Hrad Šariš má vďaka hradným pracovníkom ďalšie atrakcie

Hrad Šariš má vďaka hradným pracovníkom ďalšie atrakcie

Veľký Šariš 18. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Hrad Šariš má pre svojich návštevníkov pripravených viacero nových atrakcií. Zaslúžili sa o ne predovšetkým hradní pracovníci z radov nezamestnaných, ktorí od mája vybudovali dva nové hradné múry, zväčšili plochu pre návštevníkov a finišujú práce na novom moste vyrábanom stredovekou technikou. Pre turistov navyše na najvyššom mieste hradu – donjone, pribudol aj nový ďalekohľad, cez ktorý môžu obdivovať okolie

Ilustračné foto

Ako pre agentúru SITA uviedol správca hradu Šariš Ladislav Babuščák, na prácach na hrade sa v rámci projektu podieľa 50 hradných pracovníkov z radov nezamestnaných, čo je najviac na celom Slovensku. Sumou približne 250-tisíc eur ich prácu cez národný projekt Záchrana kultúrneho dedičstva prostredníctvom nezamestnaných podporilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Ďalších 25-tisíc eur poskytlo ministerstvo kultúry na pracovné vybavenie a stavebný materiál. Hradní pracovníci sa päť mesiacov venovali murárskym prácam, ktoré ukončili koncom septembra pre poveternostné podmienky. Od mája, keď práce začali, sa im podarilo vybudovať dva veľké hradné múry. „Jeden je na východnej a druhý na južnej strane horného hradu. Oba majú asi 30 metrov, výšku sedem metrov a hrúbku 2,20 metra. Sú to obrovské kubíky, ktoré sme dokázali vybudovať, a čo sa týka kvality, ide o jeden z najkrajších múrov, pretože má najviac oporných stĺpov na murive. Je teda atraktívny pohľadovo, aj čo sa týka kvality práce,“ uviedol Babuščák.

Reklama
Na snímke správca Šarišského hradu Ladislav Babuščák

Momentálne pracovníci čistia na hornom hrade hradnú priekopu a robia terénne úpravy, pretože vymurovaním vznikli na hrade ďalšie priestory s rozlohou asi 300 metrov štvorcových. Tie doteraz neboli pre verejnosť prístupné, keďže návštevníkom hrozil pri prácach úraz. „Teraz sa už môžu pohybovať po priestoroch paláca, ktorý obklopoval donjon,“ dodal Babuščák. Pracovníci aktuálne finišujú aj s výstavbou dreveného dubového mosta na horný hrad, ktorý je vyrobený stredovekou technológiou, bez jediného kovového klinca. „Všetko je to začapované, zadlabané a pozbíjané drevenými klincami. Pre návštevníkov to bude ukážka stredovekej techniky výstavby na hrade,“ prezradil Babuščák s tým, že most chcú návštevníkom sprístupniť do konca októbra.

Už v týchto dňoch môžu turisti využiť na hrade novinku – vyhliadkový ďalekohľad, ktorý umiestnili na donjone. „Návštevníci sa môžu pozrieť nielen voľným okom na krásnu 360-stupňovú vyhliadku z donjonu, ale pomocou ďalekohľadu sa môžu pozrieť aj na vzdialenejšie kopce, pretože z hradu teraz vidno až do Poľska či Maďarska,“ upozornil Babuščák na ďalekohľad s 20-násobným priblížením. Ako dodal, priamo na donjone je inštalovaný aj informačný stojan, ktorý návštevníkov zorientuje. „Majú tam pomenované všetky okolité obce, vrchy a hrady, a na vrchnej časti stojanu je nerezová platňa, na ktorej sú vyznačené vzdialenosti k atraktívnym bodov v okolí hradu,“ dodal správca hradu.

Reklama

Kúpu ďalekohľadu financovalo mesto Veľký Šariš ako člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš z jej prostriedkov, ale aj z vlastných zdrojov. OOCR urobila verejné obstarávanie, kúpila ďalekohľad a uzavrela zmluvu o jeho využívaní. “Ďalekohľad stál 2 700 eur a kúpili ho aj s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR,” uviedol riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc. “Verím, že aj takými malými krokmi prilákame na náš hrad viac turistov,” uviedol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Jediným nedostatkom prác počas tejto sezóny na hrade je, že sa do jeho priestorov nepodarilo zaviesť elektrinu, hoci to mesto malo v pláne. „Mali sme ale problém s tým, že Šarišský hradný vrch je národná prírodná rezervácia s piatym, najvyšším stupňom ochrany. Kým sa nám podarilo vybaviť všetky povolenia od lesníkov, pamiatkarov, životného prostredia, štátnej ochrany prírody a ďalších, tak to chvíľu trvalo. Proces bol náročný a komplikovaný, ale už právoplatné stavebné povolenie máme. Klimatické podmienky však už nedovoľujú ani zemné práce, ani ťahanie káblov. S vedením Východoslovenskej distribučnej sme sa preto dohodli, že vedenie vysokého napätia začneme ťahať až na jar. Teraz nám už ale nič nebráni v tom, aby sme všetko zrealizovali a mali na hrade elektrinu, čo bude pre hrad obrovský skok dopredu,“ avizuje správca hradu.

Práce hradných pracovníkov sa na hrade končia 30. novembra, keď sa končí aj turistická sezóna. Hrad je dovtedy prístupný verejnosti denne počas celého týždňa, donjon je otvorený každý deň, okrem pondelka.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali