s Unipharmou, hoci tam ani nevedeli, že akási Ergomed Poliklinika existuje. A začali sa diať „zázraky“.
  6. Predseda Okresného súdu Košice II. Adrian Pažúr podnikateľovi, ktorý sa desaťročia chvastal svojím bohatstvom, prekvapujúco odpustil 5% poplatok zo žalovanej sumy, lebo jeho firma je vraj chudobná a bez prostriedkov (?!).

Ako vidno Kočner neponechal nič na náhodu. JUDr. Adrian Pažúr má na internetovej stránke „Otvorené súdy“ takéto skóre: sudcove rozhodnutia boli po odvolaní potvrdené pod priemerom v rovnakej agende, odvolania sú naopak nad priemerom (v 15,8% prípadoch, pričom priemer v rovnakej agende je 9,7%), a jeho rozhodnutia sú zmenené alebo zrušené v dvojnásobku prípadov oproti priemeru. Prečo by nás teda malo prekvapiť, že tento sudca vyhovel nielen „nemajetnému“ Kočnerovi v odpustení súdnej zábezpeky, ale zrejme aj v hlavnom cieli celej žaloby. Veď súd sa môže ťahať celé roky, a čo z toho. Ale zablokovať niekomu majetok po celom Slovensku, to už bolí. Podobá sa to dvojitému Nelsonovi v zápasení voľným štýlom. A štýl pána Kočnera je veľmi voľný. Na nepríslušnom súde, pod fiktívnou zámienkou dosiahol, čo asi dosiahnuť chcel – Unipharma a jej dcérska spoločnosť sa ocitla zo dňa na deň bez majetku! Až 800 lekární zrazu čelilo situácii, keď je ťažké zabezpečovať bežný chod jednej z najväčších distribúcií liekov a najväčšej siete lekární na Slovensku.

 

Kočnerove neúnavné špekulácie

V roku 2017 na seba Kočner upozornil prevodom bytov v jeho luxusnom komplexe Five Star Residence. Figuroval totiž v orgánoch firiem na obidvoch stranách obchodu, a cez ne si mal vypýtať nadmernú vratku DPH až štyri milióny eur.

Ďalší prípad, ktorý zamestnáva políciu, sú obchody M. Kočnera v súvislosti s časťou hotela Residence a Športhotel na Donovaloch. Nadmerné odpočty DPH už dosahujú sumu osem miliónov eur. V rokoch 2010 až 2012 malo dôjsť k účelovým prevodom nehnuteľností. Po celý čas sa pritom vlastníctvo nehnuteľností menilo len formálne, pretože podľa kriminalistov mal M. Kočner zabezpečenú kontrolu nad budovami cez záložné práva na listoch vlastníctva. Vďaka týmto „obchodom“ dostali spoločnosti od štátu vyplatené tri vratky DPH v celkovej výške 8,9 milióna eur. Aby toho nebolo málo, bol aj so spoločníčkou obvinený z krátenia dane z uvedených predajov. Pôvodný vyšetrovateľ, ktorý vec odložil, čelí disciplinárnemu konaniu.

Ako cez kopírák mal Kočner pripraviť štát tentoraz o 4 milióny eur na dani v prípade umelo vyvolanej dobrovoľnej dražby golfového areálu v Báči. Mali tomu napomôcť maltské, britské a karibské schránky. Tým by sa stopa, kto komu platil a koľko, úspešne stratila. A hlavne vyhol by sa zdaneniu i finančnej kontrole. Tentoraz mu pomohla nanajvýš podozrivým spôsobom banka, ktorá skupine developerov Welten na výstavbu areálu požičala 2,5 milióna eur. Túto pohľadávku nečakane predala Kočnerom ovládanej firme Inkasný servis. Ten na to získal peniaze od International Investment Holding Limited, ktorá ich zasa dostala podozrivou vratkou DPH v súvislosti s kúpou hotela na Donovaloch. Než sa páni z Welten spamätali, vymenoval sa Kočner za predsedu predstavenstva, jeho akože rozvedená manželka sa stala predsedníčkou Dozornej rady, kde zároveň sedela ich dcéra. A tomuto vydarenému rodinnému klanu tak spadol do lona nielen areál, ale aj pozemky, budovy a dokonca aj akcie Welten. Keď sa darí, tak sa darí!

Luxusná bytovka Five Star Residence inšpirovala Kočnera aj k prevodu 17 bytov samému sebe, čo by podľa trestného oznámenia malo znamenať krátenie dane vo výške 900 000 eur. Oznámenie na neho podal poslanec Jozef Rajtár.

Ak už ste unavení z výpočtov čudných finančných operácií pána Kočnera, vedzte, že mu vystačilo ešte dosť energie aj na iné aktivity…

Pokračovanie nasleduje…

Reklama

Gustáv Murín

 

 

Prvú časť si môžete prečítať TU

Druhú časť si môžete prečítať TU

Reklama

Tretiu časť si môžete prečítať TU

Štvrtú časť si môžete prečítať TU

Piatu časť si môžete prečítať TU

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali