V ĽSNS a Sme rodina prehovorili a uviedli dôvod zmeny názoru pri hlasovaní o ústavných sudcoch. Kotleba: Mali sme tri zásadné požiadavky

V ĽSNS a Sme rodina prehovorili a uviedli dôvod zmeny názoru pri hlasovaní o ústavných sudcoch. Kotleba: Mali sme tri zásadné požiadavky

Bratislava 25. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Po nočnom hlasovaní o otázke výberu sudcov najvyššieho súdu sa zniesla vlna kritiky najmä na adresu poslancov opozičných hnutí ĽS NS a Sme rodina. Lídri oboch strán vo videu odôvodnili rozdielne hlasovania v prvom a v druhom čítaní. Pozrite si aj reakcie ďalších aktérov.

Na snímke poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS)

Hnutie ĽS NS vysvetľuje, že jeho poslanci pomohli v priebežnom hlasovaní v Národnej rady posunúť do ďalšieho čítania vládny návrh, ktorý by zmenil voľbu ústavných sudcov. “Bolo to od nás gesto. Na to, aby sme hlasovali za celkové prijatie novely Ústavy sme však mali tri požiadavky,” vysvetlil vo videu na sociálnej sieti predseda strany Marian Kotleba.

Reklama

Kotlebvoci požadovali, aby sa ústavní sudcovia volili ústavnou väčšinou poslancov v parlamente a aby z procesu voľby sudcov vypadol “agent Kiska”. Zároveň trvali na odstránení právnej kľučky navrhovanej Smerom-SD, prostredníctvom ktorej by sa ústavným sudcom mohol stať Fico alebo Kaliňák. “Nikdy nedovolíme, aby ľudia, ktorí rozkradli štát utiekli pred zodpovednosťou na nedotknuteľný Ústavný súd.

Okrem toho hnutie ĽS NS chcelo, aby bol vek sudcov obmedzený od 40 do 75 rokov a ich treťou zásadnou požiadavkou bolo, aby predseda Národnej rady Andrej Danko stiahol z rokovania protislovenskú definíciu antisemitizmu.

Reklama

“Žiaľ, vládna koalícia v opakovanej rozprave nevyhovela ani jednej našej podmienke, a tak sme novelu Ústavy SR nakoniec v záverečných hlasovaniach nepodporili,” podotkol Kotleba.

Vo videu ďalej vysvetľuje, že taktika jeho strany v hlasovaní odhalila skutočnú tvár nielen vládnej koalície, ale aj zvyšku opozície. “Po prvotnom hlasovaní s vládou nás predstavitelia strán SaS a OĽaNO začali obviňovať, že určite máme so Smerom tajnú koalíciu. A potom, keď sme nakoniec za vládny návrh nezahlasovali nás začali zase smeráci obviňovať z toho, že určite si nás kúpil Kiska a opozícia. Realita je pritom oveľa priamočiarejšia. V ĽS Naše Slovensko hlasujeme za zákony vždy zásadne len podľa toho, či sú prospešné pre Slovensko a jeho obyvateľov. Naši poslanci sa nedajú ani kúpiť, ani zastrašiť.”

Podľa Kotlebu nie je pravda to, čím teraz strašia niektorí Smeráci – že Kiska si môže dosadiť na Ústavný súd liberálnych sudcov. “Prezident môže totiž ústavných sudcov vymenovať len spomedzi tých kandidátov, ktorých mu navrhne vládna koalícia. To znamená, že ak vládna koalícia navrhne Kiskovi len vlasteneckých kandidátov, tak Kiska bude môcť vybrať sudcov len spomedzi týchto vlastencov.

 

Reklama

 

Marček je maximálne sklamaný

“Bol som si vedomý, že každý hlas bude potrebný kvôli zmene voľby ústavných sudcov, aby si náš úžerník, daňový podvodník a pozemkový podvodník nemohol vybrať svojich sudcov, tak to prekazila Kotlebova ĽS NS, ktorá pomohla OĽaNU a SaS prekaziť zmenu zákona,” zhodnotil hlasovanie zo svojho pohľadu nezaradený poslanec parlamentu Peter Marček.

Takéto hlasovanie podľa jeho názoru môže na dlhú dobu poškodiť naše súdnictvo. “Môžu sa hanbiť a teraz som presvedčený, že pomáhajú takému človeku, ktorý nezastupuje a nereprezentuje túto krajinu, ale pomáha a chodí si po rozumy k Sorosovi. Tak komu pomáhajú títo veľkí národovci, človeku, ktorý inak o nich nepovie, iba fašisti…? Len aby sa im to nevypomstilo, som z nich maximálne sklamaný,” skonštatoval.

 

Reklama

 

Kollár o Ficovi na Ústavnom súde

Kollár vo svojom video komentári uviedol, že cieľom je hnutia bolo dosiahnuť, aby sudcov Ústavného súdu SR vyberalo 90 poslancov. “A tým pádom Fico by mal po chlebe,” hovorí Kollár.

Šéf hnutia Sme rodina predvída, že v blízkej budúcnosti ak prezidentské voľby vyhrá kandidát súčasnej koalície, Smer si môže navoliť ústavných sudcov podľa vlastnej vôle. “Stačí im na to súčasných 39 poslancov – samým, bez nás”, dodal. “Dokonca si tam posadia aj toho Fica a nebudeme tomu vedieť zabrániť.”

 

 

Poliačik hovorí o únose Ústavy SR

“Včera nám Smer spolu s fašistami a Kollárom skoro uniesol ústavu. Skoro,” strašil na sociálnej sieti nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý je reprezentantom Progresívneho Slovenska.

Reklama

Reformu voľby ústavných sudcov podľa neho potrebujeme. “Nie však takú, akú si chcel svojim návrhom na vyčiarknutie prezidenta z rovnice presadiť Smer, aby poslancovi Ficovi zabezpečil teplé miestečko a beztrestnosť na 12 rokov.”

“To, že táto reforma neprešla nie je víťazstvom. Nie je ním preto, pretože neprešla kvôli nedorozumeniu medzi opozičnými stranami podporujúcimiSmer a nie vďaka aktívnemu odporu voči snahám Smeru si uzurpovať moc. Druhé kolo môžeme čakať o 6 mesiacov,” predpovedá.

 

 

Reklama

 

 

Nicholsonová vyzdvihla postoj Kotlebvocov

“Férové je napísať, že pokus hrádze proti extrémizmu o únos Ústavného súdu na poslednú chvíľu prekazila poslanecká družina okolo M. Kotlebu. Nepodporili Madejov pozmeňujúci návrh,” skonštatovala poslankyňa SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

Reklama
 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali