V Nitre sa konalo spomienkové zhromaždenie pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov

V Nitre sa konalo spomienkové zhromaždenie pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov

Nitra 23. júna 2018 (HSP/Foto: HSP/Eugen Rusnák)

 

V meste pod Zoborom sa včera večer konalo spomienkové zhromaždenie pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov. Účastníci spomienkovej akcii sa zišli v mestskom parku na Sihoti pri slovanskej lipe, ktorú pred pár rokmi zasadili členovia slovanského občianskeho združenia Slavica a ich priaznivci.

Snímka zo spomienkového zhromaždenia pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov.

Organizátori spomienkovej akcie pripomenuli, že návrh vyhlásenia dňa 22. júna za pamätný Deň genocídy Slovanov iniciovali členovia združenia Slavica na nedávnych Všeslovanských národopisných slávnostiach „Slovanská Praha 2018“ 7. – 9. júna, ktoré sa uskutočnili v českej metropole.

Reklama

Predseda Slavice Miloš Zverina prítomným pripomenul, že na pražskom podujatí sa zúčastnili predstavitelia slovanských štátov, odborníci, vedci, novinári, umelci a zástupcovia rôznych slovanských spolkov. Za slovenskú delegáciu vystúpili viacerí odborníci a práve predseda občianskeho združenia Slavica Miloš Zverina navrhol ustanoviť 22. jún ako pamätný deň genocídy Slovanov. Následne plenárne zasadnutie tento návrh nitrianskeho združenia schválilo.

Miloš Zverina pripomenul svoj návrh, ktorý pre našich čitateľov prinášame v plnom znení – tak, ako odznel v Prahe: „Návrh na vyhlásenie dátumu 22. jún za pamätný deň týchto pre Slovanov tragických udalostí. Na vzdor neslýchanému vyše tisícročnému útlaku a snahe našich nepriateľov o vyhubenie Slovanov sme stále tu na prospech nášho národa a celého ľudstva. Na to, aby som dôsledne vymenoval všetky neprávosti páchané na našom národe, by som potreboval veľa času. Len ako príklad spomeniem nekonečné krížové výpravy na západných Slovanov, alebo osmanské jarmo uvalené na južných Slovanov. Samostatnou kapitolou sú storočia sa opakujúce genocídne ťaženia na našich východných slovanských bratov. A práve k úcte k nim navrhujeme vyhlásiť dátum 22. jún za pamätný Deň genocídy Slovanov. Ako všetci dobre vieme, 22. júna 1941 boli napadnutí naši východní slovanskí bratia a v rovnakom termíne v roku 1812 napadli Rusko vojská Západu pod velením Napoleona. Vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí majú úctu k našim predkom a k desiatkam miliónov vyvraždených našich bratov a sestier, aby sa pripojili k tejto iniciatíve a začali si dňom 22. júna 2018 pripomínať tieto tragické udalosti pre Slovanov. Slávme slávne slávu Slávov slávnych,“ uzavrel svoj prejav Miloš Zverina na nedávnych Všeslovanských národopisných slávnostiach „Slovanská Praha 2018“

Reklama

Následne na spomienkovej akcii v nitrianskom parku vystúpil publicista, novinár a spisovateľ Ratko Sudecký. Vysvetlil, prečo iniciatívna skupina občanov navrhla pamätný Deň genocídy Slovanov. Zdôvodnil, prečo to má byť práve 22. jún. “Samozrejme, je to predovšetkým dátum, kedy v r. 1941 fašistické Nemecko napadlo slovanský štát ZSSR.” Ratko Sudecký vymenoval minimálne desať ďalších príkladov genocídy Slovanov, ku ktorým došlo približne v rovnaký deň, ale v iných rokoch, ba dokonca v odlišných stáročiach.

Snímka zo spomienkového zhromaždenia pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov.

Účastníci spomienkovej akcie si zapálili sviečky pri pomníku Slovanskému svetu a diskutovali o „záhadách genocídy“. Pripomenuli, že všetci na celom svete vedia o 6 miliónoch obetí Židov v dôsledku genocídy počas svetovej vojny. Ale málo kto vie, koľko Slovanov zahynulo tiež v dôsledku 2. svetovej vojny a už vôbec sa nediskutuje o tom, či to bola alebo nebola genocída Slovanov. Prečo platia dvojité štandardy? Prečo sa pripomína genocída jedného národa a nepripomína sa genocída druhého národa?

Účastníci spomienkovej akcie hovorili o tom, že najviac obetí, až 33 miliónov, bolo práve z troch slovanských štátov – Sovietskom zväze, Poľsku a Juhoslávii. Koľko z nich bolo Slovanov, kto môže vypočítať to percento? Ale určite tých Slovanov bola väčšina. Možno bolo ich 20-25 miliónov? V každom prípade bolo ich mnohonásobne viac, ako 6 miliónov. Prečo všetci hovoria o genocíde Židov, ale nik nehovorí o genocíde Slovanov? Bola to genocída na Slovanoch? A ak nebola, tak čo to potom bolo, kto to môže vysvetliť inak? Prečo aj v tejto veci platí dvojitý meter?

Spomenuli si na genocídu spáchanú na Slovanoch počas bombardovania Juhoslávie v r. 1999. Najväčšia vojenská operácie v histórii NATO, keď Severoatlantická aliancia zaútočila  na suverénny štát, sa začala 24. marca 1999 na pokyn jej vtedajšieho generálneho tajomníka, španielskeho diplomata Javiera Solanu. Dva a pol mesiaca natovská armáda zabíjala Slovanov na území Juhoslávie – nebola to genocída?

Snímka zo spomienkového zhromaždenia pri príležitosti vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov.

Hovorili aj o iných prípadoch genocídy na Slovanoch, na ktoré si svetová verejnosť nespomína. Pýtali sa, či sa rozdeľujú zločiny a genocída na dobré a zlé, na totalitné a demokratické? Prečo vo svete uznávajú, že bola genocída Židov, Albáncov, Arménov, Kambodžanov, ale vôbec nehovoria o tom, že bola alebo aj pokračuje  genocída amerických Indiánov, Slovanov, Vietnamcov, Afgancov, Sýrčanov, Iračanov?

Reklama

Kládli si takmer rétorickú otázku: kto rozhoduje, čo je genocída a čo nie je? Kto rozhoduje, či genocída je „dobrá a demokratická“ alebo zlá a totalitná? Prízvukovali, že aj v tejto veci vo svete platia dvojité štandardy a na genocídu Slovanov si nik nespomína. Veď práve preto iniciatívna občianska skupina navrhla vyhlásiť dátum 22. jún za pamätný deň tragických pre Slovanov udalostí – Deň genocídy Slovanov.

Hovorili aj o súčasnej situácii vo svete a na Slovensku, o pokračujúcej sa genocíde Slovanov a o tom, ako dosiahnuť zastavenie tejto genocídy. V závere iniciátori myšlienky vyhlásenia pamätného Dňa genocídy Slovanov sa spoločne odfotografovali pri symbolickom pamätníku Slovanskému svetu.

Eugen Rusnák

 

Video si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali