Pokazili to dovolenkári? Alebo za druhú vlnu môžu „popierači pandémie“? Alebo niekto iný?

Pokazili to dovolenkári? Alebo za druhú vlnu môžu „popierači pandémie“? Alebo niekto iný?

Bratislava 23. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Vláda verila vo väčšiu zodpovednosť a disciplinovanosť ľudí, že budú opatrnejší hlavne pri dovolenkách, hovorí v rozhovore poslankyňa Národnej rady Anna Zemanová (SaS)

Anna Zemanová
Na snímke Anna Zemanová

Hlavné správy: Opozícia hovorí o týchto dňoch v parlamente, keď bol schválený nový zákon o minimálnej mzde, zmeny pri trinástom dôchodku a ďalšie veci v sociálnej oblasti, že to je katastrofa pre chudobných ľudí. A že koalícia ničí sociálny štát. Ako hodnotíte tieto zmeny vy?

Zemanová: „Myslím si, že kritizovať, to je právo opozície, je to ich úloha. Nastavenie myslenia opozičných strán je z úplne iného sveta, než sú systémové riešenia, ktoré ponúka naša koalícia. Ideme plne v súlade s Programovým vyhlásením vlády. Tie opatrenia majú svoje ukotvenie aj v štátnom rozpočte a myslím si, že v kombinácii spolu s ďalšími opatreniami, ktoré budú prijímané neskôr, je nastavenie sociálnych opatrení – nie sociálneho štátu – také, aby čo najmenej ohrozovalo skupiny, ktoré sú v sociálne ťažších situáciách. Rozhodne myslíme aj na týchto ľudí a pevne verím, že tieto opatrenia budú funkčné.“

Reklama

 

Hlavné správy: Ako ovplyvnila koronavírusová pandémia ekonomickú stránku sociálnej politiky?

Zemanová: „Obrovským spôsobom. Ekonomické škody zo zatvorenia krajiny, ktoré spôsobila prvá vlna pandémie cíti každý. Ľudia museli siahať na svoje finančné rezervy a nikto nevie, čo nás čaká teraz: epidemiologická situácia je oveľa horšia, ako bola v tej prvej vlne.

Reklama

Na druhej strane, už sú nejaké skúsenosti, nielen u nás, ale aj vo svete. Vieme, ktoré opatrenia sú funkčné a ktoré nie. Mňa mrzí, že sme možno trochu skôr nezačali s niektorými ,prísnejšími‘ opatreniami a hlavne, že sa dopustilo, že sa to v niektorých regiónoch takto vymklo spod kontroly a z tých ohnísk sa infekcia začala prenášať do celej krajiny. Dúfam, že touto víkendovou akciou, ktorá sa teraz uskutoční, sa podarí v postihnutých regiónoch zastaviť ďalšie zhoršovanie tejto situácie.

Veľa ľudí tam je v nemocniciach, som presvedčená, že už aj tamojší ľudia sa boja, že sa to vymklo spod kontroly. A že sa pôjdu dať otestovať, najmä tí, ktorí nemajú príznaky, pretože práve tí sú rizikoví pre ohrozené skupiny obyvateľov.“

 

Hlavné správy: Opozícia tvrdí, že chybou bolo aj to, že sa málo urobilo v lete. Myslíte si, že sa dalo urobiť viac?

Zemanová: „Myslím si, že v lete sa toho urobilo dosť, veď tie čísla boli vynikajúce. Možno sme trochu viac verili v zodpovednosť a disciplinovanosť ľudí, že budú opatrnejší hlavne pri dovolenkách. Zrejme nie všetci boli úplne zodpovední, ale zdá sa, že to je celosvetový problém, nielen problém Slovenska.

Ale verím, že Slováci sú v tomto smere predsa len zodpovednejší, a že sa nám to podarí zvládnuť bez nejakého veľkého lockdownu, lebo to by naozaj už mohlo byť fatálne pre niektoré skupiny ľudí aj pre ekonomiku.“

Reklama

 

Hlavné správy: O „lockdowne“ sa hovorí ako o alternatíve plošného testovania. Je toto dobrá cesta?

Zemanová: „My sme sa o tom v koalícii rozprávali a je to v polohe, že najprv chceme vidieť, ako sa logisticky podarí zvládnuť teraz toto testovanie vo vybraných horúcich regiónoch. Myslím si, že možno riešením bude urobiť medzikrok, keď sa vyhodnotí tento víkend aj po logistickej stránke a potom sa prijme definitívne rozhodnutie o celoplošnom testovaní.“

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali