Slovensko poskytne piatim spoločnostiam investičné stimuly v celkovej výške takmer 14 mil. eur

Slovensko poskytne piatim spoločnostiam investičné stimuly v celkovej výške takmer 14 mil. eur

Bratislava 15. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovensko poskytne piatim spoločnostiam investičné stimuly v celkovej výške takmer 14 mil. eur. V stredu o tom na návrh ministra hospodárstva rozhodla vláda. Najvyššiu pomoc dostane bardejovská firma Kamax Fasteners, s.r.o., a to 5 mil. eur. Najmenej sa ujde michalovskej spoločnosti Sladovňa, a.s, niečo cez 766 tis. eur, čo bolo schválené s pripomienkou. Dohromady by vďaka investíciam týchto podnikov malo vzniknúť 450 nových pracovných miest

Ilustračné foto

Bardejovská firma Kamax Fasteners, s.r.o. získa od štátu 5 mil. eur na vybudovanie závodu na výrobu vysokopevnostných spojovacích dielov. Vďaka investícii v celkovej výške 25,2 mil. eur by do konca roku 2022 malo v jednom z najmenej rozvinutých okresoch vzniknúť 99 nových pracovných miest. V rámci investície budú obstarané high-tech technológie s prvkami automatizácie, robotizácie a umelej inteligencie. Finálnym výrobkom budú vysokopevnostné skrutky. Investičná pomoc vo forme dotácie na majetok bude 2 mil. eur a vo forme úľavy na dani z príjmov 3 mil. eur.

Reklama

Do bardejovského okresu poputuje aj ďalšia pomoc. V + S Welding, s.r.o. chce v v lokalite Tarnov rozšíriť výrobu a produktové portfólio v oblasti strojárenskej výroby, kovoobrábania a zámočníctva. Realizáciou investičného zámeru s nákladmi takmer 4,7 mil. eur bude do konca roku 2022 vytvorených 40 nových pracovných miest. Vláda súhlasila, že na tento projekt poskytne 1,1 mil. eur. Z toho vo forme dotácie na obstaraný majetok pôjde 300 tis. eur a na úľavu na dani z príjmu 800 tis. eur.

Rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne na výrobu sladu spoločnosti Sladovňa, a.s. Michalovce vybudovaním novej výrobnej jednotky podporí štát vo forme úľavy na dani z príjmov sumou viac ako 766,1 tis. eur. Celkovo plánuje firma investovať vyše 7,66 mil. eur a vytvoriť 5 pracovných miest. Spoločnosť Oerlikon Balzers Coating Slovakia, s.r.o. chce zase rozšíriť výrobu existujúceho priemyselného podniku za viac ako 9 mil. eur a vytvoriť 110 nových pracovných miest v okrese Košice-okolie. Na tento účel získa od štátu 3,171 mil. eur, a to vo forme dotácie na majetok vo výške 200 tis. eur a vo forme úľavy na dani z príjmu na úrovni 2,971 mil. eur.

Reklama

Investičnú pomoc dostane aj košická firma Visma Labs, s.r.o. Na podporu realizácie investičného zámeru s názvom „Informačno-technologické centrum podnikových služieb v meste Košice“. Investičné náklady, ktoré predstavujú počiatočnú investíciu, dosiahnu 466 tis. eur, a sú tvorené nákladmi na obstaranie dlhodobého hmotného majetku vo forme strojov, prístrojov a zariadení. Oprávnenými nákladmi sú mzdové náklady, ktoré dosiahnu minimálnu nominálnu výšku necelých 15 mil. eur. V priamej súvislosti s investičným zámerom spoločnosť vytvorí 196 nových pracovných miest.

Visma Labs požiadal o poskytnutie investičnej pomoci v celkovej výške 5,24 mil. eur, a to vo forme úľavy na dani z príjmov na úrovni 942,7 tis. eur a vo forme príspevku na vytvorené nové pracovné miesta sumou 4,3 mil. eur. “Na základe stanoviska ministerstva a ostatných príslušných poskytovateľov investičnej pomoci ministerstvo vypracovalo kladné súhrnné stanovisko. V súhrnnom stanovisku vyjadrilo súhlas s poskytnutím investičnej pomoci v celkovej maximálnej hodnote 3,768 mil. eur, z toho vo forme úľavy na dani z príjmov 678 tis. eur a vo forme príspevku na vytvorené nové pracovné miesta 3,09 mil. eur. S poskytnutím investičnej pomoci v navrhovanej výške a štruktúre prijímateľ súhlasil,” uvádza sa v materiáli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali