Štokholm 21. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Dietologička Kristina Anderssonová pomenovala sedem lacných a zdravých potravín a väčšinu z nich máte iste v chladničke. O aké potraviny ide? Píše o tom portál Svenska Dagbladet
Lekárka odporučila, aby ste do svojho stravovania pridali cibuľu. Obsahuje veľa vitamínov a živín a má tiež baktericídny účinok. Červená cibuľa je obzvlášť bohatá na antioxidanty.
Kapusta potom podľa lekárky obsahuje siričitany, ktoré telo chránia pred rakovinou. Treba podotknúť, že ľudia, ktorí trpia žalúdočnými problémami, by mali kapustu jesť tepelne upravenú, nie surovú.
Zemiaky sa zase hodia na diétnu stravu. Odborníčka to vysvetľuje tým, že zemiaky najlepšie nasýtia telo v prepočte na jednu kalóriu. Vo výpočte lekárky nechýba koreňová zelenina. Mrkva, paštrnák a rôzne druhy repy obsahujú mnoho minerálov a sú dobrým zdrojom sacharidov a rastlinnej vlákniny.
Ovos zase obsahuje betaglukány, teda špeciálny druh zdravej vlákniny. Tie majú pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu. Dietologička tiež odporúča jesť celé zrná, a to z toho dôvodu, že sú výživnejšie.
Strukoviny, ako sú fazuľa, cícer, šošovica sú zase extrémne bohaté na bielkoviny a minerály. Anderssonová dodala, že ani konzervovaná fazuľa nie je ochudobnená o svoju nutričnú hodnotu, ale jej cena je už vyššia.
V neposlednom rade spomína vajcia, ktoré označuje za prírodný multivitamín, pretože obsahujú v malom množstve takmer všetky vitamíny a minerály, ktoré človek potrebuje, a majú tiež vysoký obsah zdravých tukov a antioxidantov.
Užitočný ananás
Dietologička z Ústavu personalizovaného lekárstva Sečenovovovej univerzity Natalja Pugačevová zase skôr upozornila, čo nám môže priniesť konzumácia ananásu.
Podotkla, že ananás môžeme označiť za potravinu mladosti a krásy vďaka tomu, že obsahuje kremík. Je okrem toho je bohatý na mangán, vďaka ktorému sa zachováva v organizme energetickú výmenu na molekulárnej úrovni, rovnako tak i normálny obsah glukózy v krvi.
Ako pripomenula lekárka, ananás má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Enzým bromelain napomáha štiepiť proteíny na aminokyseliny, čo napomáha tráveniu. Ovocné kyseliny napomáhajú produkcii žalúdočných štiav, čo tiež normalizuje funkciu čriev.
Pugačevová podotkla, že denne môžeme zjesť asi 200 gramov čerstvého ananásu alebo z neho vypiť 200 mililitrov šťavy. Povedala tiež, že mäso marinované s ananásom sa lepšie trávi. Avšak od konzumácie tohto ovocia by mali upustiť ľudia, ktorí trpia prekyslením žalúdka alebo majú žalúdočné vredy. Okrem toho obsahuje ananás veľké množstvo cukru.