Svätý Otec František prišiel na Luník IX, stretol sa aj s mládežou. “Revolúciou je dnes oslobodiť sa od kultúry provizórnosti a milovať,” vyhlásil

Svätý Otec František prišiel na Luník IX, stretol sa aj s mládežou. “Revolúciou je dnes oslobodiť sa od kultúry provizórnosti a milovať,” vyhlásil

Košice 14. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Michal Svítok, TASR – František Iván, TASR – Roman Hanc)

 

Pápež František prišiel v utorok popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretol s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako 2000 ľudí. Svätý Otec sa následne presunul na štadión Lokomotíva, kde je na programe stretnutie s mladými

pápež
Na snímke pápež František pozdravuje veriacich počas jeho stretnutia s rómskou komunitou na Luníku IX

Stretnutie s rómskou komunitou sa koná na priestranstve pred saleziánskym komunitným centrom. Saleziáni odovzdali pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených – Emílie a Zefirína – a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

Reklama

Pápež sa veriacim prihovoril a spolu sa s nimi pomodlil Otčenáš. Tiež im dal požehnanie. V rámci svojej návštevy na Luníku IX venoval saleziánskej komunite tanier so svätým archanjelom Michalom. Tento špecifický tanier “fangotto”, zhotovený majstrom Giacomom Cusumanom v dielni modernej produkcie caltagirónskej umeleckej keramiky, používali na stole staré sicílske rodiny ako jediný tanier pre všetkých.

Keďže už dnes nespĺňa svoju pôvodnú funkciu, calatskí remeselníci z neho urobili dekoračný predmet. V jeho strede je vyobrazená slávna socha svätého archanjela Michala obklopená okrajom zdobeným špirálami akantových listov, ktorá je umiestnená vo Vatikánskych záhradách v blízkosti paláca governatorátu.

Reklama

Podujatie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. V rámci príprav návštevy pápeža opravili napríklad prístupovú cestu na sídlisko, realizovali upratovacie práce vrátane výzdoby a na jednej z bytoviek pribudla murálna maľba, ktorá znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrovať má krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach. Dielo reaguje na myšlienky pápeža Františka.

Súčasťou návštevy Svätého Otca na Luníku IX je aj sprievodný program so svedectvami a kultúrno-duchovnými vystúpeniami. Pápež sa spolu s delegáciou previezol aj po Hlavnej ulici, kde z auta pozdravil stovky ľudí, ktorí v centre mesta sledujú jeho návštevu prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

 

Súdy a predsudky zväčšujú vzdialenosti, povedal pápež

Súdy a predsudky len zväčšujú vzdialenosti, povedal pápež František na košickom sídlisku Luník IX v rámci utorkového stretnutia s rómskou komunitou. Ľudí podľa jeho slov nemožno dávať do schém. Vo svojom príhovore zároveň vyzdvihol pastoračnú a integračnú prácu, ako aj prácu s utečencami a väzňami, ktorí sú na okraji. Podľa neho sa nikto v cirkvi nemôže cítiť ako daný bokom.

pápež František
Na snímke príhovor pápeža Františka na Luníku IX v Košiciach

„Drahí bratia a sestry, príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Vďaka tomu sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii,“ povedal na Luníku IX, kde žijú prevažne Rómovia s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky – niekedy ani medzi kresťanmi.

Reklama

Tam, kde je starostlivosť o osobu, pastoračná práca či trpezlivosť podľa neho časom prichádza ovocie.

„Keď sa posilňuje uzavretosť, skôr či neskôr vzplanie hnev,” spresnil. Cesta k pokojnému spolužitiu je podľa pápeža Františka integrácia a tento proces sa začína vzájomným poznaním.

Budúcnosť podľa Svätého Otca patrí deťom, pričom sa ich veľké sny nemôžu zlomiť o bariéry.

„Chcú rásť spolu s ostatnými, bez prekážok a zabraňovania. Zaslúžia si integrovaný a slobodný život,“ povedal s tým, že pre nich je potrebné robiť odvážne rozhodnutia.

“Pre ich dôstojnosť, pre ich vzdelanie, aby vyrastali dobre zakorenené vo svojom pôvode, ale zároveň bez toho, aby videli každú možnosť vylúčenú,“ dodal pápež František.

Reklama

 

Poďakovanie za pomoc marginalizovaným

V rámci svojho príhovoru sa zároveň poďakoval za úsilie pri integračnej práci, ktorá si vyžaduje nemálo úsilia, stretáva sa s nepochopením a nevďačnosťou, dokonca aj v cirkvi.

„Drahí kňazi, rehoľníci a laici, milí priatelia, ktorí venujete svoj čas tomu, aby ste svojim bratom a sestrám poskytli všestranný rozvoj. Ďakujem za všetku prácu s tými, ktorí sú na okraji. Myslím aj na utečencov a väzňov. Zvlášť im, ako aj celému väzenskému prostrediu, vyjadrujem svoju blízkosť,“ uviedol pápež.

 

 

V súvislosti s prácou v pastoračných centrách povedal, aby pokračovali na ceste osobného sprevádzania, v budovaní bratstva a zasievaní pokoja:

„Nebojte sa vyjsť v ústrety marginalizovaným. Zistíte, že idete v ústrety Ježišovi. On vás očakáva tam, kde je krehkosť, nie pohodlie. Kde je služba, nie moc. Kde ide o vtelenie sa a nie o potešenie. Tam je On (Boh, pozn. TASR).“

Rómov pozval k tomu, aby v poctivej práci, dôstojnosti zarábania si na každodenný chlieb a v budovaní vzájomnej dôvery prekonali strach a rany minulosti.

„Žehnám vám a prinášam vám objatie celej cirkvi,“ dodal pápež František.

Reklama

 

Svedectvá Rómov

Za rómsku komunitu privítal pápeža Františka na košickom Luníku IX aj Ján Hero, ktorý pochádza z rómskej osady Medorovce v okrese Krupina a oženil sa so Slovenkou Beátou. So svojím svedectvom sa Svätému Otcovi na pódiu prihovorila aj Nikola, ktorá so svojím manželom vyrastala na tomto sídlisku.

veriaci_Luník IX
Na snímke veriaci na Luníku IX v Košiciach

Hero vnímal návštevu Svätého Otca ako prejav veľkého záujmu a ako potvrdenie „bezvýhradnej Božej lásky k rómskej komunite na Slovensku i k Rómom na celom svete“. Verí, že misia Svätého Otca na Luníku IX pomôže zapáliť väčšiu vieru i pevnejšie odhodlanie meniť osobný i duchovný život k lepšiemu.

„Preto vás srdečne vítame medzi nami v očakávaní, že vaše slová a modlitby nám prinesú vnútornú istotu, že cesta viery je východiskom pre náš život, pre naše vzťahy v našich rodinách i pri zlepšovaní sociálnej a spoločenskej úrovne života. Verím, že Ježiš Kristus nám pomôže prekonávať napätie v spolunažívaní s majoritou a inými etnickými skupinami,“ povedal vo svojom príhovore pápežovi Františkovi.

Hero si so svojou manželkou adoptovali dve rómske deti, dokopy majú päť potomkov. „Naše decká nemajú predsudky a majú radi deti z rómskych rodín. Toto je také posolstvo, že s Ježišom Kristom sa to dá,“ povedala Beáta.

Reklama

Nikola pripomenula, že spolu so svojím manželom vyrastali na tomto sídlisku. Podľa nej je to náročné, no dospievanie prežili krajšie a zmysluplnejšie aj vďaka cirkvi a saleziánom.

„Venovali sa nám, dôverovali nám, čo ovplyvnilo našu túžbu získať vzdelanie, aj keď to bolo častokrát ťažké. Podporovali nás aj naši rodičia, že ísť proti prúdu sa oplatí,“ povedala s tým, že obaja sa zamestnali a ukončili aj diaľkové štúdium na pedagogickej fakulte. Dodala, že túžili odísť z tohto sídliska.

Vzali si hypotéku, kúpili byt a odsťahovali sa do inej časti Košíc. „Dnes, vďaka tomu všetkému, ponúkame svojim deťom šťastnejší, dôstojnejší a pokojnejší život,“ povedala. Vyjadrila vieru, že návšteva Svätého Otca prinesie novú nádej a chuť k vnútornej zmene všetkým, ktorým sa mohol na Luníku IX prihovoriť.

 

Starosta Luníka IX: Podujatie dopadlo veľmi dobre

Minimálne 1000 ľudí sa zúčastnilo utorkovej návštevy pápeža Františka na košickom Luníku IX z okien a balkónov svojich domácností na tomto sídlisku. Pre TASR to povedal jeho starosta Marcel Šaňa.

Reklama
Marcel Šaňa
Na snímke starosta košického sídliska Luník IX Marcel Šaňa

„Celá táto udalosť dopadla veľmi dobre, čo ma teší,“ dodal.

„Verím tomu, že obyvatelia zažívali podobne to, čo ja ako veriaci človek. Naozaj to boli pre mňa silné emócie a veľmi zaujímavý zážitok, na ktorý nezabudnem celý život,“ povedal.

Dúfal však, že sa pápež František prejde alebo prevezie pomedzi účastníkov podujatia. Pripomenul, že vzhľadom na svoj harmonogram by to ale nestíhal.

Počas podujatia v rámci stretnutia Svätého Otca s rómskou komunitou nezaznamenal žiadne problémy. Podujatie na mieste pomáhalo organizovať aj 163 dobrovoľníkov.

Slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽANO) považoval za veľkú česť privítať pápeža Františka v jednej z najchudobnejších rómskych lokalít.

„Už pri prvom osobnom stretnutí s pápežom Františkom na Medzinárodnej púti Rómov v roku 2015 sa ma vo Vatikáne dotkli jeho slová, aby Rómovia stáli v centre pozornosti cirkvi. Dnes svoje slová naplnil,“ povedal s tým, že rómska komunita na Luníku IX je často odsudzovaná.

Podľa jeho slov prišiel pápež František na toto miesto šíriť posolstvo lásky, zmieru a pochopenia. „Prináša nádej pre chudobné rómske deti, ktoré si zaslúžia nielen pozornosť cirkvi, ale aj celej spoločnosti. Je pápežom, ktorý nedelí, ale spája. Jeho návšteva je aj odkazom pre všetkých veriacich, že Boh nerobí rozdiely, že Boh miluje všetkých, aj chudobných,“ doplnil. Táto návšteva mala podľa neho význam pre celé Slovensko.

Reklama

 

Premiér vyzdvihol návštevu pápeža a jeho posolstvá

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzdvihol prebiehajúcu návštevu pápeža Františka na Slovensku a jeho posolstvá.

„Myslím si, že to, že Svätý Otec sa rozhodol prísť do tohto regiónu, vybral si práve Slovensko a strávi tu štyri dni, svedčí o tom, že mu na Slovensku nesmierne záleží, že hoci je to malá krajina v strede Európy, tak má veľký význam. Preto by sme mali počúvať o to pozornejšie, aké slová nám hovorí,“ povedal premiér pre novinárov po stretnutí hlavy katolíckej cirkvi s mládežou v Košiciach.

Podľa predsedu vlády by mohlo ísť o impulz na zmenu postojov.

„Hovorí o tom, aby sme sa nebáli, aby sme pozerali dopredu, aby sme neboli pesimisti. Dnes to tu veľmi jasne zaznelo, lebo pesimizmus spôsobuje, že rýchlo zostarneme, že zostarneme ako mladí ľudia, to tu veľmi pekne vyzdvihol. Takže, je to veľmi silný odkaz pre nás všetkých, aby sme s optimizmom pozerali dopredu a hlavne, aby sme spolupracovali,“ skonštatoval Heger.

Dodal, že Slovensko potrebuje spoluprácu, ak chce uspieť vo veľkom svete. Verí, že pápežove posolstvá pozitívne zaznejú v spoločnosti aj v politike.

Slová hlavy katolíckej cirkvi pritom podľa premiéra nesmerujú len k veriacim, ale dokážu inšpirovať kohokoľvek, keďže sa týkajú hodnôt dôležitých pre každodenný život. Ocenil, že Svätý Otec zavítal aj na košické rómske sídlisko Luník IX.

Reklama

„Myslím si, že tým vyslal silný signál, a nielen tým, že tam bol, ale aj tým, čo hovoril. Hovoril o tom, že by sme mali odstrániť akékoľvek predsudky, čiže je to v prvom rade o zmene postoja. A, samozrejme, hovoril aj o integrácii, aká je dôležitá,“ dodal premiér.

Podľa košického pomocného biskupa Mareka Forgáča pápež František na stretnutí s mladými na štadióne Lokomotíva potvrdil, že je veľmi spontánny.

„Je vidieť, že mladým rozumie. Ak hovorí do ich srdca, tak vychádza z ich existenciálnej situácie. Zároveň do svojej reči dáva určitú emóciu, čo je obdivuhodné na človeka v takomto veku. Mladí ľudia radi žijú emóciou a určite aj týmto spôsobom je pre nich blízky a atraktívny,“ povedal.

 

Na košickom štadióne vítalo pápeža vyše 20.000 ľudí

Pápež František prišiel v utorok popoludní na stretnutie s mládežou na košickom štadióne Lokomotíva. Na podujatí ho privítalo viac ako 20.000 prevažne mladých ľudí, nechýbajú však ani staršie generácie.

pápež František
Na snímke príchod Svätého Otca papamobilom na stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach

Hlava katolíckej cirkvi prešla cez zaplnený štadión v papamobile, z ktorého zdravila účastníkov. Program stretnutia tvoria svedectvá mladých, dialóg so Svätým Otcom a jeho príhovor. Hymnou je skladba Zdvíhajme svet.

Brány štadióna otvorili pre účastníkov stretnutia už o 8.00 h. Dopoludnia sa konala svätá omša, ktorú celebroval kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Jeden z nasledujúcich blokov bol venovaný Anne Kolesárovej, ktorú na tomto štadióne blahorečili pred troma rokmi.

Reklama

Stretnutie je prioritne určené pre mladých vo veku od 15 do 30 rokov, v dave je však aj množstvo starších ľudí. Účastníci, ktorých je približne 21.000, museli prejsť bezpečnostnými kontrolami. Na štadióne sú rozmiestnení na trávnatej ploche a v sektoroch po obvode s miestami na sedenie.

Pápež v utorok navštívil aj Prešov, kde odslúžil liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, a v Košiciach sa na sídlisku Luník IX stretol s rómskou komunitou. Z Košíc zamieri podvečer letecky späť do Bratislavy.

 

Kultúra provízornosti

Skutočnou originalitou a revolúciou je dnes oslobodiť sa od kultúry provizórnosti, ísť nad rámec inštinktu a okamihu, znamená to milovať na celý život a celou svojou bytosťou. Na stretnutí s mladými ľuďmi v Košiciach to v utorok vo svojom príhovore povedal pápež František.

pápež František
Na snímke príhovor Svätého Otca počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach

„Nie sme tu na to, aby sme žili zo dňa na deň, ale aby náš život bol dobrodružnou výpravou,“ uviedol pápež. Konštatoval pritom, že vo veľkých príbehoch sú vždy dve ingrediencie – jednou je láska a druhou dobrodružstvo, hrdinstvo.

„Na to, aby bol život veľký, je potrebné jedno aj druhé – láska aj hrdinstvo. Pozeráme sa na Ježiša, hľadíme na Ukrižovaného, je tu oboje – bezhraničná láska a odvaha dať svoj život až do konca, bez polovičatosti. Máme pred očami blahoslavenú Annu, hrdinku lásky. Hovorí nám, aby sme sa usilovali o vysoké ciele. Prosím vás, nenechajme dni nášho života plynúť ako epizódy v telenovele,“ povedal pápež František.

Poukázal pritom aj na blahoslavenú Annu Kolesárovú, ktorá ako 16-ročná položila život brániac svoju čistotu a ktorú na košickom štadióne blahorečili pred tromi rokmi.

Reklama

Mladým ďalej Svätý Otec povedal, aby keď snívajú o láske, neverili v špeciálne efekty, ale v to, že každý z nich je výnimočný.

„Každý je darom a môže zo života urobiť dar. Ostatní, spoločnosť, chudobní na vás čakajú. Snívajte o kráse, ktorá presahuje vzhľad, ktorá je viac než len módne trendy. Snívajte bez strachu o založení rodiny, o dávaní života a výchove detí, o strávení svojho života s iným človekom, s ktorým budete mať všetko spoločné, bez toho, aby ste sa hanbili za svoje slabosti, pretože je tu ten alebo tá, kto ich prijíma a miluje, ktorý ťa miluje takého, aký si,“ prihovoril sa.

Skutočné sny podľa neho hovoria o živote, po akom ľudia túžia.

„Veľké sny nie sú silné auto, módne oblečenie ani dovolenka, kde si budem robiť, čo mi napadne. Nepočúvajte tých, ktorí vám hovoria o snoch a namiesto toho vám predávajú ilúzie – sú to manipulátori šťastia. Boli sme stvorení pre väčšiu radosť – každý z nás je jedinečný a je na svete, aby sa cítil milovaný vo svojej jedinečnosti a miloval ostatných, ako to nikto nemôže urobiť za neho,“ dodal pápež František.

Mladým ďalej radil, aby nezabúdali na svoje korene, ktorými sú ich rodiča a najmä starí rodičia, aby k nim chodili a rozprávali sa s nimi. Nebezpečenstvom je podľa neho rásť vykorenený, varoval pred preplnenosťou virtuálnym svetom a odpojením sa od života.

Na výhrady, že svet rozmýšľa inak, o láske sa veľa hovorí, ale v skutočnosti platí zásada, nech sa každý stará sám o seba, vyzval mladých, aby sa nenechali ovplyvniť tým, čo nie je dobré.

„Nenechajte sa ovládnuť smútkom alebo rezignovaným znechutením tých, ktorí hovoria, že sa nič nezmení. Ten, kto tomu uverí, ochorie na pesimizmus a vnútorne zostarne, zostarne mladý. Dnes je toľko rozkladných síl, tých, ktorí obviňujú všetkých a všetko, šíria negativizmus, sú odborníkmi na sťažnosti. Nepočúvajte ich, pretože sťažovanie sa a pesimizmus nie sú kresťanské. Pán nemá rád smútok a keď niekto zo seba robí obeť. Nie sme stvorení, aby sme skláňali hlavu k zemi, ale aby sme ju pozdvihli k nebu,“ konštatoval pápež.

Reklama

Reagoval tak na svedectvá vybraných mladých ľudí, ktorí pred neho predstúpili s otázkami týkajúcimi sa viery, lásky a vernosti. Účastníkov stretnutia požehnal a pomodlil sa s nimi Otčenáš. Po ukončení návštevy Košíc pápež František smeruje podvečer letecky späť do Bratislavy.

 

Ukončenie programu na východe

Odletom pápeža Františka lietadlom z Košíc do Bratislavy sa dnes končí predposledný deň jeho návštevy Slovenska. Hoci už odišiel na letisko, program na košickom štadióne Lokomotíva stále trvá. Medzi vystupujúcimi je aktuálne aj speváčka Sima Magušinová.

V stredu 15. septembra sa pápež František ráno stretne na modlitbách s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne, kde o 10:00 odslúži slávnostnú svätú omšu. Svoju apoštolskú cestu ukončí rozlúčkou na letisku v Bratislave o 13:30, odkiaľ odletí do Ríma.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali