Krajniak oznámil zvýšenie minimálnej mzdy na 623 eur. Odborári opustili rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady, prerušujú sociálny dialóg

Krajniak oznámil zvýšenie minimálnej mzdy na 623 eur. Odborári opustili rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady, prerušujú sociálny dialóg

Bratislava 24. augusta 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Minister súčasne ustúpi od svojho zámeru zaviesť na Slovensku štartovaciu minimálnu mzdu pre dlhodobo nezamestnaných. Zmení sa však systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce.

Milan Krajniak
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a predseda Hospodárskej a sociálnej rady Milan Krajniak

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak sa so zamestnávateľmi dohodol na tom, že sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 580 eur na 623 eur. Pôjde o 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2019. Minister súčasne ustúpi od svojho zámeru zaviesť na Slovensku štartovaciu minimálnu mzdu pre dlhodobo nezamestnaných. Zmení sa však systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Kým v súčasnosti sa zvyšných päť úrovní minimálnej mzdy stanovuje ako násobok základnej sumy minimálnej mzdy, po novom sa zvyšných päť úrovní minimálnych zárobkov zvýši jednotne o 43 eur. Príplatky za prácu v noci, či cez sobotu sa podľa ministra Krajniaka po novom vypočítajú z novej sumy minimálnej mzdy 623 eur. Stanovia sa však pevnou sumou, a nie ako doteraz koeficientom naviazaným na vývoj minimálnej mzdy.

Reklama

Odborári z rokovania odišli a prerušili sociálny dialóg na protest proti tomu, že si minister práce a sociálnych vecí pozval na individuálne rokovania o minimálnej mzde len zástupcov zamestnávateľov. Konfederácia odborových zväzov SR presadzovala zvýšenie najnižších hrubých zárobkov na 656 eur, ako to predpokladá súčasné znenie zákona o minimálnej mzde. Minimálna mzda by totiž podľa platnej legislatívy mala budúci rok tvoriť 60 percent z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2019, čo je spomínaných 656 eur. “Kompromisný návrh odborov neprišiel žiadny napriek tomu, že som zvolal dve rokovania predsedníctva tripartity,” povedal minister. Odborári podľa neho od samého začiatku nechceli vyjednávať a zotrvávali na nereálnych požiadavkách.

Zamestnávatelia pôvodne presadzovali, aby sa minimálna mzda na rok 2021 nezvyšovala a zostala tak na úrovni 580 eur. Ako kompromisný zamestnávatelia podľa Krajniaka predstavili návrh, aby sa minimálna mzda síce zvýšila na 656 eur, ale súčasne by sa zrušilo šesť stupňov minimálnej mzdy podľa náročnosti práce. Zamestnávatelia súčasne žiadali, aby sa na tri roky “zmrazili” príplatky za prácu v noci či cez víkend. S týmto návrhom však minister práce nesúhlasil. “Zamestnanci by prišli o približne 60 miliónov eur, a to pre mňa bolo neprijateľné,” povedal Krajniak.

Reklama

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský upozornil na nepriaznivý ekonomický vývoj na Slovensku. “Po dlhom rokovaní sme prijali návrh od ministra práce, aj keď s ťažkým srdcom, ale veríme, že môže pomôcť zamestnávateľom, zamestnancom, aj celej krajine,” povedal. Verí tomu, že sociálny dialóg bude každý rok pokračovať. “Bez dialógu sa na ničom nedá dohodnúť,” povedal. Dohodnutý kompromis považuje za rozumné riešenie. Predstaviteľ Asociácie priemyselných zväzov SR Alexej Beljajev poukázal na to, že vyjednávanie je umením možného. “Nie sme úplne šťastní z tohto riešenia, ale budeme musieť s ním žiť,” povedal Bejlajev.

 

Odborári opustili rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady, prerušujú sociálny dialóg

Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR opustili pondelkové rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR a prerušujú sociálny dialóg. Ako na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagujú tým na konanie ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, ktorý pozval na individuálne rokovania len zástupcov zamestnávateľov

“Išli sa na 25 minút poradiť, je to bezprecedentné, hrubé porušenie tripartizmu, ktoré nemienime akceptovať,” povedal šéf odborov. Tripartita rokuje o výške minimálnej mzdy na rok 2021.

Reklama

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak si podľa Magdoška pozval na rokovanie zamestnávateľov po tom, ako mu odborári oznámili nesúhlasné stanovisko. Podľa neho sa išiel Krajniak so zamestnávateľmi poradiť o tom, aký návrh predloží vláda spoločne so zamestnávateľmi. Orgány KOZ podľa neho v najbližších dňoch a týždňoch rozhodnú o ďalších krokoch. “Určite budeme informovať aj našu odborovú centrálu v Bruseli a Medzinárodnú organizáciu práce, pretože považujeme toto konanie za naozaj mimoriadne hrubé porušenie sociálneho dialógu,” tvrdí prezident KOZ. Poukázal na to, že minister práce sa im na predsedníctve tripartity vyhrážal, že ak nebudú akceptovať jeho návrh, navrhne zmenu zákona o triparitite, aby KOZ nebolo v tripartite jediným zástupcom zamestnancov.

Viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová považuje krok ministra práce za bezprecedentné porušenie elementárnych zásad tripartizmu a sociálneho dialógu. “Sociálny dialóg bol budovaný tridsať rokov, a za tridsať rokov sa takáto situácia vyskytla asi len raz, a to bolo počas vlády Vladimíra Mečiara,” zdôraznila. Rokovať o ministerskom návrhu len so zamestnávateľmi je podľa nej neakceptovateľné. “Minister si zmýlil sociálny dialóg s diktátom,” povedala. Za takýchto okolností podľa nej odborári nie sú ochotní v sociálnom dialógu pokračovať.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali