Sekretár Rady kardinálov C9: Reforma Rímskej kúrie je v poslednej štvrtine

Sekretár Rady kardinálov C9: Reforma Rímskej kúrie je v poslednej štvrtine

Vatikán 12. septembra 2017 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TASR/AP-L’Osservatore Romano, ho)

 

Vo Vatikáne sa začalo už 21. zasadnutie Rady kardinálov C9, ktoré potrvá do stredy. Úlohou tejto rady, ktorú vymenoval pápež František 28. septembra 2013, je pomáhať Svätému Otcovi pre vedení univerzálnej Cirkvi a zároveň študovať revidujúci projekt Apoštolskej konštitúcie Pastor bonus o Rímskej kúrii.

Ilustračné foto

O práci tejto rady C9, o spôsobe podieľania sa pápeža Františka na jej činnosti a o budúcich krokoch reformy pre Vatikánsky rozhlas porozprával Mons. Marcello Semeraro, sekretár Rady kardinálov:

Reklama

„Samotný pápež sa v skutočnosti necíti byť „reformátorom“… ak pápež začal tento proces reformy Kúrie, tak to urobil pod vplyvom odporúčaní, ktoré sa vynorili počas prípravných stretnutí kardinálov pred konkláve. Vidíme, že si vybral – aspoň na začiatku – členov Rady kardinálov spomedzi kardinálov, ktorí stoja na čele nejakej diecézy, vedú miestne cirkvi a pochádzajú z rôznych kontinentov. Je tu tento dvojitý rozmer: počúvať hlas Cirkvi aj v záujme pokračovania v reforme Rímskej kúrie.“

Ako by ste opísali spôsob práce C9? Aké sú podľa Vás črty, ktoré ho charakterizujú?

Reklama

„Spôsob práce by som vystihol pomocou niektorých slovies. V prvom rade Rada kardinálov načúvala a načúva. Všetko sa začalo v októbri 2013 so správami na rôzne témy, ktoré prišli z rôznych biskupstiev, z rôznych dikastérií Rímskej kúrie a tiež od mnohých ľudí, ktorí napísali a poslali príspevky. Druhé sloveso: po tom ako Rada načúvala, reflektuje. Reflektuje nad návrhmi, tiež nad tým, ako postupovať a robí aj overovanie. Počúvať, reflektovať, overiť. A potom aj vypracovať návrh – navrhnúť – pápežovi, pretože Rada kardinálov nerozhoduje, Rada kardinálov navrhuje pápežovi.“

Pápež zasahuje aktívne do práce, do diskusií o rôznych témach? Aký je jeho postoj vzhľadom na prácu C9?

„Pápež je zvyčajne prítomný a je prítomný hlavne načúvajúc. Vstúpi do rokovania, ak je to azda vec, kde využije svoje skúsenosti z doby, keď bol arcibiskupom v Buenos Aires alebo keď sa hovorí o aktuálnej situácii v živote Cirkvi. Odhliadnuc od tohto všetkého, Rada kardinálov nie je vytvorená len kvôli reforme Kúrie; jej hlavný cieľ zostane aj po ukončení tejto fázy reformy Rímskej kúrie ako primárna úloha, na ktorú bola zriadená, a tou jej spolupracovať a vyjadrovať pápežovi rady, náhľady, v tých situáciách, keď to považuje za dôležité takto sa poradiť. Napríklad, je známe, že veľmi často Rada kardinálov venovala pozornosť tej veľmi bolestivej skutočnosti, ktorou je zneužívanie mladistvých. Toto samo osebe nie je súčasťou reformy Rímskej kúrie, a predsa pápež považoval za dobré vypočuť si Radu aj v týchto záležitostiach. A teda, ak je potrebné zasiahnuť, pápež zasiahne, ale veľmi diskrétne. On väčšinou počúva.“

Mons. Semeraro ďalej okrem iného potvrdil, že na stretnutiach C9 vládne rodinná atmosféra. Vysvetlil, že súčasťou zasadnutí sú aj „pauzy na kávu“ a je čas aj na „úsmevné príbehy“, takže všetko sa deje „vo veľmi bratskom prostredí“.

O tom, ako napreduje reforma Rímskej kúrie sekretár Rady kardinálov povedal:

Reklama

„Povedal by som, že pokiaľ ide o proces reformy Rímskej kúrie, tento už má za sebou tri štvrtiny: čiže blíži sa ku skompletizovaniu. Blížime sa k jeho skompletizovaniu na úrovni návrhu na predloženie pápežovi.“

Medzi dikastériami, ktorých sa reforma hlavne dotkne, spomenul Mons. Semeraro aj Sekretariát pre komunikáciu, pod ktorý patrí aj Vatikánsky rozhlas:

„Sekretariát pre komunikáciu, ktorý obsahuje aj funkcie určite prioritne pastoračné, tie ktoré predtým spadali pod Pápežskú radu pre spoločenské komunikačné prostriedky. Ale spolu s touto orientáciou na pastoračné úlohy má Sekretariát pre komunikáciu veľkú administratívnu zodpovednosť kvôli svojej veľkosti, ale tiež kvôli dôležitosti témy, akou je komunikácia, je to dikastérium s ústredným miestom v projekte reformy Kúrie.“

Na záver sekretár Rady kardinálov C9 Mons. Marcello Semeraro potvrdil, že „aj keď sa o niekoľko mesiacov táto revízia ukončí a bude viac menej kompletná, ďalej bude mať pápež František k dispozícii všetky návrhy, ktoré sa týkajú všetkých dikastérií a bude na ňom, aby rozhodol ako a kedy sa uskutočnia. Momentálne pápež uprednostňuje postupné zmeny, robiac aj určitý druh zábehovej fázy.“

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali