Šichtařová: Vaše peniaze im vadia. Ide im o legitimizovanie krádeže vašich úspor za bieleho dňa

Šichtařová: Vaše peniaze im vadia. Ide im o legitimizovanie krádeže vašich úspor za bieleho dňa

Bratislava 20. septembra 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Česká ekonómka a spisovateľka Markéta Šichtařová vo svojom piatkovom blogu približuje to, aký dopad by malo zrušenie hotovosti na ekonomiku a životnú úroveň

Na snímke Markéta Šichtařová

V poslednej dobe používajú rôzne inštitúcie pseudoargumenty a tvrdia, že fyzické peniaze podporujú iba boj s terorizmom, pranie špinavých peňazí alebo kriminálnu činnosť. Niektorí dokonca tvrdia, že fyzické peniaze nie sú hygienické a ani ekologické.

Reklama

Ekonómka ale upozorňuje, že v skutočnosti o žiadnu hygienu, ani o žiadnu ekológiu, či dobro spoločnosti nejde. “Tu ide o oveľa viac. Tu ide, vážení a milí, o legitimizovanie krádeže vašich úspor za bieleho dňa. A ľudia sa tomu ani veľmi nebránia.”

Ľudia si totiž vôbec neuvedomujú, že hotovosť na rozdiel od bezhotovostných peňazí nie je možné sledovať a dokonale kontrolovať. A to je vlastne to, o čo tu ide. Mnoho ľudí si totiž povie: “A prečo by moje platby nemali byť sledovateľné? Či mám čo skrývať, keď nie som zločinec? ” To je však podľa názoru ekonómky veľmi chybná úvaha.

Reklama

“Človek vôbec nemusí byť zločinec, aby bolo v jeho záujme mať platby a peniaze nevystopovateľné. Prečo? Pretože zločincom sa môžu stať “tí druhí”. A keď na to príde, pokojne v niektorých prípadoch – myslené v niektorých dejinných obdobiach a režimoch – i sama vláda a centrálna banka,” vysvetľuje Šichtařová a dodáva, že kontrola všetkých peňazí v obehu a všetkých platieb štátu aj centrálnym bankám v skutočnosti len vyhovuje.

Pri štáte je otázka kontroly pohybu peňazí viac menej jasná, keďže digitálne peniaze za sebou nechávajú stopu, čiže sa dajú sa ľahko dohľadať všetky vaše príjmy aj výdavky. No a bankám to vyhovuje preto, že žijeme v zvláštnej dobe. “Klasická trhová ekonomika bola založená na tom, že v čase konjunktúry úrokové sadzby rastú a v čase recesie klesajú. Lenže počas posledných desiatich rokov vstúpili do hry centrálne banky a v niektorých častiach sveta – napríklad v eurozóne – po roku 2008 administratívno poslali svoje úrokové sadzby až do záporných hodnôt. Postavili tak základy kapitalizmu na hlavu. A nad celým týmto systémom majú centrálne banky monopol len vtedy, ak úplne ovládajú všetky peniaze – teda ak zrušia hotovosť,” vysvetľuje ekonómka.

Inými slovami sa to vlastne dá povedať aj tak, že existencia hotovosti bola až doteraz akousi účinnou bariérou proti zníženiu úrokových sadzieb do záporných hodnôt. “Ak by totiž úroky boli záporné, teda ak by ste boli okrádaní pri uložení peňazí do banky, proste si peniaze v hotovosti vyberiete a necháte si ich doma v zásuvke. Nejde o to, že dnes ich v zásuvke nemáte. Ide o to, že takáto možnosť existuje a ľudia by ju mohli začať využívať, keby to pre nich bolo výhodné,” tvrdí Šichtařová.

Renomovaný ekonóm Hans-Werner Sinn, napríklad povedal, že v prípade zavedenia záporných úrokov pre bankových klientov by sa Nemecku oplatilo opustiť eurozónu.

So zrušením hotovosti v podstate centrálna banka získa nad peniazmi totálnu moc. Lenže “rozumný človek sa ale ani potom nebude chcieť nechať okradnúť. A tak namiesto toho aby dal peniaze do banky a ona mu strhla 10%, radšej si kúpia nejaký nezmysel. Napríklad nové auto, ktoré nepotrebuje, pretože už jedno má. A to je presne to, čo centrálna banka chce: konzum, míňanie, rozhadzovanie, konzum,” konštatuje Šichtařová a dodáva takéto nezmyselné nákupy vyprovokované len tým, že si nebudete chcieť nechať strhávať peniaze z účtu, roztočia kolieska ekonomiky, lenže len na papieri. V skutočnosti totiž o žiaden rast nepôjde, pretože sa tým nijako nebude zvyšovať životná úroveň. Ale práve naopak, bude sa ešte viac znižovať.

Reklama

Ekonómka priznáva, že to možno vyzerá trochu ako pritiahnuté za vlasy. Lenže ono to tak v skutočnosti je. A dokonalo to vystihuje napríklad “hysterická reakcia”, ktorú európski politici a centrálni bankári predviedli pred pár dňami. 12. septembra vyhlásil napríklad francúzsky minister financií Bruno Le Maire, že nemožno v Európe povoliť plánovanú kryptomenu Facebooku- libru. Libra podľa jeho názoru”predstavuje hrozbu pre finančný systém i suverenitu vlád”.

“No jasné. Pretože aká by bola úplne racionálne a logická reakcia ľudí, keby na nich uvalili záporné úrokové sadzby a zároveň bola zrušená hotovosť? Masovo by nakúpili doláre, zlato … alebo práve kryptomenu. To “nejde” pripustiť. Stavím topánky na to, že toto pomerne socialistický uvažujúci pán Zuckerberg nedomyslel, keď uvažoval o libre. Asi ho ani nenapadlo, že v Európe narazia len preto, že skríži plány na zrušenie hotovosti ešte oveľa väčším socialistom,” konštatuje ekonómka v závere.

 

Rakúsko chce právo na platbu hotovosti zakotviť v ústave

Tento mesiac s týmto návrhom prišla konzervatívna strana bývalého kancelára Sebastiana Kurza ÖVP. “Mať možnosť platiť v hotovosti je základná podmienka autonómnej existencie,” vyhlásil Kurz, ktorého cituje agentúra AFP. Politici tento návrh vítajú.

Reklama

Slobodná strana Rakúska FPÖ ale ihneď pripomenula, že to ona bola prvá, kto s podnetom na ústavnú zmenu pre ochranu platieb v hotovosti prišiel. Kurzova strana do nového návrhu pridala aj požiadavkou na viac bankomatov na vidieku a návrh na zrušenie poplatkov za výber hotovosti.

Dnes je úplne bežné, že v rakúskom hlavnom meste Viedni, odmietajú už teraz prijímať platby kartou mnohé obchody, kaviarne a reštaurácie. Zamestnankyňa jednej z takýchto reštaurácií podotkla, že v Rakúsku sa mentalita mení pomaly ale aj to, že je veľmi bežne nechávať v podnikoch prepitné a v takom prípade je “hotovosť lepšia ako platobná karta”.

Podľa profesora finančného práva Wernera Doralta za častými platbami v hotovosti môže byť aj fakt, že Rakúšania kladú zvláštny dôraz na ochranu súkromia. Podľa štúdie Európskej centrálnej banky (ECB) sa v roku 2016 v Rakúsku uskutočnilo 67 percent všetkých platieb v hotovosti. Na porovnanie, v Holandsku to bolo iba 27 percent.

Dokonca aj nedávno uskutočnený prieskum ukázal, že sú Rakúšania najviac odmietaví k myšlienke vzdať sa platenia v hotovosti. Takúto perspektívu označilo za prijateľnú len desať percent z nich. Ďalším dôkazom akejsi oddanosti k hotovosti je aj fakt, že takmer 18 rokov po zavedení eurových bankoviek a mincí mnohí Rakúšania doma ešte stále nachádzajú šilingy. Dokonca je v Rakúsku stále možné vymeniť domácu menu za eurá. (viac v článku)

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali