Ústav pamäti národa ocenil protestujúcich proti okupácii Československa, ocenenie si prevzali počas Festivalu slobody

Ústav pamäti národa ocenil protestujúcich proti okupácii Československa, ocenenie si prevzali počas Festivalu slobody

Bratislava 12. novembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Duššan Hein)

 

Hlavní hostia ôsmeho ročníka Festivalu slobody Pavel Litvinov, Joanna Helander a Zoltán Bíró sa 8. novembra v Novej Cvernovke stretli na diskusii Za vašu a našu slobodu, aby hovorili o svojich skúsenostiach s totalitou sovietskeho bloku. Všetci traja v roku 1968 otvorene protestovali proti okupácii Československa a za vyjadrenie názoru sa vo svojich krajinách – v Sovietskom zväze, Poľsku a Maďarsku – dočkali prenasledovania a potrestania. Ich odvahu ocenil Ústav pamäti národa ďakovnými listami a odovzdaním pamätných medailí, ktoré prevzali z rúk podpredsedu Správnej rady ÚPN Jána Pálffyho

Ilustračné foto

S diskusiou bola spojená aj vernisáž výstavy Za vašu a našu slobodu z dielne Ústavu pro studium totalitních režimů, ktorú si môžu záujemcovia v Novej Cvernovke pozrieť do 14. novembra. Približuje protesty proti násilnému potlačeniu Pražskej jari vo východnom bloku a postihy ľudí, ktorí sa odvážili vystúpiť proti invázii.

Reklama

Pavla Litvinova prijal v stredu 7. novembra prezident Andrej Kiska, o dva dni neskôr sa na pôde Národnej rady SR stretol aj s predsedníčkou parlamentného výboru pre ľudské práva Annou Verešovou a poslankyňou NR SR Veronikou Remišovou. Vystúpil tiež v diskusii na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

Príbehy záchrancov a zachránených – obyvateľov okupovaných, ako aj s nacistickým Nemeckom spolupracujúcich krajín a samotného Nemecka, ktorí sa počas druhej svetovej vojny odvážili pomôcť prenasledovaným Židom, približuje výstava Between Life and the Death v Univerzitnej knižnici UK v Bratislave. Pozvanie na vernisáž prijali vzácni hostia: Zita Kurz, ktorá ako malé dievča prežila holokaust vďaka úkrytu u rodiny Rehákovcov, a Peter Rehák, člen rodiny záchrancov. Výstava, ktorú pripravila Európska sieť Pamäť a solidarita, bude na Barokovom nádvorí knižnice do 29. novembra.

Reklama

Program tohtoročného Festivalu slobody uzavrelo premietanie filmov približujúcich kultúrnu opozíciu vo východnom bloku spojené s diskusiou o totalitnej propagande a cenzúre a tiež dve divadelné predstavenia. Po predstavení #dubček v Divadle Aréna sa mohli návštevníci zapojiť do diskusie, na ktorej sa okrem historika či tvorcov hry zúčastnil aj syn Alexandra Dubčeka Pavol Dubček. České Divadlo Continuo vystúpilo s predstavením Poledne, ktoré priblížilo príbehy sovietskych disidentov protestujúcich proti okupácii Československa v roku 1968. Inscenácia sa zamerala najmä na Natalju Gorbanevskú a Viktora Fajnberga, ktorých sovietsky režim roky týral a väznil na psychiatrii.

V Bratislave sú v spolupráci s partnermi festivalu pripravené ešte dve sprievodné podujatia: Vďaka spolupráci s Českým centrom v Bratislave si záujemcovia môžu v Miestnej knižnici Petržalka pozrieť až do 15. decembra výstavu Pražská jar 1968, ktorá približuje atmosféru uvoľňovania režimu v Československu, dianie v umení, študentské happeningy či politické zmeny po rezignácii prezidenta Novotného a nástupe Dubčeka.

Režim na Železnej opone pripomenie podujatie Víkend zatvorených hraníc, ktorý 17. novembra symbolicky uzavrie hranicu na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Počas podujatia, ktoré pripravuje Bratislavský samosprávny kraj, bude možné prejsť cez hranice len s “výjazdnou doložkou” – tú ale pomôžeme na mieste vybaviť.

Hlavný program ôsmeho ročníka Festivalu slobody sa síce skončil, ale stále pokračuje Festival slobody v tvojom meste: V košickom centre Tabačka Kulturfabrik ponúkne Festival slobody v pondelok 12. novembra o 17:00 napríklad vernisáž výstavy Dejiny ŠtB na Slovensku v rokoch 1945 – 1989. Pôvodná výstava ÚPN predstaví okolnosti vzniku a metódy práce ŠtB, konkrétne akcie aj autentické výpovede obetí ŠtB.

V dňoch 16. a 17. novembra sa Festival slobody uskutoční v Bardejove a v Spišskej Belej. Okrem premietaní filmov bude súčasťou programu koncert v bardejovskom kultúrno-komunitnom centre Bašta, organizátori programu v spišskobelianskej mestskej kinosále pridajú prednášku historika o období normalizácie. Festival slobody v Brezne ponúkne 17. novembra v klube Bombura filmovú projekciu a koncert.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali