Odborári v Grécku pokračujú v 48-hodinovom generálnom štrajku

Odborári v Grécku pokračujú v 48-hodinovom generálnom štrajku

Atény 7. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris)

 

Už v piatok prišli z Grécka správy o tom, že medzi protestujúcich sa zaradili aj smetiari, lekári, právnici a pracovníci škôl, ministerstiev a iných štátnych inštitúcií

Druhým záverečným dňom pokračuje dnes v Grécku “generálny” štrajk odborárov protestujúcich proti novému programu úspor, o ktorom by mal v nedeľu večer hlasovať zákonodarný zbor v Aténach.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Protestná akcia ochromila dopravu. V prístavoch zostala väčšina trajektov premávajúcich vo vodách Egejského mora. Skolabovala však aj prímestská doprava v metropole Atény i ďalších mestách krajiny Helénov. Štrajk výrazným spôsobom narušil i plynulosť železničnej dopravy.

Rozhlasové a televízne stanice vysielajú aktuálne iba hudbu a filmy.

Reklama

Vyplýva to z informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Už v piatok prišli z Grécka správy o tom, že medzi protestujúcich sa zaradili aj smetiari, lekári, právnici a pracovníci škôl, ministerstiev a iných štátnych inštitúcií.

Odborári navyše avizovali demonštrácie v rôznych lokalitách krajiny.

Najväčšia grécka odborová organizácia GSEE, združujúca pracovníkov súkromného sektora, uviedla, že vládou pripravované opatrenia považuje “za posledný klinec do rakvy” pre zamestnancov aj dôchodcov, ktorí si za posledných šesť rokov úsporných opatrení vytrpeli už dosť.

“Snažia sa skupine Eurogroup dokázať, že sú dobrými študentmi, ničia však grécky systém sociálneho zabezpečenia,” uviedol na margo stretnutia ministrov eurozóny, naplánovaného na pondelok, predstaviteľ GSEE.

Reklama

Grécki poslanci mali už dnes začať rozpravu o návrhu pripravovaných reforiem, ktorých súčasťou sú dodatočné dôchodkové škrty a zvyšovanie daní. S ich hlasovaním sa ráta v nedeľu 8. mája večer. Pre koaličnú vládu premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá má v parlamente iba tesnú väčšinu, to bude náročný test.

Reforma dôchodkov by mala priniesť úspory 1,8 miliardy eur a ďalších 1,8 miliardy nepriamych daní, napríklad za tabakové výrobky a palivá.

V Aténach dúfajú, že schválením týchto opatrení by sa Grécku mohlo podariť presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby poskytli krajine nový – v poradí už tretí – záchranný balík.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:55

Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe v utorok rozhodol, že vojak americkej armády zadržaný pre podozrenie z krádeže bude do 2. júla vo vyšetrovacej väzbe.

09:46

V miestnosti, kde sa v utorok malo konať výjazdné zasadnutie poľskej vlády, sa našlo zariadenie, ktoré by sa dalo použiť na odpočúvanie. V úradnej budove v západopoľskom meste Katovice ho našli a demontovali príslušníci poľských tajných služieb.

09:34

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková opäť kritizovala Rusko za kybernetické útoky na vládnu Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) a nemecké firmy. Informovala o tom  agentúra DPA.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Analena Baerbocková pricestovala na návštevu Austrálie
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Analena Baerbocková
09:17

Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval pred očierňovaním Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a trval na tom, že Peking zohráva “pozitívnu úlohu” v snahách o nájdenie mierového riešenia ukrajinského konfliktu. Informovala o tom agentúra AFP.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pchin
09:00

Štyri lode čínskej pobrežnej stráže nakrátko preplávali “zakázanými” vodami Taiwanu, oznámil v utorok Tchaj-pej. Zároveň vyzval Peking, aby zastavil aktivity ohrozujúce bezpečnosť plavby.

08:48

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli po tom, čo Izrael zasiahol mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Medzitým pokračujú rokovania o prímerí s Hamasom, no zatiaľ bez výsledku.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa v utorok o 7.35 h SELČ predával po 78,62 USD (72,96 eura).

08:39

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

08:32

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí “ďalšia katastrofa”, varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF). Zároveň sa vyslovil proti ich nútenému premiestneniu po tom, čo Izrael vyzval na evakuáciu pred svojou plánovanou pozemnou ofenzívou do tohto mesta.

08:11

Prvý štart letu znovupoužiteľnej vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner, ktorú mala do vesmíru vyniesť raketa Atlas V, odložili v utorok krátko pred jeho plánovaným začiatkom po tom, čo bol zistený nový bezpečnostný problém.

08:03

Izrael obsadil hraničný priechod Rafah, ktorý oddeľuje pásmo Gazy od Egypta.

Na internete sa objavili videá izraelských tankov, ktoré vchádzajú na hraničný priechod. Na inom videu z egyptskej strany je počuť zvuky bojov.

Tento priechod nebol pod kontrolou Izraela od roku 2005 a bol jediným pozemným priechodom, cez ktorý mali Palestínčania z Gazy spojenie s vonkajším svetom a obchádzali Izrael.

V noci sa tiež objavilo množstvo videí s výbuchmi v meste Rafah, ktoré Izrael začal ostreľovať od včera.

07:53

Veľvyslanec Európskej únie v Rusku sa nezúčastní na slávnostnej inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie na poste hlavy štátu, oznámil v pondelok hovorca Únie pre zahraničné veci Peter Stano.

07:39

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyzval v pondelok amerického prezidenta Joea Bidena na intervenciu v záujme zabrániť “ďalšej masakre” v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kde hrozí pozemná izraelská vojenská ofenzíva.

Podľa jordánskeho panovníka by útok na Rafah viedol k novej masakre.

07:30

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) si na pondelkovom celoštátnom straníckom zjazde v Berlíne opäť zvolila na ďalšie dvojročné obdobie za svojho predsedu Friedricha Merza, lídra konzervatívnej opozície. Informovala o tom agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali