Fortuna liga štartuje s dvoma nováčikmi v modeli s 33 kolami

Fortuna liga štartuje s dvoma nováčikmi v modeli s 33 kolami

Bratislava 17. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V minulej sezóne vypadla dlhmi deptaná Banská Bystrica a pre neplnenie finančných podlžností, čo bolo pod Tatrami vôbec prvýkrát, aj MFK Košice. Tie skončili na šiestom mieste, ale klub z metropoly východu zostal bez licencie na najvyššiu slovenskú súťaž a v ročníku 2015/2016 bude hrať iba druhú najvyššiu súťaž DOXXbet ligu

V sobotu 18. júla štartuje už 23. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v ére samostatnosti, druhý rok pod názvom Fortuna liga. Prvé kolo súťaže sa pre povinnosti slovenských klubov v pohárovej Európe bude hrať v dvoch dňoch.

Reklama
Na snímke zľava manažér MFK Skalica Roman Čavojský, člen predstavenstva MFK Skalica Pavel Vaško, predseda predstavenstva MFK Skalica Peter Bartoš , člen predstavenstva MFK Skalica Marek Gula, tréner MFK Skalica Aleš Křeček, kapitán MFK Skalica Pavol Majerník a hráč MFK Skalica  Peter Vaško počas tlačovej konferencie MFK Skalica pred štartom Fortuna ligy 2015 - 2016, 16. júla 2015 v Skalici
Na snímke zľava manažér MFK Skalica Roman Čavojský, člen predstavenstva MFK Skalica Pavel Vaško, predseda predstavenstva MFK Skalica Peter Bartoš , člen predstavenstva MFK Skalica Marek Gula, tréner MFK Skalica Aleš Křeček, kapitán MFK Skalica Pavol Majerník a hráč MFK Skalica Peter Vaško počas tlačovej konferencie MFK Skalica pred štartom Fortuna ligy 2015 – 2016, 16. júla 2015 v Skalici

V sobotu v NTC Poprad privíta Ružomberok nováčika zo Skalice, keďže na jeho ihrisku prebieha inštalácia vyhrievanej hracej plochy a len minulý týždeň vysiali nový trávnik. Futbalový sviatok bude v Michalovciach, kde víťaz minulosezónnej 2. DOXXbet ligy privíta majstrovský Trenčín. V treťom súboji soboty DAC Dunajská Streda hostí Senicu. V nedeľu bude v hre trio účastníkov Európskej ligy UEFA 2015/2016, Podbrezová v Brezne privíta Žilinu, Zlaté Moravce doma Slovan a v Myjave sa predstaví v derby dvoch Spartakov Trnava.

Titul bude obhajovať Trenčín, ktorý v sezóne 2014/2015 prvýkrát vo vyše storočných klubových dejinách zasadol na slovenský futbalový trón. Skvelú sezónu vyšperkovali zverenci trénera Martina Ševelu aj triumfom v Slovenskom pohári – Slovnaft Cupe. Pod hradom Matúša Čáka sa ale musia pripraviť, že ich tvrdo budú chcieť zosadiť vicemajster a 6-násobný šampión MŠK Žilina či rekordný 8-násobný majster Slovan Bratislava. Z “druhej vlny” môže zaútočiť Trnava, ktorá finišuje s dostavbou modernej arény. Zaujímavé bude sledovať, ako prvé kolá ročníka zvládnu slovenskí reprezentanti v pohárovej Európe. Trenčínu po domácej prehre 0:2 v 2. predkole Ligy majstrov 2015/2016 so Steauou Bukurešť reálne hrozí európska stopka. V 2. predkole Európskej ligy UEFA proti prijateľným súperom nastúpili Žilina (Dacia Kišiňov), Slovan (UC Dublin) a Spartak Trnava (Linfield FC), a keďže prvé zápasy vyhrali, reálne sa rysuje ich postup do 3. predkola a s tým spojená termínová úprava.

Reklama

Situáciu zastabilizovali v Dunajskej Strede, ktorá v minulom ročníku skončila ôsma. “Začíname novú sezónu v novodobých dejinách futbalového klubu. Spokojnosť by bola s umiestnením v prvej šestke, prípadná účasť v medzinárodných pohároch by bola bonusom,” povedal pred ligou majiteľ dunajskostredského klubu Oszkár Világi. Pohárové ambície deklarovali v Senici či Ružomberku, hrať pokojný stred tabuľky a vyhnúť sa boju o záchranu by chceli v Myjave, Zlatých Moravciach či Podbrezovej, ktorá skončila v minulej sezóne predposledná, ale bez problémov sa zachránila. Hrať pred plnými tribúnami a zachrániť sa deklaroval nováčik z Michaloviec, etablovať sa medzi elitou a tiež sa zachrániť túži Skalica.

V minulej sezóne vypadla dlhmi deptaná Banská Bystrica a pre neplnenie finančných podlžností, čo bolo pod Tatrami vôbec prvýkrát, aj MFK Košice. Tie skončili na šiestom mieste, ale klub z metropoly východu zostal bez licencie na najvyššiu slovenskú súťaž a v ročníku 2015/2016 bude hrať iba druhú najvyššiu súťaž DOXXbet ligu. Odvolací orgán licenčného konania (OOLK) totiž potvrdil rozhodnutie Prvostupňového orgánu licenčného konania (POLK) o neudelení licencie z dôvodu nesplnenia finančných kritérií.

Z 12 hlavných trénerov sú štyria zo zahraničia. Dvaja zo susednej Českej republiky povedú nováčikov, Skalicu Aleš Křeček, resp. Michalovce František Šturma. Macedónčan Milko Gjurovski bude sedieť na lavičke Zlatých Moraviec a Chorvát Tomislav Marič pokračuje v DAC Dunajská Streda.

Keďže júnová Konferencia SFZ neodsúhlasila reorganizáciu dvoch najvyšších súťaží, liga sa bude hrať v nezmenenom modeli pozostávajúcom spolu z 33 kôl, každý s každým sa stretne trikrát. Na jeseň sa odohrá 19 a na jar 14 kôl. Posledné jesenné je na programe 5. decembra, prvé jarné už v roku 2016 potom 27. februára. FL vyvrcholí záverečným 33. kolom 28. mája.

program 1. kola FL 2015/2016:
sobota 18. júla o 19.00 hod. MFK Ružomberok – MFK Skalica (Kráľovič, Lieskovský, Ferenc, v NTC Poprad), FC DAC 1904 Dunajská Streda – FK Senica (Glova, Mókoš, Žákech), MFK Zemplín Michalovce – AS Trenčín (Marhefka, Chládek, Hrdlička)
nedeľa 19. júla o 17.00 hod. ŽP Šport Podbrezová – MŠK Žilina (Kružliak, T. Somoláni, P. Bednár, v Brezne), o 19.00 Spartak Myjava – Spartak Trnava (Mastiš, Balko, D. Hrčka), ViOn Zlaté Moravce – Slovan Bratislava (Leško, E. Weiss, Špivák)

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali