OZSaPA: Nové vedenie nemení ciele združenia (2)

OZSaPA: Nové vedenie nemení ciele združenia (2)

Bratislava 19. októbra (TASR) – Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) má nové vedenie, no rovnaké ciele. Vyhlásila to dnes na tlačovej konferencii novozvolená predsedníčka OZSaPA Iveta Svetlanská.

Svetlanskú zvolil do čela združenia ustanovujúci zjazd, ktorý sa konal 6. októbra v Žiline. Na poste predsedu tak vystriedala Viliama Záborského, ktorý je v súčasnosti podpredsedom združenia. Sedemčlenný výbor OZSaPA ďalej tvoria: Katarína Kollárová z Vyšných Hágov, Monika Kavecká zo Žiliny, Miriam Cigániková a Tomáš Kováčik z Považskej Bystrice a Ľudmila Dzivá z Prešova.

Svetlanská novinárov informovala, že členmi odborového združenia je zatiaľ približne 2000 sestier. "Noví členovia však pribúdajú, tak ako pribúdajú nové základné odborové organizácie, ktorých je momentálne po celom Slovensku 28."

Po ustanovujúcom zjazde OZSaPA pokračuje podľa Svetlanskej OZSaPA v plnení stanovených úloh. Na tie má v súčasnosti primárny dosah rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. OZSaPA vyjadrilo nespokojnosť so súčasnou situáciou.

Reklama

"Musíme sa ohradiť voči opakovanému vyhláseniu Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá zavádza verejnosť, že sestry mali zvýšené platy," uviedla Svetlanská. Podľa nej ide len o platy v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. "Ide teda len približne o 8000 sestier, ktoré pracujú v zdravotníctve. Kde sú teda ostatné sestry?" položila rečnícku otázku Svetlanská.

Podpredseda OZSaPA Viliam Záborský spomenul, že v súčasnosti naďalej pretrváva fakt, že v mnohých zdravotníckych zariadeniach došlo pod tlakom zamestnávateľov k zmene kolektívnych zmlúv v neprospech sestier, dochádza tiež k porušovaniu Zákonníka práce a nerešpektovaniu práv zamestnancov. Takisto pripomenul delenie úväzkov sestier, následkom čoho sú preraďované na administratívne pozície. "Dnes je týmto pádom na Slovensku približne 10.000 administratívnych pracovníkov, ktorí sa starajú o pacientov," povedal Záborský.

Reklama

OZSaPA na tlačovej konferencii preto vyzvala na dialóg Asociáciu nemocníc Slovenska (ANS) a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) s cieľom stanoviť princípy spravodlivého odmeňovania a jednotný nediskriminačný prístup voči jednotlivým skupinám pracovníkov v zdravotníctve.

Hlavnými cieľmi OZSaPA do budúcnosti je nadväzovanie spolupráce s ďalšími odborovými a stavovskými organizáciami v zdravotníctve a spoločný postup pri presadzovaní práv zdravotníckych pracovníkov. Už v pondelok (22.10.) v tejto súvislosti chystá OZSaPA spoločnú tlačovú konferenciu s Lekárskym odborovým združením (LOZ), na ktorej chcú informovať o spoločných plánoch.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na nespokojnosť OZSaPA v súvislosti so situáciou okolo platov sestier a pôrodných asistentiek informovalo, že odborové združenie bolo v stredu (17.10.) spolu s komorou sestier na stretnutí s ministerkou Zuzanou Zvolenskou, kde si vysvetlili možnosti kompetencií. Postoj odborov však ministerstvo považuje za nekonštruktívne.

"Sesterské odbory dávajú ultimáta a vyostrujú situáciu, pretože dávajú ministerke úlohy, o ktorých dopredu vedia, že sa nedajú splniť a podmieňujú to výpoveďami a nátlakovými akciami, čo naozaj nie je korektné. Treba si uvedomiť, že akékoľvek nepokoje v zdravotníctve opäť postihnú iba pacienta, ktorý je obeťou tejto hry," uviedla Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru MZ SR.

Reklama

Upozornenie: Správa je rozšírená o reakciu Ministerstva zdravotníctva SR v 9. a 10. odseku.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Česko vo finálnom hlasovaní migračný pakt EÚ nepodporilo, lebo ho Európsky parlament zmäkčil. Preto je ČR v skupine asi 15 štátov, ktoré chcú prísť za Európskou komisiou s ďalšími návrhmi. V reakcii na prijatie nových migračných pravidiel to na stanici ČT24 v utorok povedal český premiér Petr Fiala.

20:19

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida. Autobus prevážal 53 farmárov.

Florida autobus nehoda obete
Záchranári zasahujú na mieste nehody autobusu pri meste Orlando v americkom štáte Florida 14. mája 2024
20:14

Každý, kto sa snaží poprieť genocídu v Srebrenici z roku 1999, nemá v Európe miesto, vyhlásil v utorok hovorca Európskej komisie Peter Stano.

19:58

Francúzsko posiela Ukrajine novú sériu rakiet zem-vzduch Aster 30 určených pre už dodané systémy protivzdušnej obrany SAMP/T-MAMBA. Vo francúzskom parlamente o tom v utorok informoval minister obrany Sébastien Lecornu.

19:58

Americký prezident Joe Biden obvinil v utorok Čínu z nekalých hospodárskych praktík, čím odôvodnil svoje rozhodnutie o zvýšení ciel na dovoz elektromobilov a ďalšieho tovaru z Číny.

19:54

Vo veku 92 rokov zomrela kanadská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroová, prirovnávaná často k ruskému klasikovi a majstrovi poviedkového žánru Antonovi Čechovovi.

19:53

Prvý let znovupoužiteľnej kozmickej lode Boeing CST-100 Starliner s posádkou opäť odložili. Loď tak neodštartuje ani 17. mája pre problém sa týkajúci sa úniku hélia z pohonnej jednotky Starlineru, uviedol Boeing v utorok vo vyhlásení.

19:51

Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson v utorok na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky ostro kritizoval americký súdny systém a tvrdil, že slúži ako zbraň proti exprezidentovi.

Mike Johnson
Na snímke predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson

 

19:50

Európska únia sa pripravuje na blížiacu sa sezónu lesných požiarov a podniká kroky na posilnenie úsilia v boji proti nim, a to predbežným umiestnením hasičov a dotváraním flotily hasičských lietadiel.

19:50

Úrady na Srí Lanke evidujú najmenej 280 svojich občanov, ktorí sa dali naverbovať do vojny na Ukrajine. K týmto zisteniam úrady dospeli po tom, ako ministerstvo obrany vytvorilo špeciálny tím na zhromažďovanie informácií o Srílančanoch, ktorí išli do vojny, aby bojovali na strane Ruska či Ukrajiny, a žiadali občanov, aby takéto prípady nahlásili. Rezort nateraz kontaktovalo najmenej 280 rodín, ktorých príslušníci odcestovali bojovať na Ukrajinu. Srílanské úrady pritom opakovane varovali svojich občanov pred zapojením sa do bojov na Ukrajine.

19:49

Islandská poslankyňa a spravodajkyňa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Thorhildur Sunna Evarsdóttir vo svojej utorkovej správe poukázala na zlý zdravotný stav väzneného aktivistu Julian Assange.

19:48

Schválením migračného paktu sa zavŕšilo osemročné obdobie márnych pokusov krajín EÚ nájsť zhodu v tom, ako postupovať voči nelegálnej migrácii. V reakcii na prijatie finálnej podoby nových migračných pravidiel to v utorok na sociálnej sieti X napísal český minister vnútra Vít Rakušan. Prijatie paktu ocenil, hoci sa ČR pri hlasovaní zdržala.

19:48

Izrael si v utorok pripomína 76. výročie vyhlásenia svojej nezávislosti. Sviatok známy aj ako Jom ha-Acmaut má však tento rok pochmúrnu atmosféru pre pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy i pre obavy o osud rukojemníkov, ktorých v tejto enkláve zadržiavajú radikáli z palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali