V Nemecku svoj hlas vo voľbách odovzdali všetci hlavní kandidáti na kancelára

V Nemecku svoj hlas vo voľbách odovzdali všetci hlavní kandidáti na kancelára

Berlín 26. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Thilo Schmuelgen/Pool via AP,Bernd von Jutrczenka/dpa via AP,Rolf Vennenbernd/dpa via AP)

 

V Nemecku sa v nedeľu o 8.00 h otvorili volebné miestnosti. Občania Nemeckej spolkovej republiky majú možnosť voliť poslancov v poradí 20. Spolkového snemu (Bundestag)

Parlamentné voľby v Nemecku
Premiér najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a spoločný kandidát na post kancelára únie CDU/CSU Armin Laschet vhadzuje opačne zložený hlasovací lístok do volebnej urny vo volebnej miestnosti vo svojom domovskom meste Aachen počas parlamentných volieb v Nemecku v nedeľu 26. septembra 2021

Približne 60,4 milióna voličov rozhodne nielen o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi, pretože Angela Merkelová, ktorá bola pri moci 16 rokov, sa už o tento post znova neuchádza.

Reklama

Volebný systém v Nemecku je pomerne zložitý. Každý z voličov má totiž dva hlasy. Prvý odovzdáva priamo kandidátovi vo svojom volebnom obvode a druhým hlasuje za niektorú z politických strán. Vo voľbách môžu voliť iba nemeckí občania, ktorí majú viac ako 18 rokov. V krajine by tento rok malo byť približne 2,8 milióna prvovoličov.

Volebné miestnosti uzavrú o 18.00 h, krátko na to budú k dispozícii prvé odhady.

Reklama

Vo voľbách sa tento rok o priazeň voličov uchádza 47 politických strán. Na to, aby sa strana dostala do Spolkového snemu, potrebuje získať najmenej päť percent hlasov a mať troch kandidátov, ktorých voliči zvolia v priamych voľbách, uvádza stanica Deutsche Welle (DW).

Vo volebných prieskumoch vedú tri strany — stredopravicová konzervatívna únia CDU/CSU Angely Merkelovej, stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a strana Zelených.

Okrem toho sa podľa Deutsche Welle očakáva, že v Bundestagu by mali mať zastúpenie aj liberálna Slobodná demokratická strana (FDP), krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) a strana Ľavica. Všetky tieto strany majú v Spolkovom sneme zastúpenie aj v súčasnosti.

Predvolebná kampaň sa sústredila na otázky spojené s klimatickou krízou a znížením emisií skleníkových plynov, s bojom proti pandémii COVID-19 a ňou spôsobenou zhoršenou ekonomickou situáciou, ako aj podporou vlády pre Európsku úniu a NATO.

Nemci si vo voľbách síce priamo nevolia nového kancelára, avšak najsilnejšie strany určili svojich kandidátov na tento post.

Reklama

Armin Laschet (60) je kandidátom na post kancelára Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej. Laschet je premiérom najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Spočiatku bol vedúcim kandidátom, avšak neskôr v priebehu kampane sa jeho pozícia oslabila. Uškodilo mu aj video, ktoré zachytáva, ako sa usmieva počas júlovej spomienkovej udalosti na obete ničivých záplav v Nemecku, uvádza denník The Washington Post.

Olaf Scholz (63) je kandidátom SPD a podľa denníka New York Times je považovaný za politicky najskúsenejšieho. Scholz je v súčasnosti nemeckým ministrom financií a od roku 2018 tiež vicekancelárom. V predchádzajúcej vláde Angely Merkelovej pôsobil tiež na poste ministra práce. V posledných týždňoch jeho popularita medzi Nemcami narástla. Jeho strana začiatkom septembra predbehla v prieskumoch úniu CDU/CSU a odvtedy vedie.

Annalena Baerbocková (40) je kandidátkou strany Zelených. Je najmladšou a jedinou ženskou kandidátkou na post kancelára. Po tom, ako bola ohlásená jej nominácia, prvé dojmy naznačovali, že má vo voľbách šancu. Avšak neskôr ju jej protivníci začali kritizovať pre nedostatok skúseností s politikou a pre plagiátorstvo.

 

Svoj hlas vo voľbách odovzdali všetci hlavní kandidáti na kancelára

Svoj hlas v parlamentných voľbách v Nemecku v nedeľu už odovzdali všetci hlavní kandidáti na post budúceho kancelára. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet sa však pri volebnej urne dopustil chyby – svoj hlasovací lístok totiž zložil tak, že bolo možné vidieť, za koho hlasoval. Informovali o tom nemecké médiá vrátane denníka Die Welt.

Reklama

Spoločný kandidát únie CDU/CSU Laschet odvolil vo svojom domovskom meste Aachen v nedeľu krátko po 11.00 h. Ako upozornili médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), jeho hlasovanie však bolo v rozpore s volebným poriadkom. “Na zachovanie tajného hlasovania musí volič svoj označený hlasovací lístok za plentou zložiť tak, že nie je možné rozpoznať, koho volil,” uvádza RND. Na toto pochybenie mal Lascheta podľa správnosti upozorniť šéf miestnej volebnej komisie a vydať mu nový hlasovací lístok. To sa však nestalo.

K incidentu sa vyjadril na oficiálnom účte na Twitteri i volebný komisár Georg Thiel: “Politik známy v celom Nemecku (Laschet) volil podľa očakávaní svoju vlastnú stranu (CDU). Preto nemôžeme hovoriť o ovplyvňovaní voličov.” Dodal, že po tom, čo sa i zle zložený lístok dostane do urny, nie je možné ho už vybrať. Hlas je však platný, zdôraznil.

Laschet v nedeľu vyhlásil, že voľby do Spolkového snemu (Bundestagu) rozhodnú o smerovaní Nemecka v nasledujúcich rokoch. “A preto záleží na každom hlase,” povedal pred volebnou miestnosťou. Vyjadril nádej, že všetci využijú svoje volebné právo, “aby mohli demokrati nakoniec zostaviť novú vládu”.

Kandidát na kancelára zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), súčasný vicekancelár Olaf Scholz, odvolil v meste Potsdam neďaleko metropoly Berlín, kde sa uchádza o priamy mandát – rovnako ako kandidátka Zelených Annalena Baerbocková. Scholz verí, že ľudia pôjdu voliť a umožnia “to, čo sa ukazuje (v prieskumoch), že (SPD) dosiahne silný výsledok”. Na voličov apeloval, aby “mu dali mandát a stal sa tak budúcim kancelárom Nemeckej spolkovej republiky”.

Baerbocková dúfa, že jej strana dosiahne vo voľbách lepšie výsledky než predpovedajú prieskumy verejnej mienky. Podľa nich sú Zelení na treťom mieste za SPD a CDU/CSU. “V týchto voľbách bude rozhodovať každý jeden hlas; videli sme to počas posledných týždňov, aké tesné budú výsledky,” povedala vo svojom volebnom okrsku v Potsdame. “Samozrejme veríme, že získame trochu viac hlasov v porovnaní s výsledkami prieskumov, aby sme mohli dosiahnuť v tejto krajine skutočný nový začiatok,” poznamenala.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier odvolil v berlínskej štvrti Dahlem. Pri tejto príležitosti povedal: “Kto volí, ten žije demokraciu.” “Kto nevolí, necháva za seba rozhodovať iných,” uviedol. Všetkých oprávnených voličov vyzval, aby išli hlasovať. “Každý hlas sa počíta – Váš hlas sa počíta,” zdôraznil. “Preto Vás prosím: Choďte dnes voliť!” napísal pre nedeľník Bild am Sonntag.

 

Voľby poznačili chýbajúce hlasovacie lístky, tvoria sa dlhé rady

Nemecké parlamentné voľby sprevádza v hlavnom meste Berlín viacero problémov – v niektorých okrskoch museli hlasovanie prerušiť pre zámenu hlasovacích lístkov; inde sa lístky dokonca minuli. Pred volebnými miestnosťami sa navyše tvoria dlhé rady – situáciu komplikuje i prebiehajúci Berlínsky maratón, ktorý spôsobil početné zápchy na cestách.

Parlamentné voľby v Nemecku
Ľudia čakajú v rade pred volebnou miestnosťou v berlínskej štvrti Friedrichshain počas parlamentných volieb v Nemecku v nedeľu 26. septembra 2021

V Berlíne sa okrem volieb do Spolkového snemu konajú v nedeľu i voľby do krajinského parlamentu a rozhoduje sa tiež o zložení zastupiteľstva 12 berlínskych obvodov, približuje denník Die Welt.

Volebný komisár v jednom zo západoberlínskych okrskov situáciu opísal slovami: “Panuje tu chaos… Troje volieb a Berlínsky maratón naraz – to nemôže dopadnúť dobre. Následkom je, že tu už nie sú nijaké hlasovacie lístky.” Vysvetlil, že hoci požiadali o dodanie ďalších, pre maratón sú mnohé ulice uzavreté a vozidlá sa preto nevedia dostať na miesto. Keďže hrozia nepokoje, požiadali o dohľad aj políciu. “Tá však zatiaľ nechodí. Môže to ešte chvíľu potrvať,” uviedol volebný komisár.

Reklama

V dvoch volebných okrskoch v štvrti Wilmersdorf sa takisto minuli hlasovacie lístky, čo pobúrilo mnohých ľudí čakajúcich v dlhých radoch. Zvažujú tam dokonca, že volebné miestnosti zostanú otvorené i po 18.00 h, keď sa majú miestnosti oficiálne uzavrieť. Podobná situácia panuje i v štvrti Charlottenburg, napísal na Twitteri novinár zo stanice ARD. Spravodajca denníka Der Tagesspiegel na sociálnej sieti poznamenal, že voliči v niektorých miestnostiach musia čakať viac ako 90 minút. Dôvodom pritom nie je väčšinou veľký počet ľudí, ale opatrenia súvisiace s koronavírusom či málo volebných pracovníkov.

Agentúra DPA napísala, že nezrovnalosti sa objavili i v obvodoch Friedrichshain/Kreuzberg a Charlottenburg/Wilmersdorf, kde došlo k zámene hlasovacích lístkov – niektoré z nich skončili preto ako neplatné.

 

Volebná účasť bez poštových hlasov je zatiaľ nižšia ako v roku 2017

Vo voľbách do nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) zahlasovalo v nedeľu do 14.00 h osobne 36,5 percenta oprávnených voličov. Ide pritom o menšie číslo než zaznamenali v rovnakom čase počas predchádzajúcich parlamentných volieb v roku 2017 – svoj hlas vtedy odovzdalo 41,1 percenta ľudí, informuje agentúra DPA.

Parlamentné voľby v Nemecku
Členka volebnej komisie otvára ružovú volebnú obálku počas sčítavania hlasov zaslaných poštou v Kolíne počas parlamentných volieb v Nemecku v nedeľu 26. septembra 2021

Noviny Die Welt však upozorňujú, že toto porovnanie nemá vzhľadom na očakávaný nárast poštových hlasov veľkú výpovednú hodnotu.

Reklama

“Aktuálne hlásená volebná účasť je podľa očakávaní nižšia než v roku 2017, keďže predpokladáme výrazne vyšší podiel ľudí hlasujúcich poštou, ktorých účasť bude známa neskôr v rámci konečných volebných výsledkov,” povedal spolkový volebný komisár Georg Thiel. Už pred samotnými voľbami uvádzal, že počet voličov, ktorí nebudú hlasovať fyzicky vo svojom volebnom okrsku, ale poštou, bude tento rok predstavovať najmenej 40 percent. Pre poštové hlasovanie sa rozhodla i dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová.

Volebná účasť v parlamentných voľbách pred piatimi rokmi bola podľa konečných výsledkov 76,2 percenta.

Volebné miestnosti sú oficiálne otvorené od 08.00 h do 18.00 h, avšak v niektorých berlínskych okrskoch už pre nedostatok hlasovacích lístkov a dlhé rady avizovali, že tí, čo budú v čase plánovaného ukončenia volieb ešte stále čakať, dostanú šancu svoj hlas odovzdať.

Medzičasom si ostrú kritiku zo strany generálneho tajomníka Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markusa Blumeho vyslúžil Hubert Aiwanger, šéf Slobodných voličov. Ten totiž na Twitteri zverejnil predbežné výsledky z exit pollov, čo je pred uzavretím volebných miestností zakázané. Aiwanger svoj príspevok na sociálnej sieti po niekoľkých minútach zmazal.

“Neuveriteľný prípad volebnej manipulácie a ovplyvňovania voličov. Je to nanajvýš nedemokratické a musí to mať následky!”, vyzval Blume.

Reklama

 

V oblastiach záplav volili v stanoch, vo Wuppertale zneškodňovali bombu

Voličov piatich okrskov v západonemeckom meste Wuppertal po náleze bomby z druhej svetovej vojny tamojšie úrady v nedeľu dopoludnia vyzvali, aby si hlasovanie do Spolkového snemu odložili na neskôr. V tej istej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktoré v polovici júla zasiahli ničivé povodne, mohli ľudia hlasovať i v provizórnych stanoch. Informovala o tom agentúra DPA.

Bombu, ktorú našli vo Wuppertale v sobotu večer, zneškodnili v nedeľu napoludnie. “Volebné miestnosti sú otvorené a dostupné bez obmedzení,” uviedlo mesto následne vo vyhlásení. Hovorkyňa predtým zdôraznila, že dočasné prerušenie hlasovania voľby do Bundestagu vo Wuppertale neovplyvní. Voličom podľa nej totiž stále zostalo dostatok času na odovzdanie svojho hlasu.

V noci na nedeľu evakuovali domy dovedna s 1500 obyvateľmi v okolí 250 metrov od nálezu. V okruhu 500 metrov, kde sa nachádzali aj dotknuté volebné miestnosti, dostali ľudia pokyn nevychádzať von.

V dôsledku záplav, ktoré zasiahli Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko v polovici júla, museli v niektorých oblastiach ľudia odvoliť v stanoch. V meste Swisttal neďaleko Bonnu napríklad postavili stan na športovisku. V iných oblastiach nahradili riadne volebné miestnosti napríklad autobusy či provizórne kontajnery.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali