BANSKÁ BYSTRICA: Za odpad zaplatia obyvatelia od budúceho roku viac

BANSKÁ BYSTRICA: Za odpad zaplatia obyvatelia od budúceho roku viac

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) – Banskobystričania budú od budúceho roku platiť za odpad viac, vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré dnes schválili mestskí poslanci. Doteraz zaň platili ročne 21,90 eura, od januára 2013 to bude 29,20 eura. Podľa slov ekonomického námestníka mestského úradu Branislava Slaného očakávajú prínos 500.000 eur do mestskej pokladnice. "Ja by som to nazval systémovým riešením celého odpadového hospodárstva, pretože od posledného zvyšovania poplatkov v roku 2005 sa s touto problematikou nepracovalo," konštatoval pre médiá.

Pokračoval, že náklady na jednej strane rástli alebo sú zafixované na určitej úrovni. "Výdavky sú na úrovni 3,6 milióna eur… Ale na príjmovej strane rozpočtu, teda to, čo povyberáme od obyvateľov, to stále zostávalo konštantne na hodnotách z roku 2005," vysvetlil Slaný.

Podľa jeho ďalších slov očakávaný prínos je spomínaných 500.000 eur, avšak zároveň museli istú čiastku odpočítať. Od budúceho roka bude totiž platná výrazná zmena legislatívy. Občania, ktorí sú 90 dní mimo mesta, mali doteraz nárok na odpustenie poplatku, pokiaľ boli preč súvislú dobu. "Teraz už môžu byť dni aj nazbierané. Čiže, do tejto skupiny nám spadne výrazné množstvo študentov, ktorí sú obyvateľmi Bystrice, ale študujú v iných mestách. Nárast mal byť 580.000 eur, 80.000 eur asi bude tvoriť toto zníženie," vysvetlil Slaný. "Môžeme dospieť do situácie, pokiaľ sa nám podarí zlepšiť aj výber od neplatičov a niekde náklady znížiť, že v budúcnosti budeme môcť mierne upraviť poplatky smerom dole."

Po tejto zmene VZN môžu však podľa neho konštatovať, že systém je uzavretý a náklady potrebné na odvoz a spracovanie odpadu pokryjú obyvatelia a mesto nebude prispievať žiadnou sumou. "Samozrejme, pokiaľ s nejakým poplatkom nepracujete skoro osem rokov potom tá zmena je takáto viditeľná," konštatoval Slaný. Otázkou podľa neho je, čo je prijateľnejšie pre občanov. V niektorých mestách napríklad zvyšujú tieto poplatky podľa vyvíjajúcich sa nákladov každý, prípadne každý druhý rok.

Reklama

"Môj názor na zvyšovanie poplatkov je taký, že za komunálny odpad by sa mali zvyšovať až vtedy, keď sú vyčerpané ostatné možnosti, čiže, prvé je zníženie nároku financií na uloženie odpadu na skládke," myslí si poslanec z Banskobystrickej alternatívy Milan Lichý. Mesto pod Urpínom má v tomto prípade totiž tretiu najvyššiu cenu na Slovensku. Ďalej by sa mali podľa neho riešiť náklady na odvoz odpadu. "Treba teda minimalizovať odpad. Druhý zásadný bod je dôsledné vymáhanie poplatkov od neplatičov," dodal Lichý.

Ako sa uvádza v materiáli predloženom na zasadnutie, náklady na odpadové hospodárstvo mesta v roku 2010 predstavovali 3.619.107 eur a príjmy 2.925.576 eur. Schodok činil 693.531 eur. Náklady na odpadové hospodárstvo v roku 2011 predstavovali 3.525.360 eur, príjmy 2.996.456 eur. Schodok bol 528.904 eur. Schodok v rozpočte za posledné dva roky tvorí v priemere asi 611.000 eur. Navrhlo sa teda upraviť príslušným VZN paušálny poplatok z 0,06 eura na obyvateľa a deň (21,90 eura za kalendárny rok) na 0,08 eura na obyvateľa a deň (29,20 eura za kalendárny rok).

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali