Čo sa s ním deje? Favorizovaný kandidát na prezidenta Ukrajiny Vladimír Zelenský náhle mení rétoriku smerom na Západ, Washington, Brusel, MMF, Soros

Čo sa s ním deje? Favorizovaný kandidát na prezidenta Ukrajiny Vladimír Zelenský náhle mení rétoriku smerom na Západ, Washington, Brusel, MMF, Soros

Kyjev 24. marca 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Ukrajinské médiá uvádzajú, že prezidentský kandidát, komik, herec a šouman Vladimír Zelenský mení rétoriku. Začína preferovať všetko, čo predtým odmietal. Terajší jeho smer – Západ, Washington, Brusel, Medzinárodný menový fond, Soros, NATO nastal aj napriek tomu, že väčšina ľudí, ktorí žijú v centrálnej a juhovýchodnej Ukrajine a v prieskumoch podporovali Zelenského, majú presne opačné názory…

Vladimír Zelenský

„Zelenský chce získať priazeň Spojených štátov. Zároveň je tu otázka ohľadom politiky potenciálneho prezidenta: aká bude v skutočnosti? Pred voľbami samotný šouman – osobne alebo vo svojich paródiách v relácii „Kvartál 95“ kritizoval Medzinárodný menový fond, snahu Ukrajiny začleniť sa do NATO, prozápadnú ministerku Uľjanu Suprunovú a veľa iných vecí. Hovoril práve to, čo chceli počuť diváci. Dnes hovorí úplne opačné veci. Celý jeho tím propaguje radikálny prozápadný kurz,“ uvádza najväčší a najpopulárnejší ukrajinský denník Strana.

Reklama

Poukazuje na to, že Zelenský úplne zmenil svoju rétoriku a propaguje všetko to, čo predtým kritizoval a odmietal: „Po prvé, podporuje ministerku zdravotníctva, po druhé súhlasí pracovať podľa pokynov a programu Medzinárodného menového fondu, po tretie, treba si všímať Zelenského tím: tvoria ho bývalý minister financií Alexander Daniľuk, bývalý minister ekonomického rozvoja Aivaras Abromavicius, poslanec Sergej Leščenko a spolumajiteľ „Novej pošty“ Vjačeslav Klimov,“ uvádza denník Strana a popisuje týchto „odborníkov“ ako ľudí s radikálnou prozápadnou a euroatlantickou orientáciou, ktorí pracovali v inštitúciách a mimovládnych organizáciách štedro sponzorovaných americkým miliardárom Sorosom.

Pripomína, že iba prednedávnom Zelenský tvrdil, že Ukrajina sa nemusí snažiť vstúpiť do Európskej únie a NATO, v súčasnosti stále opakuje o potrebnosti „euroatlantickej integrácii“ Ukrajiny. Denník Strana poukazuje na to, že doterajší priaznivci Zelenského majú opačné názory, a predpokladá, že práve preto ratingy komika začnú klesať.

Reklama

Ukrajinské médiá pripomenuli, že ešte prednedávnom Zeleneský tvrdil, že ak sa stane prezidentom, mieni rokovať s Vladimírom Putinom o zastavení občianskej vojny na Donbase a riešení situácie na juhovýchode Ukrajiny. V súčasnosti počas predvolebných vystúpení už tieto plány akosi nespomína. Rovnako ako už neopakuje ani návrh, že obyvatelia Donbasu v referende by sami mohli rozhodnúť o svojom osude. O tom nehovorí už ani slovo.

Denník Strana priamo poukazuje na to, že Vladimíra Zelenského „diriguje“ miliardár Igor Kolomojský, ktorý má priateľov hlavne v USA. Podľa denníka toto je dôvod, prečo Zelenský zmenil rétoriku a snaží sa „zapáčiť americkým partnerom.“ Uvedomuje si, že bez priazne amerických šéfov sa do prezidentského kresla nedostane.

„Igor Kolomojský, ktorý stojí za Vladimírom Zelenským, v každom prípade nie je hlupák a uvedomuje si, že voľby sú voľby, ale prezidentom Ukrajiny sa stane ten človek, ktorého vymenuje americká ambasáda. Preto tím Zelenského sa snaží nadviazať vzťahy s ambasádou USA. Je to iba biznis, nič osobné,“ konštatuje ukrajinský novinár Jurij Tkačev.

„Čo sa deje so Zelenským? V priebehu iba posledných dvoch dní tento „ľudový kandidát“ stihol vysypať komplimenty pre ministerku zdravotníctva Suprunovú a stretol sa s Abromaviciusom a Sergejom Leščenkom. Toto určite nenadchlo jeho voličov. Niekto si pomyslí, že jeho PR-komando sa zbláznilo. Ale je možné, že Zelenský si pomyslel, že už vyhral voľby a rieši ďalšiu úlohu – snaží sa získať požehnanie od americkej ambasády. A čo s jeho voličmi? Zmenia svoj názor? Veď je jasné, že nebudú voliť Porošenka. Alebo predsa sa rozhodnú, že budú voliť niekoho iného?“ pýta sa ďalší ukrajinský novinár Vjačeslav Čečilo.

Skrátka situácia tesne pred prezidentskými voľbami je presne taká, ako sa dalo predpokladať. Žiadne prekvapenie, o tom sme písali v priebehu niekoľkých ostatných mesiacov. Zhrňme si to: Už dávnejšie bolo jasné, že reálne šance zvíťaziť v ukrajinských prezidentských voľbách majú iba traja kandidáti: Júlia Timošenková, Petro Porošenko a Vladimír Zelenský. To znamená, že ukrajinskí voliči (podobne ako aj slovenskí) fakticky nemajú na výber – výhra kandidát s prozápadnou, proamerickou, euroatlantickou orientáciou. Rozdiel je iba v tom, či jeho euroatlantická politika bude miernejšia alebo zdrvujúco desivá…

Reklama

Varianty? Ak vyhrá Petro Porošenko (dovolím si zahrať sa na Nostradama a tvrdiť, že určite nevyhrá), jeho kurz sa nezmení, akurát môže ešte viac pritvrdiť svoju protiruskú politiku.

Ak vyhrá Júlia Tymošenková, podľa všetkého, pôjde presne po stopách Porošenka. Je tam však taký „maličký háčik“. Ukrajinská „železná lady“ už dlhšie obdobie „podniká s plynom“. Preto je tam síce mizerná, ale predsa možnosť, že, aby si nepokazila kšefty, bude musieť nadviazať s Ruskom aspoň platonické, kozmeticky normálne vzťahy a nerozdúchavať konflikt na Donbase. Znovu je to iba biznis – nič osobné…

V prípade komika a herca Vladimíra Zelenského sa nedá presne odhadnúť, kam povedie krajinu, ako bude konať. Je celkom možné, že neskúsený politik, tlačený z rôznych strán zahraničnými a domácimi „sponzormi, šéfmi a poradcami“ z jednej strany a ožobráčeným zbedačeným ľudom Ukrajiny z druhej strany bude robiť prekvapivé kotrmelce a meniť svoje názory, postoje a celú politiku. Skrátka, podľa svojho povolania, bude robiť šou – treťotriedny politický cirkus.

Vlastne podobným štýlom už koná: V súčasnosti vychvaľuje všetko to, čo ešte prednedávnom tvrdo kritizoval. Prirodzene to neznamená, že onedlho nebude kritizovať to, čo vychvaľuje v súčasnosti. Všetko záleží na tom, kto ho bude tlačiť a ovplyvňovať tvrdšie: zahraniční a domáci „euroatlantisti“ alebo verejnosť, obyvatelia Ukrajiny.

V každom prípade blížiace sa ukrajinské voľby sa stanú lacnou šou, podradnou fraškou. Jedno je isté: tak ako na Slovensku, tak ani na Ukrajine nový prezident či prezidentka nezmenia fakticky nič. Druhé kolo slovenských volieb bude 30. marca, prvé kolo volieb na Ukrajine sa uskutoční 31. marca. Peknú zábavu, priatelia!

Reklama

Eugen Rusnák

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

13:20

Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

13:17

Španielska prokuratúra požiadala vyšetrovacieho sudcu, aby odložil vyšetrovanie podozrení z daňových podvodov v prípade kolumbijskej speváčky Shakira. Minulý rok sa speváčka vyhla súdnemu procesu v samostatnom prípade po zaplatení vysokej pokuty.

12:39

Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku. Začiatkom apríla boli podľa opozičnej strany ceny na Slovensku vyššie o polovicu, no aktuálne sa rozdiel zvýšil takmer na 65 %. Poslanci hnutia nakupovali 6. mája v rovnakom obchodnom reťazci potraviny od rovnakých výrobcov a na Slovensku zaplatili 75,15 eura, zatiaľ čo v Poľsku 45,63 eura. Informovali o tom na brífingu poslanci hnutia Július Jakab a Michal Šipoš.

12:38

Zdravotné poisťovne očakávajú na konci roka straty dokopy vo výške viac ako 276 miliónov eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) očakáva stratu viac ako 200 miliónov eur, Dôvera takmer 70 miliónov eur a Union ZP 6,5 milióna eur.

12:37

Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý v stredu schválila vláda.

12:36

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v utorok v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku – kúfiju. Bol to najkontroverznejší čin večera, z ktorého do finále po hlasovaní postúpili Ukrajina a Chorvátsko.

12:35

Rusko varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

12:31

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ budú v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku.

11:18

V apríli tohto roka zbankrotovalo na Slovensku 854 fyzických osôb. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 7,29 % a v medzimesačnom porovnaní to bolo o 49,04 % viac. Zbankrotoval aj 12-ročný tínedžer. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

11:17

Počet ponúkaných jazdených áut na slovenskom trhu sa v apríli medziročne zväčšil o 14 %, keď dosiahol 63.852 vozidiel. V porovnaní s marcom však už počet áut mierne klesol, podobne ako ponukové ceny. Tie sa znížili o dvesto eur na mediánových 9300 eur, vek inzerovaných klesol o jeden rok na aktuálnych 10,1 roka.

11:16

Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky. Vyše polovica (57 %) oslovených Slovákov sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú svoje peniaze. 

11:14

Vietnamská polícia zatkla 20 ľudí za krádež a nelegálnu kontrolu nad desiatkami tisíc účtov na Facebooku. Informovali o tom štátne médiá, podľa ktorých z toho mala zločinecká skupina zisk takmer 4 milióny eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali