Pohľad do minulosti: 4. októbra vypustili na obežnú dráhu prvú umelú družicu Zeme – Sputnik 1., zomrela americká speváčka Janis Joplin

Pohľad do minulosti: 4. októbra vypustili na obežnú dráhu prvú umelú družicu Zeme – Sputnik 1., zomrela americká speváčka Janis Joplin

Bratislava  4. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP, screenshot YouTube)

 

4. októbra

Narodenia

Reklama

1895 – narodil sa americký herec, scenárista a režisér Buster Keaton. Umeleckú kariéru začal so svojimi rodičmi vo varietnej skupine The Three Keatons. Popri Charliem Chaplinovi a Haroldovi Lloydovi bol jedným z najosobitejších komikov nemého filmu. Z filmografie: Frigo obeťou krvnej pomsty, Frigo a krava, Frigo na mašine, Plavčík na sladkej vode, Kameraman, Frigo vzorný manžel. Hral tiež v Chaplinovom filme Svetlá rámp. Zomrel v roku 1966.

Na kombosnímke vypustenie umelej družice Sputnik 1. a speváčka Janis Joplin

1906 – narodil sa český herec Ladislav Pešek. Pôsobil v divadlách v Brne a Prahe, bol tiež dlhoročným členom Národného divadla. Z úloh vo filme a televízii: Škola, základ života!, Cech panen kutnohorských, Cesta do hlubin študákovy duše, Hotel Modrá hvězda, Valentin Dobrotivý, Jan Hus, Strakonický dudák, Jan Žižka, Hrátky s čertem, Májové hvězdy, Nejmladší z rodu Hamrů, Adéla ještě nevečeřela, Já už budu hodný, dědečku!, Nezralé maliny. Zomrel v roku 1986.

Reklama

1923 – narodil sa americký herec Charlton Heston, vl. m. John Charles Carter. V roku 1960 získal Oscara za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Ben Hur a v roku 1978 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Humanitárnu cenu Jeana Hersholta. Ďalej hral napríklad vo filmoch Planéta opíc, Julius Caesar, Traja mušketieri, Pravdivé lži a mnohých ďalších. Zomrel v roku 2008.

1937 – narodila sa britsko-americká spisovateľka Jackie Collins. Kariéru začínala ako herečka, no v 60. rokoch minulého storočia sa začala profesionálne venovať písaniu kníh. V slovenčine jej vyšli tituly ako napríklad Šance, Šéfka, Vzrušenie, Nebezpečný bozk, Osudové pokušenie, Smrteľné objatie, Hollywoodske rozvody, Milenci a frajeri, Na smrť krásna, Hollywoodske lásky, Ľahká hollywoodska princezná alebo Hollywoodske prvé milovanie. Jej knihy preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nich predalo okolo 500 miliónov kópií. Niektoré diela sa dočkali aj filmového spracovania. V roku 2013 si Collins vyslúžila Rad britského impéria OBE. Zomrela v roku 2015.

1941 – narodila sa americká spisovateľka Anne Rice, vl. m. Howard Allen Frances O’Brien. Známa je najmä vďaka knihám venujúcim sa tematike upírov. Vydala napríklad publikáciu Upír s tvárou anjela či známe dielo Interview with the Vampire, ktoré slúžilo ako predloha filmu Interview s upírom režiséra Neila Jordana s Tom Cruisom a Bradom Pittom v hlavných úlohách. V slovenskom preklade vyšli autorke aj knihy Čas lásky a zla, Čas anjelov alebo Vlčí dar.

1946 – narodila sa americká herečka Susan Sarandon, vl. m. Susan Abigail Tomalin. Na konto si dosiaľ pripísala päť nominácií na Oscara, z ktorých zatiaľ poslednú – za hlavnú rolu vo filme Mŕtvy muž prichádza sa jej v roku 1996 podarilo premeniť na víťazstvo. Na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied ju nominovali aj za herecké výkony v snímkach Atlantic City, Thelma a Louise, Liek pre Lorenza a Klient. Z ďalšej filmografie: Čarodejnice z Eastwicku, Durhamskí býci, Biely palác, Muž bez spánku, Malé ženy, Druhá alebo prvá, Polnočná míľa, Igby, Smiem prosiť?, Alfie, Elizabethtown, Bernard a Doris, V údolí Elah, Pevné puto, Wall Street: Peniaze nikdy nespia, Môj otec je šialenec, Atlas mrakov, Veľká svadba, Práskač, Tri generácie, Mothers and Daughters, Matky rebelky: Šťastné a veselé. Je bojovníčkou za ženské práva a spolupracuje s organizáciou UNICEF.

1947 – narodil sa hudobník, spevák a tvorca filmovej hudby Dezider “Dežo” Ursiny, jedna z najuznávanejších osobností slovenskej hudby. Zakladateľ bigbeatovej skupiny Beatman, jednej z prvých na Slovensku. Neskôr pôsobil v skupinách The Soulman, The New Soulman a v roku 1970 vytvoril skupinu Provisorium. Skladal tiež filmovú hudby a je autorom hudby k muzikálom Neberte nám princeznú a Niekto ako ja. Albumy: Provisorium, Pevnina detstva, Nové mapy ticha, Zelená, Na ceste domov, Momentky. Zomrel v roku 1995.

Reklama

1955 – narodil sa maďarský herec János Bán, známy najmä ako Otík z komédie Vesničko má středisková českého režiséra Jiřího Menzla. Hral v mnohých maďarských filmoch a tiež napríklad v snímke Modré z neba slovenskej režisérky Evy Borušovičovej.

1956 – narodil sa rakúsko-nemecký herec Christoph Waltz. Preslávil sa vďaka snímke Nehanební bastardi režiséra Quentina Tarantina, za výkon v ktorej získal množstvo ocenení vrátane Oscara, Zlatého glóbusu či ceny BAFTA. Predstavil sa aj v nasledujúcom Tarantinovom filme Divoký Django, za ktorý znova získal všetky tri spomínané trofeje. Na Zlatý glóbus ho nominovali aj vďaka snímke Big Eyes Tima Burtona. Okrem toho si zahral aj vo filmoch ako Zelený sršeň, Traja mušketieri, Voda pre slony, Carnage, Šéfovia na zabitie 2, Spectre, Legenda o Tarzanovi, Zmenšovanie či Tulipánová horúčka.

1967 – narodil sa americký herec, režisér, scenárista a producent Liev Schreiber. Spočiatku účinkoval v nezávislých filmoch a v druhej polovici deväťdesiatych rokov 20. storočia si vyslúžil pozornosť publika trilógiou Vreskot. Predstavil sa napríklad aj v snímkach Vraždiace prízraky, Kate a Leopold, Najväčšia hrozba, Mandžuský kandidát, Farebný závoj, Láska v čase cholery, Odpor, X-Men: Wolverine, Zažiť Woodstock, Salt, Goon, Mládeži neprístupné, Komorník, Spotlight alebo Piata vlna. Napriek úlohám v hollywoodskych produkciách zostáva verný aj televízii, nezávislým projektom či divadlu. Na konte má napríklad aj dve ceny z bratislavského filmového festivalu, ktorý v roku 2005 navštívil ako režisér s filmom Všetko je osvetlené. Od roku 2013 účinkuje v seriáli Ray Donovan, ktorý mu zatiaľ vyniesol päť nominácií na Zlatý glóbus a tri na Primetime Emmy.

1976 – narodila sa americká herečka Alicia Silverstone. Do Hollywoodu sa dostala prostredníctvom videoklipov skupiny Aerosmith, vďaka ktorým sa stala symbolom dievčat 90. rokov. Hrala napríklad vo filmoch Osudný omyl, Bezmocná, Batman a Robin, Príchod z minulosti, Scooby-Doo 2: Príšery vypustené, Salón krásy a i.

1977 – narodil sa režisér Jakub Nvota. Po vyštudovaní VŠMU v Bratislave založil s Kamilom Žiškom Túlavé divadlo. Spolupracuje s rôznymi mestskými divadlami na Slovensku a v Česku a tiež so Slovenským rozhlasom. Je autorom divadelných hier, kabaretov a piesňových textov.

Reklama

1989 – narodila sa americká herečka a modelka Dakota Johnson, dcéra Dona Johnsona a Melanie Griffith. Predstavila sa napríklad v snímkach Sociálna sieť, Kráska a zviera, 21 Jump Street, Zásnuby na dobu neurčitú, Need for Speed, Black Mass: Špinavá dohoda či Ako byť single. V rokoch 2012 – 2013 účinkovala v seriáli Ben a Kate. Najväčšiu pozornosť si však vyslúžila po obsadení do hlavnej úlohy filmovej adaptácie ženského erotického bestselleru Fifty Shades of Grey – Päťdesiat odtieňov sivej a jeho pokračovaní.

1990 – narodila sa herečka a speváčka Nela Pocisková. Herectvu sa venuje od útleho detstva a do povedomia verejnosti sa dostala vďaka účinkovaniu v divadelnej verzii muzikálu Neberte nám princeznú na Novej scéne v Bratislave, kde hrala hlavnú úlohu. Obrat v jej speváckej kariére nastal po tom, keď v marci 2009 s Kamilom Mikulčíkom zvíťazili v národnom kole súťaže Eurovision Song Contest 2009. Účinkovala tiež v televíznych seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade a Búrlivé víno. Vystupovala aj v divadelných predstaveniach Fidlikant na streche, Labuťko a West Side Story a naspievala princeznú pre predstavenie Popolvár v podaní Baletu SND.

 

Úmrtia

1669 – zomrel holandský maliar, predstaviteľ realizmu Rembrandt van Rijn. Bol uznávaným maliarom a portrétistom. Medzi jeho vrcholné diela patrí napríklad skupinový portrét Nočná hliadka. Venoval sa aj náboženským témam. Narodil sa v roku 1606.

1947 – zomrel nemecký teoretický fyzik a matematik Max Planck. Zaoberal sa termodynamikou a teóriou žiarenia čierneho telesa. Objavil vyžarovací zákon (tzv. Planckov), položil základy kvantovej teórie. Ako jeden z prvých prijal Einsteinovu teóriu relativity. Laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 1918. Narodil sa v roku 1858.

1970 – zomrela americká speváčka Janis Joplin. Na hudobnej scéne pôsobila osem rokov, nahrala štyri štúdiové albumy, z ktorých najoceňovanejší s názvom Pearl vyšiel tri mesiace po jej smrti. Magazín Rolling Stone ju v roku 2004 zaradil na 46. miesto v rebríčku 100 najlepších hudobníkov všetkých čias. V roku 2008 jej prisúdil 28. priečku v rebríčku najlepších spevákov v dejinách. Bola symbolom hnutia hippies a emancipácie žien. Narodila sa v roku 1943.

 

Ostatné udalosti

1957 – ZSSR vypustili na obežnú dráhu prvú umelú družicu Zeme – Sputnik 1.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali