OSN: Viac než polovica Afgancov čelí akútnemu nedostatku potravín

OSN: Viac než polovica Afgancov čelí akútnemu nedostatku potravín

Kábul 25. októbra 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Bernat Armangue)

 

Afganistan je na pokraji jednej z z najhorších humanitárnych kríz súčasnosti, keďže viac než polovica obyvateľov krajiny čelí akútnemu nedostatku potravín. Uviedla to v pondelok OSN, ktorá upozornila, že miliónom Afgancov hrozí počas nadchádzajúcej zimy hlad. Informovala o tom agentúra AFP

afganistan
Ilustračné foto

“Milióny Afgancov budú počas tejto zimy stáť pred voľbou, či budú hladovať, alebo odídu zo svojich domovov, ak sa nám nepodarí zintenzívniť našu pomoc, ktorej cieľom je záchrana ľudských životov,” uviedol výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley.

Reklama

K akútnemu nedostatku potravín v Afganistane prispelo sucho súvisiace so zmenou klímy v kombinácii s chaotickou situáciou, ktorá vznikla po tom, ako sa moci v krajine v auguste ujalo militantné fundamentalistické hnutie Taliban.

Podľa OSN bude potravinová neistota hroziť viac než 22 miliónom obyvateľov Afganistanu. Tamojšia kríza už teraz podľa OSN väčší rozsah, než je tomu vo vojnou postihnutom Jemene alebo Sýrii a čo do vážnosti ju prekonáva zrejme len situácia v Konžskej demokratickej republike.

Reklama

“Potravinová bezpečnosť (v Afganistane) skolabovala. Nachádzame sa na pokraji katastrofy a ak okamžite nebudeme konať, budeme musieť riešiť totálnu pohromu,” varoval šéf WFP.

afganistan kabul
Ilustračné foto

Jeden z dvoch Afgancov sa momentálne nachádza v tretej alebo štvrtej fáze akútneho nedostatku potravín, pričom po štvrtej fáze už nasleduje hladomor, píše sa v spoločnom vyhlásení Svetového potravinového programu a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO).

“Je naliehavo potrebné, aby sme urýchlili a zvýšili dodávky (pomoci) do Afganistanu, skôr než zima odreže od sveta rozsiahle oblasti krajiny, v ktorých budú počas treskúcej zimy hladovať milióny ľudí vrátane… žien, malých detí a starých ľudí,” uviedol generálny riaditeľ FAO Čchü tung-jü. Agentúry OSN majú zatiaľ k dispozícii len približne tretinu prostriedkov, ktoré by na tento účel potrebovali.

Obzvlášť nepriaznivá je podľa AFP situácia na západe Afganistanu, kde už tisíce chudobných rodín predali svoje stáda a uchýlili sa do preplnených provizórnych táborov, ktoré vyrástli v blízkosti veľkých miest. V niektorých provinciách chudobné rodiny predávajú svoje ešte veľmi mladé dcéry za nevesty, aby splatili dlhy a zaistili si dostatok potravín na prežitie.

Vládne hnutie Taliban však sľubuje, že súčasnú nepriaznivú potravinovú situáciu v krajine zvládne, a to aj za prispenia dodávok humanitárnej pomoci zo zahraničia. “Pracujeme na zaistení a distribúcii jedla, oblečenia a ďalších potrieb. Všetky problémy budú vyriešené,” povedal v nedeľu pre AFP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali