Bratislava 27. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Ivanič)
Aj keď záujem o slovenský sladovnícky jačmeň rastie, za posledných desať rokov jeho osevné plochy klesli u nás o polovicu. Prioritou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) je preto presvedčiť poľnohospodárov, aby sa k pestovaniu sladovníckeho jačmeňa, ako jednej z najperspektívnejších poľnohospodárskych plodín na Slovensku, vrátili. Konštatovala to v stredu pre agentúru SITA prezidentka združenia Jana Shepperd
Na Slovensku máme sedem sladovní, ktoré spracovávajú sladovnícky jačmeň na slad. V roku 2018 prekročila celková výroba sladu úroveň 290 000 ton, čo je doteraz najviac za posledných desať rokov. „Z celkového množstva sladu vyrobeného na Slovensku využijú naše pivovary približne jednu pätinu a zvyšok sa predáva do zahraničia, kde sa z neho varí pivo. Slad tak patrí dlhodobo medzi najvýznamnejšie slovenské agrokomodity, ktoré idú na export až po spracovaní,“ povedala Jana Shepperd.
V roku 2018 bolo Slovensko dvanástym najvýznamnejším exportérom sladu v globálnom meradle a šiestym najvýznamnejším exportérom sladu v európskom meradle. „Sladovnícky priemysel je tak príkladom úspešného spracovateľského odvetvia slovenského potravinárstva, ktoré je schopné obstáť v zahraničnej konkurencii, zlepšovať tak dlhodobo negatívnu obchodnú bilanciu nášho agropotravinárskeho sektora a robiť dobré meno Slovensku v zahraničí,“ konštatoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
Napriek vysokému dopytu po sladovníckom jačmeni zo strany slovenských sladovní klesli za ostatných 10 rokov na území SR osevné plochy jačmeňa jarného na polovicu. Osevné plochy ozimného jačmeňa síce narastajú, ale použitie ozimného jačmeňa na sladovanie je v percentuálnej miere malé. Pre zachovanie konkurencieschopnosti slovenských sladovní na svetových trhoch, ktorá je podmienkou pre udržanie objemu vývozu slovenského sladu, musí SR posilniť podľa SZVPS pestovanie jačmeňa jarného u nás. „Organizovaním odborných podujatí o pestovaní jačmeňa sa snažíme motivovať poľnohospodárov, aby navýšili hektárové výmery jačmeňa jarného, respektíve, aby sa k jeho pestovaniu vrátili. Ak tak urobia, vsadia na plodinu, ktorá ide dobre na odbyt a je navyše prínosom pre slovenské hospodárstvo,“ zdôraznila Jana Shepperd.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu je dobrovoľnou profesijnou stavovskou organizáciou, ktorá združuje právnické osoby podnikajúce vo výrobe sladu a piva. Úzko spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, výskumnými ústavmi, vysokými školami a ďalšími odbornými profesijnými združeniami a zväzmi, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva. Aktívne spolupracuje a zapája sa do činnosti európskych pivovarníckych a sladovníckych združení. Od roku 2008 je riadnym členom európskeho pivovarníckeho združenia The Brewers of Europe.