Tuniský prezident chce zasiahnuť proti korupcii a bojovať s pandémiou

Tuniský prezident chce zasiahnuť proti korupcii a bojovať s pandémiou

Tunis 29. júla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Slim Abid)

 

Tuniský prezident Kajs Saíd spustil rozsiahlu ofenzívu proti korupcii, keď v stredu večer kritizoval “zlé ekonomické rozhodnutia”, ktoré boli v posledných rokoch prijaté v Tunisku. Poukázal pritom na podnikateľov napojených na bývalé vedenie, ktorí z tejto situácie finančne profitovali. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP

Kajs Saíd
Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd (uprostred)

Saíd, ktorý koncom minulého týždňa de facto prevzal všetku moc v krajine do svojich rúk a na 30 dní pozastavil činnosť parlamentu, obvinil v stredu na stretnutí s predsedom zväzu zamestnávateľov (UTICA) ľudí, “ktorí drancujú verejné financie”.

Reklama

Podľa Saída ide o “460” podnikateľov dlhujúcich štátu “13,5 miliardy” dinárov (štyri miliardy eur). Saíd sa pri tomto svojom tvrdení odvolal na staršiu správu vyšetrovacej komisie pre korupciu a spreneveru z éry bývalého režimu diktátora Zína Ábidína bin Alího.  Prezident vyhlásil, že “tieto peniaze sa musia vrátiť tuniskému ľudu”.

V snahe splniť tento zámer má Saíd v úmysle ponúknuť týmto podnikateľom dohodu: výmenou za prerušenie ich stíhania vrátia tieto nečistým spôsobom získané financie, ktoré budú následne poskytnuté menej rozvinutým regiónom Tuniska.

Reklama

Vzhľadom na pokračujúcu infláciu, ktorá oslabuje kúpnu silu Tunisanov, sa Saíd na obchodníkov a veľkoobchodníkov obrátil so žiadosťou, aby “znížili ceny”. Vyzval tiež na oživenie výroby fosfátu, jedného z mála prírodných zdrojov krajiny, ktorý sa používa na výrobu poľnohospodárskych hnojív.

Agenúra AFP pripomenula, že spoločnosť Compagnie des phosphate de Gafsa (CPG), ktorá sa spracovaniu fosfátu venovala a bola “vlajkovou loďou” tuniského priemyslu, zaznamenala od revolúcie v roku 2011 kolaps výroby pre nedostatok investícií a opakované sociálne nepokoje v Tunisku.

Aj v súvislosti s týmto odvetvím Saíd implicitne zdôraznil podozrenia z korupcie, pričom naznačil, že sa týkajú aj “ľudí v parlamente chránených poslaneckou imunitou”.

Prezident zároveň oznámil vznik krízového štábu na zvládanie covidovej pandémie, ktorý bude pôsobiť pod dohľadom vysokopostaveného dôstojníka tuniskej armády.

Tunisko, ktoré zápasí s nezamestnanosťou a infláciou, zažíva najnovšie aj novú vlnu pandémie. Jej nezvládanie úradmi vyvolalo v posledných týždňoch hnev obyvateľstva.

Reklama

Agentúra AFP dodala, že Tunisko s približne 12 miliónmi obyvateľov má jednu z najhorších bilancií úmrtí na svete v prepočte na počet obyvateľov – infekčnej chorobe COVID-19 podľahlo viac ako 19.000 ľudí.

V tejto situácii prezident Saíd cez víkend odvolal z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího i následne i ďalších ministrov a pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní. Podľa agentúry AFP tým uvrhol krajinu do ústavnej krízy. Saíd však tvrdí, že koná v súlade s ústavou.

Jeho hlavní odporcovia, najmä Strana obnovy (an-Nahda) prepojená s islamistami, však prezidentom podniknuté kroky odsúdili ako “štátny prevrat”.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali