MS 2016: Fínsko – Maďarsko 3:0, na strely 51:13, Jalonen: “Úžasný Vay”

MS 2016: Fínsko – Maďarsko 3:0, na strely 51:13, Jalonen: “Úžasný Vay”

Helsinki 12. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Maďari odolávali iba do 37. minúty

Fínski hokejisti zdolali vo svojom štvrtom vystúpení na MS outsidera z Maďarska 3:0 a dostali sa s plným počtom 12 bodov na čelo “slovenskej” B-skupiny. Pred druhou Kanadou majú trojbodový náskok, obhajca titulu má však jeden zápas k dobru. Maďari odolávali iba do 37. minúty, potom Atte Ohtamaa zlomil čaro dovtedy bezchybne chytajúceho brankára Adama Vaya a v tretej tretine pridal favorit ešte dva góly.

Reklama
Brankára Maďarska Adama Vaya atakuje hráč Fínska Sebastian Aho v zápase B-skupiny MS v hokeji Fínsko - Maďarsko v Petrohrade
Brankára Maďarska Adama Vaya atakuje hráč Fínska Sebastian Aho v zápase B-skupiny MS v hokeji Fínsko – Maďarsko v Petrohrade

Fíni majú teraz dva dni voľna, ďalší zápas odohrajú až v sobotu o 11.15 SELČ s Francúzskom. Maďari o deň skôr nastúpia v tom istom čase v Petrohrade proti USA.

 

Reklama

B-skupina (Petrohrad):

Fínsko – Maďarsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 37. Ohtamaa (Komarov), 50. Koivu (Granlund), 57. Barkov (Laine, Jokinen). Rozhodovali: Iverson (Kan.), Piechaczek (Nem.) – Fluri (Švajč.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 1:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3794 divákov.

Zostavy:

Fínsko: Saros – Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö, Salmela – Aho, Koivu, Granlund – Laine, Barkov, Jokinen – Pyörälä, Koskiranta, Komarov – Pulkkinen, Sallinen, Pihlström

Reklama

Maďarsko: Vay – Szirányi, Wehrs, Dudas, Sagert, Stipsicz, Mestyán, Garát – Galló, Sarauer, Kóger – Benk, J. Vas, K. Nagy – G. Nagy, M. Vas, Sofron – Magosi, Erdély, Sebok – Bartalis

 

Brankár Vay privádzal súpera dlhý čas do zúfalstva

Od úvodu sa zápas zmenil na súboj fínskych strelcov s maďarským brankárom Vayom. Ten privádzal súpera dlhý čas do zúfalstva, v prvej tretine nepochodili pred ním v čistých šanciach Laine, Koskiranta a ani Pulkkinen. Maďari sa v “ugrofínskom” súboji dostávali pred Sarosa iba sporadicky, za to na Vaya sa valil jeden útok za druhým. Maďarský brankár však ukázal svoje umenie aj pri šanci Aha, keď zasiahol skvele betónom. Odpor súpera zlomil až gól obrancu Ohtamaau, ktorý v 37. min. trafil presne z ľavého kruhu a poslal svoj tím do vedenia. Severanom sa už potom dýchalo lepšie a v tretej časti pridali ešte dva kúsky. Triumf poistili Koivu a v presilovke Barkov. Fíni prestrieľali súpera jasne 51:13.

 

Reklama

Prinášame vám niektoré hlasy po zápase:

/zdroj: IIHF/:

Aleksander Barkov, strelec tretieho fínskeho gólu: “Myslím si, že sme odohrali celkom dobrý zápas. Vypracovali sme si veľa šancí, no súper dobre bránil a mal skvelého brankára. Pochytal toho veľa.”

Kari Jalonen, tréner Fínska: “Vay chytal úžasne. Poriadne sme sa museli nadrieť, aby sme mu dali tie tri góly. Náš brankár bol tiež spoľahlivý, ale veľa toho na neho nešlo.”

Rich Chernomaz, tréner Maďarska: “Po prehre s Francúzskom bol dnešný zápas veľkým testom nášho charakteru. Musím oceniť prístup mojich zverencov, ktorí sa vrhali do striel. Fínsko je jedným z najlepších tímov na svete vďaka svojej fyzickej sile a rýchlosti. Jeho hráči dokážu pod tlakom spraviť aj v tesnejších priestoroch skvelé akcie, to je niečo neskutočné.”

 

Tabuľka B-skupiny:

1. Fínsko 4 4 0 0 0 17:5 12

2. Kanada 3 3 0 0 0 20:2 9

3. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 12:11 6

Reklama

4. Francúzsko 3 1 1 0 1 10:9 5

—————————–

5. Nemecko 3 1 0 1 1 8:9 4

6. USA 3 1 0 0 2 9:11 3

7. Bielorusko 4 1 0 0 3 9:22 3

Reklama

——————————–

8. Maďarsko 4 0 0 0 4 4:20 0

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali