Poslanec Alan Suchánek nepríde o ocenenie Biela vrana, jej rada však odstúpi

Poslanec Alan Suchánek nepríde o ocenenie Biela vrana, jej rada však odstúpi

Bratislava 13. júna 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Poslancovi Alanovi Suchánekovi (OĽaNO-NOVA) neodoberú ocenenie Biela vrana, ktoré dostal za to, že upozornil na prípad nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Členovia Rady Bielej vrany však odstúpili zo svojich funkcií. Dôvodom je, že pri rozhodovaní o udelení ocenenia nepreverili informácie o prvom tendri, v ktorom mal Suchánek údajne zvýhodňovať firmu Siemens

Na snímke poslanec Alan Suchánek (OĽANO-NOVA)
Na snímke poslanec Alan Suchánek (OĽANO-NOVA)

“Ak by Rada detailne preskúmala dokumentáciu tendra pred udelením ocenenia Alanovi Suchánekovi, neudelila by ho. Nebyť personálnych zmien v Správnej rade nemocnice, tento nerovný tender by totiž viedol k uzavretiu zmluvy a piešťanská nemocnica by v súčasnosti mala predražené CT, ktoré vzišlo z neférovej súťaže zjavne zvýhodňujúcej víťaza, na čom sa Alan Suchánek podieľal ako člen výberovej komisie,” priblížila stanovisko rady jej členka Zuzana Wienk, šéfka Aliancie Fair-Play.

Reklama

Podľa Wienk išlo o najťažšie rozhodovanie v histórii ocenenia. Rada je presvedčená, že prijala najlepšie z možných riešení. Jej členovia priznali, že informácie o prvom tendri mali už pri rozhodovaní o udelení ocenenia. Podozrenia sa však podľa Wienk hĺbkovo nepreverili, keďže kauza CT mala byť nespochybniteľná. Označila to za chybu úsudku.

“Ocenenie bolo Alanovi Suchánekovi udelené na základe pochybenia Rady, a preto by nemal za túto chybu niesť dôsledky. Členovia Rady necítia právo odňať ocenenie Alanovi Suchánekovi a sú sami pripravení niesť zodpovednosť za svoje pochybenie,” vysvetlila Wienk. Či sa poslanec ocenenia vzdá sám, má byť jeho rozhodnutím, rada ho na to nebude vyzývať.

Reklama

Rada podľa svojho člena Mariána Leška zvážila, že informácie z roku 2016 jej mohli byť známe už rok predtým. “Rozhodovali sme sa so znalosťou, ktorá zjavne nebola dostatočná. Nezdalo by sa nám fér, keby Alan Suchánek niesol dôsledky toho, že Rada neurobila všetko, čo mala v roku 2015. Toto je niečo, čo my chápeme ako svoje pochybenie a myslíme si, že takto by zrejme malo vyzerať správanie sa na Slovensku,” skonštatoval.

Preverovanie prvého tendra podľa Wienk ukázalo, že tender na nákup CT v roku 2012 mal od začiatku nejasne nastavené kritériá. Výberová komisia, ktorej členom bol aj Suchánek, nezabezpečila, aby sa v súťaži porovnávali porovnateľné parametre, poukázala. Rovnako neodhalila, že deklarovaný výkon prístroja firmy Siemens bol v rozpore s dokladom, ktorý ho mal potvrdiť.

“V nerovnej súťaži napokon tesne zvíťazila najdrahšia, nie však najlepšia ponuka, čím nemocnica preukázateľne poškodila neúspešných uchádzačov a nekonala v súlade s verejným záujmom. Napriek znalosti faktov i dôsledkov nemocnica chybu nenapravila,” upozornila Wienk. Rada podľa jej slov nedokázala posúdiť, či šlo o kolektívne zlyhanie zástupcov nemocnice a členov výberovej komisie a aký bol jeho dôvod. Napriek tomu však má Suchánek ako člen výberovej komisie niesť zodpovednosť.       Pôvodný tender z roku 2012 sa začal riešiť potom, čo sa objavili informácie, že v ňom mal Suchánek konať v prospech Siemensu.

Opozičný poslanec je známy pre medializáciu kauzy nákupu piešťanského CT, pre ktorú skončili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) a predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). V pôvodnej súťaži v roku 2012 mal však podľa týždenníka Plus 7 dní Suchánek presadzovať údajne najdrahšiu a nevyhovujúcu techniku. Suchánek aj firma obvinenia odmietli.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) poslanca v reakcii na informácie vyzval, aby sa vzdal mandátu a odňali mu titul Biela vrana. Suchánek vyhlásil, že sa cíti nevinný a mandátu sa nevzdá. Aliancia Fair-play a Via Iuris, organizátori ocenenia Biela vrana, následne avizovali, že preveria prípad obstarávania CT prístroja. Prípad prešetruje aj Generálna prokuratúra SR, zaoberal sa ňou aj mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

Reklama

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu, udeľuje sa od roku 2008. Ocenenie sa má odovzdávať aj naďalej. Súčasní členovia rady už na svoje pozície kandidovať nebudú. Suchánekov čin z roku 2014, vedúci k odchodu Zvolenskej a Pašku, si naďalej vážia ako počin, ktorý svojou váhou a silou vyvolal rozsiahlu diskusiu o korupcii v zdravotníctve a tlak na zodpovedné elity či prijatie systémových zmien.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali