MPRV: Smotanový výrobok musí obsahovať aspoň 10 % mliečneho tuku
Bratislava 20. júla (TASR) – Slovo "smotanový" možno v názve mliečnych výrobkov používať, len ak ide o výrobok, ktorý obsahuje najmenej 10 % hmotnostných mliečneho tuku alebo najmenej 30 % hmotnostných tuku v sušine. Vyplýva to z pripomienkovaného návrhu Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o niektorých výrobkoch z mlieka.
Mliečne výrobky, v ktorých podiel tvarohu je vyšší ako 50 % hmotnostných, možno označovať ako "tvarohové", pričom beztuková sušina tvarohu musí byť najmenej 16 % hmotnostných, uvádza ďalej agrorezort. Ak je mliečny výrobok ošetrený ultravysokotepelným ohrevom, možno ho podľa vyhlášky označiť slovom "trvanlivý".
Požiadavky na mliečne výrobky a ich označovanie vo vyhláške MPRV SR zároveň určujú, že do modifikovaných výrobkov a do ochutených výrobkov sa nesmú pridávať tuky iného ako mliečneho pôvodu a bielkoviny iného ako mliečneho pôvodu.
Varovanie
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.