ČR: Senát zamietol Zemanovho kandidáta na ústavného sudcu Jana Sváčka

ČR: Senát zamietol Zemanovho kandidáta na ústavného sudcu Jana Sváčka

Praha 21. augusta (TASR) – Český prezident Miloš Zeman dnes na pôde hornej komory českého parlamentu – Senátu – zdôvodňoval svoju nomináciu Jana Sváčka za člena Ústavného súdu ČR. Pri tejto príležitosti sa vyznal, že sa doteraz pri nomináciách ústavných sudcov neobracal na Sudcovskú úniu pre poradný hlas a dodal: "Ale každá chyba s výnimkou smrti sa dá napraviť".

Ani prezidentova prítomnosť však nezabránila opakovanému odmietnutiu súčasného predsedu Mestského súdu v Prahe Senátom. Po prvý raz sa to stalo ešte v čase, keď Sváčka navrhol v decembri 2011 za ústavného sudcu Zemanov predchodca Václav Klaus, uviedol server iDNES.cz.

V tajnej voľbe hlasovalo vo februári 2012 za Sváčka 38 zo 79 senátorov, dnes ho podporilo iba 30 a proti bolo 45 senátorov.

Kandidát, ktorého ministerka spravodlivosti v demisii Marie Benešová označila vo vysielaní Českého rozhlasu za dlhoročného a skúseného sudcu s kontroverznou povesťou, bol členom niekdajšej štátostrany. Sudcovo meno sa spomínalo v minulosti v súvislosti s jeho kontaktmi s vplyvným pražským podnikateľom Tomášom Hrdličkom, ale aj advokátom a exministrom spravodlivosti ČR Pavlom Němcom. Tŕňom v oku jeho kritikov bolo i jeho niekoľkomesačné členstvo v Lions clube, ktorého zakladateľom bol neslávne známy lekár Jaroslav Barták, neprávoplatne odsúdený za sexuálne útoky na svoje asistentky na 14 rokov väzenia.

Reklama

Jeden z popredných predstaviteľov českej sociálnej demokracie a Zemanov súper v prezidentskej kampani Jiří Dienstbier to podľa skorších informácií internetového servera iDNES.cz označil za nevkusné. Prezident podľa jeho slov "veľmi dobre vie, aké boli výhrady voči pánovi Sváčkovi, prečo bol v Senáte odmietnutý. Myslím si, že je to i pohŕdanie Senátom, pretože nie je dobré, ak prezident nerešpektuje už raz vyslovený názor," uviedol senátor za ČSSD.

Českému prezidentovi prešlo doteraz sedem kandidátov na posty ústavných sudcov. Do dneška neuspel iba s návrhom, aby v grémiu aj ďalej pôsobil Miloslav Výborný. Sváček je teda Zemanovým druhým odmietnutým kandidátom na post ústavného sudcu.

Reklama

Najvyšší český predstaviteľ však vystúpenie v Senáte využil podľa stránky Novinky.cz aj na priznanie, že stratil dôveru v Najvyšší súd ČR, a to kvôli jeho nedávnemu verdiktu o vyňatí trojice exposlancov Občianskej demokratickej strany (ODS) spod právomocí orgánov činných v trestnom konaní.

"Po poslednom rozhodnutí najvyššieho súdu vo veci troch poslancov – všetci viete, o kom hovorím – som stratil dôveru v túto inštitúciu a v jej predstaviteľov," povedal Zeman. Preto sa rozhodol vymeniť odporúčanie najvyššieho súdu za poradný hlas Sudcovskej únie.

Zeman na pôde Senátu ďalej informoval, že za ústavného sudcu s určitosťou nenavrhne bývalého poslanca ČSSD Zdeňka Koudelku, ktorého podobne ako Sváčka navrhoval neúspešne už i Václav Klaus. Na adresu Koudelku Zeman uviedol, že ho vníma ako dlhoročného osobného priateľa. Interné vyšetrovanie na Pražskom hrade bohužiaľ preukázalo, že Koudelkov podiel na podobe Klausovej novoročnej amnestie "nebol zanedbateľný".

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali