ZOH14-biatlon: Björndalen na vytrvalostnej 20-ke s ďalším pokusom o gloriolu

ZOH14-biatlon: Björndalen na vytrvalostnej 20-ke s ďalším pokusom o gloriolu

Červená Poľana 12. februára (TASR) – S jednodňovou prestávkou pokračuje vo štvrtok program olympijského biatlonu ďalším lákadlom. Šiestim medailistom z predchádzajúceho šprintu a stíhačky zdvihnú vytrvalostné preteky mužov na 20 km apetít, pre ostatných vzniká ďalšia možnosť zažehnať hlad za vzácnymi kovmi.

Vytrvalostná dvadsiatka mužov sa považuje za nevyspytateľnú disciplínu, preto je taká magická. Pri netrafenom terči sa zaťažuje konto minútovom penalizáciou a keďže ich treba vybieliť dvadsať, vo výsledkoch sa aj horúci favorit často ocitne na samom dne, alebo vyložený outsider niekde v popredí, či dokonca na stupňoch.

Slovenský biatlon vo svojej kuchyni pripravuje v mužskom vydaní prekvapenie. Dosiaľ mu Červená Poľana dopriala menej ako ženám, muži nemajú vo svojom strede takú výrazný osobnosť ako zlatú Kuzminovú, spoliehajú sa na akési precitnutie a najstaršia biatlonová disciplína v olympijskom programe mu prerod dokonale umožňuje.

Medzi mužmi sa prognózuje opäť frontálny útok Nórov Björndalena i Svendsena na zlatý piedestál, u Björndalena o to väčší, že útočí na piedestál najúspešnejšieho olympionika histórie, Svendsena zasa inšpiruje fakt, že v Soči zatiaľ vychádza medailovo naprázdno, s 9. šprintom a 7. stíhačkou. Ak 40-ročný Björndalen získa medailu, bude už jeho 13-ta v kariére a o jednu prekoná rekordnú hranicu krajana Dählieho. Ak bude zlatá, vyrovná sa jeho počet najcennejších kovov s Dähliem. ktorý ich vlastní osem a Björndalena zvýhodní jeden bronz navyše. Pokus o unikát mu v stíhacích pretekoch nevyšiel, skončil štvrtý, 1,7 sekundy za bronzom. Úradujúcim majstrom sveta z vlaňajška je Francúz Martin Fourcade a po zlate v stíhačke bude siahať v Soči na ďalší absolútny piedestál.

Reklama

Zo seriálu Svetového pohára túto zimu príliš vychádzať nemožno. Bežalo sa len dvojo vytrvalostných pretekov, celkové prvenstvo patrilo Svendsenovi, ktorý zvíťazil v Anterselve, okrem neho bol prvý ešte Francúz Martin Fourcade vo švédskom Östersunde, v Anterselve neštartoval. Slováci Pavol Hurajt a Matej Kazár bodovali na dvadsiatke do SP dvakrát, s 28. miestom Hurajta v Anterselve a 33. Kazára v Östersunde.

Olympijský biatlon si začal písať históriu práve vo vytrvalostných pretekoch pred 54 rokmi, v americkom Squaw Valley to bola jediná disciplína, rovnako ako v Innsbrucku 1964. Od roku 1998 si zlato trikrát prisvojili Nóri, v Nagane’98 zvíťazil Hanevold, v Salt Lake City’02 Björndalen, vo Vancouveri Emil Hegle Svendsen a len v Turíne’06 prerušil ich hegemóniu Nemec Michael Greis. V histórii tejto disciplíny dvakrát triumfoval jedine Nór Magnar Solberg, v Grenobli’68 a Sappore’72. Pred štyrmi rokmi sa za unikát vo Vancouveri považovala deľba striebra medzi Björndalenom a Bielorusom Novikovom, ktorý dovtedy nikdy medailovo na vrcholnom podujatí neprerazil a v sezóne sa ani raz neobjavil v elitnej desiatke.

Reklama

Pavol Hurajt vo Vancouveri’10 5. miestom vyrovnal historické maximum Mareka Matiaška na ZOH v Turine’06. Hlasy zo slovenského tábora napovedajú, že očakávanie je veľké. Každý myslí na streľbu, najmä u Mateja Kazára, výborného bežca, bude rozhodujúcou súčasťou prípadného úspechu. Maximálna koncentrácia a solídne namazanie lyží by malo byť samozrejmé, únavu z predchádzajúcich pretekov po dvoch dňoch voľna už vyhnali z tiel a majú pred sebou aj veľkú inšpiráciu, Anastasiu Kuzminovú, ktorej výsledky pôsobia priaznivo na odvahu a likvidujú zakríknuté postoje.

PROGRAM

ŠTVRTOK: vytrvalostné preteky mužov na 20 km, 15.00 SEČ

Medailisti na ZOH vo Vancouveri’10:

muži: zlato Emil Hegle Svendsen (Nór.), 2. Ole Einar Björndalen a Segej Novikov (Biel.)

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali