Tusk: Ploty na hraniciach môžu byť potrebné pre záchranu Schengenu

Tusk: Ploty na hraniciach môžu byť potrebné pre záchranu Schengenu

Brusel/Ľubľana 2. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Tusk pripustil, že nemožno vylúčiť “rozšírené opatrenia” na vonkajších hraniciach EÚ, ak je snaha udržať Schengen

Nemožno vylúčiť “rozšírené opatrenia” v podobe plotov na hraniciach schengenských krajín, ak si EÚ želá zachovanie schengenskej zóny voľného pohybu. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk počas dnešnej návštevy Slovinska.

Reklama
Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk
Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk

Návrat k platným ustanoveniam fungovania schengenského priestoru zároveň s prísnejšou kontrolou na vonkajších hraniciach európskeho priestoru voľného pohybu je podľa Tuska “predpokladom” pre vyrovnanie sa s migračnou krízou. Tusk po návšteve utečeneckého tábora Dobova v Slovinsku, v blízkosti hraníc s Chorvátskom, pripustil, že nemožno vylúčiť “rozšírené opatrenia” na vonkajších hraniciach EÚ, ak je snaha udržať Schengen.

“Obávam sa, že niekedy je treba prijať sprísnené opatrenia, ak naozaj chceme udržať Schengen. Ľutujem, ale to je realita,” odpovedal Tusk na otázky súvisiace s výstavbou plotov z ostnatého drôtu na vonkajších hraniciach schengenského priestoru.

Reklama

Dnešná návšteva Slovinska je súčasťou Tuskovho turné po balkánskych krajinách, ktoré vo štvrtok ukončí návštevou Turecka. Spolu s tureckými hostiteľmi sa bude venovať príprave mimoriadneho summitu medzi EÚ s Tureckom zameranému na migračnú krízu, ktorý sa bude konať v pondelok 7. marca v Bruseli.

V rámci Akčného plánu pre Turecko, ktorý obe strany podpísali vlani v novembri, sa turecká vláda zaviazala zastaviť prílev migrantov výmenou za finančnú podporu, v počiatočnej hodnote troch miliárd eur. Táto suma má ísť v prospech sýrskych utečencov zdržiavajúcich sa na tureckom území. Ankara chce od EÚ ako protihodnotu obnovenie prístupového procesu a uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov.

EÚ doteraz poslala Turecku 400 miliónov eur, kritizuje však skutočnosť, že počet migrantov prichádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy je stále veľmi vysoký – okolo 2000 denne. Podľa nemenovaných európskych diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra Reuters, EÚ by bola ochotná prevziať sýrskych utečencov priamo z Turecka, ak Ankara prijme také opatrenia, že počet migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy klesne pod hranicu 1000 osôb denne.

Tusk sa dnes stretol aj s chorvátskym premiérom Tihomirom Oreškovičom a vyhlásil za úplné zachovanie schengenskej dohody v období migračnej krízy. Podľa jeho vyjadrenia niet inej alternatívy ako Schengen a jeho pravidlá sú základom celoeurópskeho riešenia.

Donald Tusk si podľa agentúry APA uvedomuje, že zachovanie Schengenu nevyrieši migračnú krízu, avšak bez Schengenu, ako zdôraznil, niet vôbec šancí na jej zvládnutie. Hlavnou prioritou je rýchle potlačenie prílevu migrantov, redukcia ilegálnej migrácie a súčasne zachovanie integrity schengenskej zóny.

Reklama

Mali by sme sa vrátiť k tomu, že členské krajiny budú v plnom rozsahu dodržiavať všetky predpisy, aj tie schengenské, podčiarkol Donald Tusk. To by podľa neho znamenalo odmietnutie vstupu pre všetkých občanov tretích krajín, ktorí nepožiadali o azyl alebo nespĺňajú podmienky na jeho udelenie. Návrat k funkčnému Schengenu bude náročný, pripustil predseda Európskej rady a dodal, že je preto potrebný koordinovaný postup.

Predseda chorvátskej vlády a Donald Tusk sa zhodli na tom, že Grécku je treba pomôcť, pričom hostiteľ loboval aj za intenzívnejšiu podporu EÚ pre Macedónsko. Donald Tusk v tejto súvislosti povedal, že si EÚ uvedomuje ťažkú situáciu macedónskych úradov.

 

Tusk pokračoval pracovnou návštevou Macedónska

Európska únia si kladie za cieľ pomôcť Macedónsku bojujúcemu s migračnou krízou, na to je však potrebná koordinovaná a jednotná migračná politika. V Skopje to dnes po stretnutí s macedónskym prezidentom Gjorgjem Ivanovom vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk, informovala agentúra MTI.

Reklama

Cieľom misie bývalého poľského premiéra, v rámci ktorej postupne navštívil Viedeň i krajiny západného Balkánu, je pripraviť pôdu pre summit EÚ-Turecko (7. marca).

Aj v macedónskej metropole Tusk podľa informácií tamojšieho spravodajského portálu vesti.mk zopakoval, že základom spoločného európskeho riešenia môže byť iba rešpektovanie schengenských pravidiel.

Macedónsky prezident zdôraznil, že jeho krajina je pripravená na všetky možné scenáre, avšak nedopustí, aby migranti uviazli na jej území.

Gjorgje Ivanov súčasne upozornil, že sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa pokúšajú vstúpiť na macedónske územie s falošnými cestovnými dokumentmi alebo s použitím násilia, čo neohrozuje iba národnú bezpečnosť, ale aj stabilitu regiónu. Potvrdil, že Macedónsko sa nemieni zaradiť medzi krajiny budujúce utečenecké tábory, je však pripravené spolupracovať s Gréckom na riešení migračnej krízy.

Medzičasom sa počet osôb, ktoré uviazli na grécko-macedónskych hraniciach zvýšil na asi 12.000, cez hraničnú čiaru však denne prejdú rádovo iba stovky z nich.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali