Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR výnimku pre nazálne antigénové testy zatiaľ neudelil. Jedenásť nemocníc testuje zo slín a aj testom z prednej časti nosa

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR výnimku pre nazálne antigénové testy zatiaľ neudelil. Jedenásť nemocníc testuje zo slín a aj testom z prednej časti nosa

Bratislava 5. marca 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta, Pavel Neubauer)

 

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) zatiaľ neudelil výnimku pre nazálne antigénové testy na samodiagnostiku. ÚNMS SR tvrdí, že výnimku je pripravený udeliť, ak odborná komisia posúdi ich bezpečnosť

testovanie
Ilustračné foto

„Je to štandardný postup, ktorý musíme dodržať. Podobne sme postupovali aj pri udeľovaní ostatných výnimiek počas pandémie, napríklad v prípade respirátorov,“ vysvetlila predsedníčka úradu Katarína Surmíková Tatranská.

Reklama

ÚNMS SR od začiatku pandémie doteraz udelil 11 výnimiek na filtračné tvárové polmasky kategórie FFP2 a FFP3 (respirátory). Podrobnosti, vrátane udelených výnimiek, sú zverejnené na webovom sídle úradu. Počas pandémie sú zvýšené požiadavky na posudzovanie zhody a skúšania respirátorov v skúšobniach tzv. notifikovaných osobách, kde je proces posúdenia náročný a zdĺhavý. ÚNMS SR v súlade s odporúčaním Európskej komisie udeľuje výnimky za predpokladu, že na výrobku boli posúdené kritické vlastnosti. Výnimka sa udeľuje do času, pokiaľ nebude vykonané posúdenie určeného výrobku v plnom rozsahu.

Obdobný postup úrad pripravil aj na udelenie výnimky pre nazálne antigénové testy, ktoré majú byť určené na samodiagnostiku (samovyšetrovanie). Výnimka sa týka nazálnych antigénových testov určených na profesionálne použitie, ktoré ak splnia ustanovené minimálne požiadavky, budú môcť byť na základe výnimky udelenej ÚNMS SR používané na samodiagnostiku. Rozhodovať o udelení výnimky bude odborná komisia zložená z odborníkov zo slovenských notifikovaných osôb, ktoré sa zaoberajú posudzovaním in vitro zdravotníckych pomôcok na samodiagnostiku, ÚNMS SR, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Slovenskej akadémie vied a iných prizvaných odborníkov v tejto oblasti. Odborná komisia pri vyhodnocovaní predloženej dokumentácie k nazálnemu antigénovému testu bude postupovať v súlade s právnym predpisom pre in vitro zdravotnícke pomôcky a odporúčaniami Európskej komisie. ÚNMS SR vydá výnimku iba pre nazálne antigénové testy, ktoré sú bezpečné pre samodiagnostiku a len do času, pokiaľ nebude vykonané posúdenie notifikovanou osobou.

Reklama

ÚNMS SR je ústredný orgán štátnej správy zodpovedný za koordináciu činností posudzovania zhody určených výrobkov, čiže výrobkov, ktoré predstavujú zvýšené riziko ohrozenia oprávneného záujmu alebo zdravia. Tieto výrobky sú väčšinou označené označením CE. Úrad môže podľa § 4 ods. 5 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody rozhodnúť o uvedení určeného výrobku na trh bez posudzovania zhody určeného výrobku len v mimoriadnych situáciách z dôvodu nevyhnutnej ochrany oprávneného záujmu, čo je tzv. „výnimka“. Túto kompetenciu má ÚNMS SR už od roku 2000.

 

Jedenásť nemocníc testuje zo slín a aj testom z prednej časti nosa

Nemocnice siete Agel začínajú testovať na ochorenie COVID-19 testom zo slín a aj antigénovým testom z prednej časti nosa. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková

testovanie
Ilustračné foto

„Obidva testy znamenajú koniec testovaniu z nosohltana, sú oveľa príjemnejšie najmä pre deti, seniorov, citlivé osoby a ľudí s hendikepom. Benefitom v prípade pozitívneho výsledku PCR zo slín je informácia, či ide o britskú mutáciu koronavírusu,“ zhrnula a dodala, že neskôr by chceli testovať aj na identifikácie juhoafrickej a brazílskej mutácie.

Odber vzoriek zo slín je aktuálne dostupný na 11 miestach na Slovensku. Sú to Bratislava, Bánovce nad Bebravou, Zlaté Moravce, Levice, Komárno, Zvolen, Handlová, Kežmarok, Levoča, Košice-Šaca a Krompachy.

Reklama

„Stačí, aby ľudia niekoľkokrát zakašlali do rúška, v ústach nazhromaždili väčšie množstvo slín, ktoré vypľujú do lievika. Ten je naskrutkovaný na skúmavke,“ poznamenala s tým, že pred testovaním sa odporúča desať minút nejesť, nepiť, nefajčiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu.

Výsledok vyšetrenia pacient dostane do 24 hodín od doručenia vzorky do laboratória, a to formou mailu a SMS kódu na jeho otvorenie. Cena pre samoplatcov je 65 eur, záujemcovia sa musia objednať na www.agellab.sk.

Antigénový test z prednej časti nosa trvá pár sekúnd. Tyčinka na ster je kratšia, má jemnejšie štetinky a zasúva sa do nosa približne dva a maximálne štyri centimetre.

„Test je však rovnako spoľahlivý ako klasický antigénový, vzorka sa spracováva priamo v mobilnom odberovom mieste, do približne 15 minút má testovaný človek aj výsledok,“ vysvetlila riaditeľka laboratórií Agellab Elena Gaboňová.

Aj na tento druh testu je potrebné sa vopred objednať na www. agellab.sk, test stojí 25 eur.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali