Bob Lang: Nemožno tvrdiť, že Izrael okupuje Západný breh Jordánu

Bob Lang: Nemožno tvrdiť, že Izrael okupuje Západný breh Jordánu

Bratislava 24. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Sebastian Scheiner)

 

Na území medzi Stredozemným morom a riekou Jordán sme žili kontinuálne niekoľko tisíc rokov. Na túto zem majú Židia jednoducho právo. Bola nám sľúbená a je pre nás svätá. Slovo okupácia sa tu preto nedá používať. V rozhovore pre TASR to povedal Bob Lang, šéf náboženskej rady v Efrate (Efrat Religious Council), ktorá je súčasťou židovskej samosprávy na palestínskych územiach

Na archívnej snímke Múr nárekov
Na archívnej snímke Múr nárekov

Lang prišiel do Izraela zo Spojených štátov amerických a spolu so svojou rodinou žije v jednej zo židovských osád na Západnom brehu Jordánu, ktoré medzinárodné spoločenstvo označuje za ilegálne. Rovnako ako izraelská vláda je však presvedčený, že má plné právo tam byť. „Historické územie Judea sa už podľa názvu vzťahuje k židovskému obyvateľstvu, ktoré sa na tomto území v minulosti vždy nachádzalo. Počas rokov 1948 až 1967, keď bola Judea súčasťou Jordánska, krajina názov zmenila na Západný breh Jordánu. Cieľ premenovania bol však jediný – ukázať, že na tomto území nie je žiadna židovská história,“ myslí si Lang.

Reklama

Podotýka, že Židia v lokalite žili tisícročia, na čom nemôžu nič zmeniť dve desaťročia, počas ktorých boli z územia vyhnaní. Budovanie osád Lang tiež ospravedlňuje i bezpečnostnými požiadavkami. „Európska únia ale nesúhlasí s našou politikou a tvrdí, že sme okupanti. To nie je pravda. Ak totiž vtedy takmer nikto neuznal jordánsku anexiu Západného brehu, tak ani teraz nemožno hovoriť o tom, že Izrael Západný breh okupuje,“ zdôrazňuje a prstom na mape ukazuje, čo všetko pod Izrael patrí. K židovskému štátu pritom pričleňuje aj dnešné palestínske územia.

Aj Yehuda Shaul je Žid a aj on má korene v Severnej Amerike. Tri roky tiež slúžil v izraelskej armáde. Jeho názor na okupáciu je však úplne odlišný. „Každý, kto si myslí, že môžeme kolonizovať akékoľvek územie, sa hlboko mýli. Kto nám dal právo okupovať Palestínčanov už 50 rokov? My sme sa ich nepýtali a teraz ich ešte máme žiadať, aby sa sami prihlásili rokovať? To predsa nemôžeme myslieť vážne,“ podotýka Shaul, ktorý v roku 2004 z armády odišiel a založil iniciatívu Breaking the Silence. Tá zbiera svedectvá izraelských vojakov o tom, čo sa deje v Pásme Gaze či na Západnom brehu Jordánu.

Reklama

„Položil by som život na obranu svojej krajiny, no neverím tomu, že trvalá okupácia je jej obranou. Tá iba podkopáva morálku vojakov, ničí našu spoločnosť i profesionalitu izraelskej armády, ktorá nebola vytvorená na okupovanie území a obyvateľstva,“ vysvetľuje Shaul s tým, že ani nedostatok mieru a pokoja v krajine nemôže okupáciu ospravedlniť. „Neokupujeme Libanon a Sýriu, hoci nemôžeme povedať, že s nimi žijeme v mieri,“ dodal.

Slovo mier je podľa Shaula v krajine len prázdne slovo, no podstatná je odpoveď na otázku, kedy sa skončí okupácia Palestínčanov. To je podľa neho jediná cesta, ktorá zabezpečí stabilitu a bezpečie.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali