Náhly zvrat: Šéf Progresívneho Slovenska Štefunko odchádza z líderskej pozície. Svojim voličom adresuje marketingovo: “V demokracii by nemali rozhodovať neúprimné marketingové poučky, ale ľudia”

Náhly zvrat: Šéf Progresívneho Slovenska Štefunko odchádza z líderskej pozície. Svojim voličom adresuje marketingovo: “V demokracii by nemali rozhodovať neúprimné marketingové poučky, ale ľudia”

Bratislava 2. apríla 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/SITA/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

V sobotu stál na pódiu spoločne s novo zvolenou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V utorok Ivan Štefunko predstúpi pred novinárov, aby oznámil svoj koniec vo vedení liberálneho hnutia, ktoré v roku 2016 zakladal. Informuje server Glob.sk.

Na snímke Ivan Štefunko

Štefunko dnes médiám oznámil že sa vzdáva funkcie predsedu hnutia Progresívne Slovensko. Na brífingu vystúpil spoločne s podpredsedom hnutia Michalom Trubanom.

Reklama

Ivan Štefunko sa podľa Hospodárskych novín nezúčastní ani na najbližšom sneme, ktorý bude onedlho, a nebude opätovne kandidovať na pozíciu predsedu.

Na snímke sprava Michal Truban a Ivan Štefunko

Dôvodom Štefunkovho rozhodnutia majú byť zatiaľ bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Nahradiť by ho chcel doterajší podpredseda Michal Truban. Oznámili to na utorkovej tlačovej konferencii.

Reklama

Začiatkom februára sme informovali, že zakladateľ PS Štefunko sa dostal do tieňu podozrenia kvôli účasti spoločnosti Monogram Technologies, v ktorej je štvrtinovým akcionárom, v podozrivom tendri pre Žilinskú univerzitu. Malo ísť o dodávku predražených vedeckých zariadenia, pričom ceny mali byť premrštené v súvislosti s licenciami americkej spoločnosti IBM (viac v článku).

 

V hnutí zostane

Štefunko tvrdí, že v predsedníckom kresle nebude pokračovať kvôli trom operáciám mozgu, ktoré absolvoval. V hnutí však zostane. Trubana označil za vhodného kandidáta na túto funkciu.

“Hnutie som naštartoval, dosiahli sme skvelé výsledky, je čas posunúť štafetu ďalej. Rozhodol som sa už nekandidovať na sneme na funkciu predsedu. Mojou ambíciou bude venovať sa príprave programu do parlamentných volieb a hľadaniu talentov pre PS v roli podpredsedu,” povedal.

Reklama

Truban svoj záujem o funkciu predsedu potvrdil. Uchádzať sa o ňu bude na mimoriadnom sneme hnutia, ktorý je naplánovaný na 8. mája v Bratislave.

“Na májovom sneme som sa rozhodol kandidovať za predsedu PS. Viem, že Slovensko môže byť skvelá krajina na život, na ktorú môžeme byť hrdí. A teraz je ten čas za ňu zabojovať,” komentoval Truban.

Ambíciou PS je uspieť spolu so stranou Spolu – Občianska demokracia so spoločnou kandidátkou v májových eurovoľbách. Progresívci taktiež potvrdili aj ochotu spolupracovať so zatiaľ neexistujúcou stranou terajšieho prezidenta Andreja Kisku.

 

Štefunko: V demokracii by nemali rozhodovať neúprimné marketingové poučky, ale ľudia

Reklama

Líder PS pri oznámení o odstúpení z čela hnutia pripomenul históriu jeho vzniku. “Progresívne Slovensko začalo vznikať na zelenej lúke pred viac ako dvoma rokmi, spolu s Martinom Filkom, ktorý nás vtedy predčasne opustil. Zo začiatku nám nikto veľmi neveril. Všetko sme si museli odpracovať, presvedčiť ľudí, nič sme nedostali zadarmo. Podarilo sa nám založiť demokratické hnutie so stovkami členov po celom Slovensku. Dostať úprimnú, hodnotovú a progresívnu stranu do prvej ligy slovenskej politiky.”

“Podarilo sa nám nastaviť transparentný model financovania. Postaviť úspešných kandidátov a kandidátky v komunálnych voľbách, vrátane víťazstva v Bratislave, ale aj iných mestách a obciach po celom Slovensku.”

Štefunko uviedol, že ľudia chcú zmenu politiky, chcú nový štýl a obsah politikov a političiek. Obsah, namiesto hádok. “V nedeľu to potvrdili vyše miliónom hlasov, vďaka ktorým bude mať Slovensko prvú a výbornú prezidentku – Zuzanu Čaputovú. Slovenskom prebehlo teda politické zemetrasenie, ktoré poprelo všetky predpoklady o tom, čo je možné a nemožné v dnešnej strednej Európe.”

Napriek tomu, že mnohí analytici pripisujú úspech Čaputovej najmä jej kampani, marketingu a médiám, Štefunko to vidí inak: “V demokracii by nemali rozhodovať neúprimné marketingové poučky, ale ľudia. Tí hovoria jasne – je čas na zmenu toho, ako vyzerá naša politika.”

“V Progresívnom Slovensku chápeme volanie ľudí po zmene. Ľudia majú dosť arogancie a nespravodlivosti moci. Namiesto hašterenia chcú spoluprácu. Preto sme začali od seba a rozhodli spojiť sily so stranou SPOLU-OD vo voľbách do Európskeho Parlamentu. Ak to bude fungovať, a verím že bude, tak aj ďalej.”

Mimoriadny výsledok prezidentských volieb si podla neho žiada diskusiu celého hnutia o tom, ako priniesť zmenu do každej oblasti vládnutia na Slovensku – vrátane európskej politiky aj v parlamente, tam kde sa upriera najväčšia pozornosť ľudí. “Zároveň nebudem klamať, odchod kľúčového hráča Zuzany Čaputovej, si vyžaduje diskusiu o tom, ako sa čo najlepšie pripraviť na parlamentné voľby.”

Vysvetlil, že z tohto dôvodu sa predsedníctvo PS dohodlo na zvolaní Snemu, ktorý sa uskutoční 8. mája v Bratislave. “Snem sme plánovali na jeseň, ale kríza vládnej a čiastočne aj opozičnej politiky si žiada odpoveď ihneď.”

“Progresívne Slovensko sme od začiatku a zámerne budovali ako hnutie, ktoré nestojí na jednom človeku, ale na tíme, ktorý zdieľa progresívne hodnoty a má jediný cieľ – posunúť Slovensko dopredu.”

“Celý život som sa snažil obklopiť “áčkovými” ženami a mužmi, postaviť fungujúcu partiu a vždy som podporoval to, aby ľudia rástli a dostali možnosť byť lídrami. Taktiež viem, že do volieb musí hnutie viesť človek, ktorý je 100-percentne zdravotne fit. Mám za sebou 3 operácie mozgu, a doteraz riešim ich dôsledky. Napriek tomu som naštartoval hnutie , dosiahli sme skvelé výsledky, je čas posunúť štafetu ďalej. Svoju úlohu som si splnil. Z tohto dôvodu som sa rozhodol už nekandidovať na tomto sneme na funkciu predsedu nášho hnutia:”

Dodal, že vždy hovoril že mu nejde o ego, ale o zmenu politiky, o zmenu situácie na Slovensku. “Mojou ambíciou bude venovať sa príprave volebného programu a hľadaniu talentov pre PS v roli podpredsedu. Jediným kandidátom na funkciu predsedu, o ktorom momentálne viem je Michal Truban. S Michalom máme roky výborný priateľský a strategický vzťah.”

Reklama

“Ako sa hovorí “každý chviľku ťahá pilku” a aj preto verím, že aj týmto prispejeme ku novej politickej kultúre. Viem, že Mišo bude skvelým predsedom PS. Som hrdý na to, čo sa nám podarilo spoločne vybudovať a nesmierne sa teším na to čo nás čaká. Zmena politiky na Slovensku je na dosah!” Dodal doterajší líder PS.

 

 

 

Reklama

Štefunko bol podľa Beblavého v kľúčových momentoch správny líder

Ivan Štefunko si za svoje rozhodnutie opätovne nekandidovať na post predsedu Progresívneho Slovenska (PS) zaslúži úctu. Tvrdí to Miroslav Beblavý zo strany SPOLU – občianska demokracia. Práve tieto dve strany idú v koalícii do májových eurovolieb.

“Jeho krok ukazuje, že Progresívne Slovensko nie je stranou jedného muža. Predsednícku stoličku opúšťa po úspešných prezidentských voľbách a odovzdá ju ďalšej kvalitnej líderke alebo lídrovi. My v SPOLU sa tešíme na pokračovanie spolupráce, aby sme sa v nasledujúcich európskych a parlamentných voľbách stali lídrom zmeny, ktorú Slovensko tak veľmi potrebuje,” uviedol Beblavý.

Beblavý takisto upozornil, že Štefunko do PS pritiahol množstvo kvalitných ľudí, medzi nimi aj zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

“Dokázal ľudí získať, spojiť a viesť. Na rozdiel od iných politikov dokázal v kľúčových momentoch ako správny líder odložiť nabok ego a spolupracovať pre vyššie dobro. Ivo, ďakujem,” dodal Beblavý.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali