Richard Raši: Stratifikácia má šancu prejsť, verím, že schválime aj rozpočet. Prelomenie veta v prípade moratória nevidím reálne

Richard Raši: Stratifikácia má šancu prejsť, verím, že schválime aj rozpočet. Prelomenie veta v prípade moratória nevidím reálne

Bratislava 24. novembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

O návrhu reformy nemocníc, ktorý je v programe záverečnej schôdze Národnej rady SR, sa bude hlasovať a má šancu prejsť. To isté sa týka aj návrhu štátneho rozpočtu na rok 2020. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru-SD Richard Raši

Na snímke Richard Raši

“Je potrebné si uvedomiť, že k návrhu stratifikácie nie sú ani tak odborné, ako skôr politické výhrady,” upozornil Raši. Podľa neho je potrebné tieto výhrady vnímať v kontexte blížiacich sa volieb. “Časť politického spektra zneužíva túto tému na strašenie, vyvolávanie obáv, že stratifikácia bude znamenať rušenie nemocníc v regiónoch,” upozornil. Preto bolo podľa neho potrebné presunúť tento bod z predchádzajúcej na najbližšiu parlamentnú schôdzu a využiť čas na konštruktívnu diskusiu a rozptýlenie obáv. “Naši poslanci diskutujú s ministerkou (Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD), poznámka TASR), ten zákon ide do parlamentu a má šancu prejsť,” povedal.

Reklama

Kontext blížiacich sa volieb vicepremiér spomenul aj v prípade spochybňovania podpory časti koalície pre návrh štátneho rozpočtu. Mieni, že úvahy o rozpočtovom provizóriu sa nestanú realitou a návrh parlamentom prejde. “Myslím si, že sa nájde racionálny prístup a zákon roka sa schváli, pretože v danej forme, v akej je predložený, je výsledkom toho, čo štát má a dokáže zabezpečiť všetky svoje funkcie,” povedal Raši.

Podľa predsedu Progresívneho Slovenska (PS) Michala Trubana je návrh rozpočtu odrazom toho, ako koalícia viedla krajinu v predchádzajúcich rokoch. “Ekonomické podmienky boli síce priaznivé, no ľudia majú stále menej, štát nie že nič neušetril, ale ešte sa zadlžil a zadlží sa ešte viac,” vyhlásil Truban, naznačujúc aj obavu Európskej komisie z toho, že plánovaný deficit vo výške 0,49 % môže byť napokon výrazne vyšší. “Európska únia návrh rozpočtu akceptovala,” reagoval Raši. “Ambíciou je dodržať plánovaný deficit, návrh rozpočtu je realizovateľný a realistický,“ dodal.

Reklama

Truban je presvedčený, že do červených čísel by Slovensko vôbec nemuselo ísť, ak by bola vláda schopná šetriť a efektívne čerpať eurofondy či lepšie vyberať dane.
“Deficit nie je problém ako taký, ak by bol investičný,“ povedal Truban. “Toto je práve investičný deficit,” kontroval Raši.

 

Raši prelomenie veta v prípade moratória nevidí reálne

Keďže na prelomenie veta prezidentky v prípade predĺženia moratória je potrebných 76 hlasov, je možné, že návrh v pléne parlamentu neprejde, naznačil Richard Raši. “Môže sa stať, že sa to neprelomí, lebo tá sedemdesiatšestka reálna nie je,” priznal v diskusnej relácii.

Podľa neho to však nie je kľúčová téma v spoločnosti, dokonca si myslí, že aj v prípade zavedenia 50-dňového moratória by sa prieskumy tak či tak dostali k ľuďom.
Líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Truban povedal, že predĺženie moratória na predvolebné prieskumy na 50 dní nemá opodstatnenie. “Hnevá ma však to, že tu riešime takéto nepodstatné hlúposti namiesto ozajstných problémov krajiny,” poznamenal.

Reklama

Truban sa takisto vyjadril k tohtotýždňovému neúspešnému pokusu o vytvorenie predvolebnej koalície zo strán demokratickej opozície. Potvrdil, že dohoda padla na lídrovi strany Za ľudí Andrejovi Kiskovi, ktorý bol ochotný pristúpiť len na veľkú šesťkoalíciu. “Je mi jasné, že nedohoda nie je najlepší signál pre voličov,“ priznal Truban, zároveň vylúčil, že by pred odovzdaním kandidátok (1. 12.) prišlo ešte k jednému pokusu zostaviť predvolebnú koalíciu. Nebráni to však podľa neho dohode po voľbách. “Naopak, som presvedčený, že budeme schopní spolu sa dohodnúť a zostaviť silnú vládu, tie vzťahy v opozícii sa stopercentne zlepšili,” vyhlásil.

Raši v otázke povolebnej spolupráce opakovane vylúčil spojenie Smeru s ĽSNS, všetko ostatné sa bude podľa neho riešiť až po voľbách. Nevyrušuje ho ani to, že mnohé opozičné či mimoparlamentné subjekty dôrazne vylučujú dohodu so Smerom. “Aj gazda tvrdil, že jeho strana do spolupráce so Smerom nepôjde a potom bola vo vláde. Všetko sa rozhodne až po voľbách,” upozornil.

“Ja už teraz zarazím optimizmus pána Rašiho, my do spolupráce so Smerom nepôjdeme,” povedal na to Truban.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali