Ministerstvo vnútra: Na podporu projektov na pomoc azylantom pôjde 1,6 milióna eur

Ministerstvo vnútra: Na podporu projektov na pomoc azylantom pôjde 1,6 milióna eur

Bratislava 6. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Viac než 1,6 milióna eur pôjde na projekty zamerané na podporu žiadateľov o azyl. Ako sa ďalej uvádza v zmluvách zverejnených na Centrálnom registri zmlúv, sumu 1 189 773 eur dostane prostredníctvom ministerstva vnútra Slovenská humanitná rada na projekt „Efektívne služby žiadateľom o azyl v SR III“. Zo spomenutej sumy má byť 75 percent poskytnutých zo zdrojov európskeho Fondu pre azyl, migráciu a integráciu, zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu

Ilustračné foto

Projekt je podľa jeho autorov predovšetkým zameraný na zabezpečenie komplexnej starostlivosti a doplnkovej pomoci pre žiadateľov o azyl na celom Slovensku prostredníctvom poskytovania doplnkových služieb nad rámec štandardne poskytovaných služieb, ktorý zabezpečuje štát.

Reklama

„Aktivity projektu sú zamerané na všetky osoby evidované v zariadeniach Migračného úradu Ministerstva vnútra SR (MÚ MV SR), avšak špecifická pozornosť bude venovaná potrebám zraniteľných skupín osôb, ako napríklad osobám so zdravotným postihnutím, obetiam obchodovania s ľuďmi, tehotným ženám, slobodným rodičom s maloletými deťmi, traumatizovaným osobám, týraným osobám, obetiam násilia, psychicky chorým osobám, starým ľuďom, neplnoletým deťom a podobne. Projekt je zameraný aj na zabezpečenie dôstojných životných podmienok žiadateľov o azyl evidovaných vo všetkých zariadeniach MÚ MV SR,“ uvádza sa v zmluve.

Projekt počíta napríklad s psychologickým poradenstvom, sociálnym poradenstvom, aktivitami na trávenie voľného času, vzdelávaním (vrátane zabezpečenia povinnej školskej dochádzky detí alebo výučby slovenčiny) alebo právnym zastupovaním. Tieto služby majú byť podľa zmluvy žiadateľom poskytované v období od januára 2020 do decembra 2021.

Reklama

Čiastku 466 989 eur zase Slovenská humanitná rada získala na projekt KOMPAS III. Rovnako 75 percent sumy má byť v tomto prípade uhradených z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Úlohou spomenutého projektu je zabezpečenie dôstojných životných podmienok osôb umiestnených v špecializovaných zariadeniach Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ÚHCP P PZ MV SR).

„Všetky navrhované aktivity projektu prispievajú k zabezpečeniu adekvátnych a primeraných podmienok pre príslušníkov tretích krajín umiestnených v útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov (ÚPZC) v Medveďove a Sečovciach a prispievajú k efektívnemu procesu návratu týchto osôb. Potreby štátnych príslušníkov tretích krajín umiestnených v ÚPZC budú zabezpečované poskytovaním základných, doplnkových a podporných služieb pre osoby umiestnené v týchto zariadeniach. Aktivity projektu sú zamerané na všetky osoby umiestnené v týchto zariadeniach, avšak so špeciálnym zameraním sa na zraniteľné skupiny osôb, ktorým bude venovaná špeciálna pozornosť a zabezpečený osobitný prístup,” uvádza sa v zmluve.

V rámci projektu sú zahrnuté aktivity ako sociálne a psychologické poradenstvo, tlmočenie a prekladateľstvo, vzdelávanie alebo doplnková zdravotná starostlivosť. Aktivity majú byť pre osoby umiestnené v ÚPZC poskytované v období od januára 2020 do decembra 2021.

Slovenská humanitná rada sa definuje ako národné dobrovoľnícke centrum humanitných a charitatívnych organizácií, občianskych združení a nadácií pôsobiacich v sociálnej oblasti v širokom ponímaní. „Ide o organizácie, ktoré poskytujú pomoc, služby, starostlivosť, poradenskú činnosť a organizujú rôznorodé aktivity v prospech sociálne znevýhodnených a hendikepovaných ľudí. Úrad SHR vykonáva riadiace, metodické, koordinačné a informačné služby pre dobrovoľnícke organizácie, ktoré združuje,“ uvádza sa na internetovej stránke organizácie.

SHR pôsobí na Slovensku od roku 1990 a v súčasnosti združuje 168 dobrovoľníckych neziskových organizácií na území celého Slovenska. Združené organizácie rada podporuje v legislatívnom procese pri obhajovaní a presadzovaní práv zdravotne postihnutých a sociálne odkázaných občanov a rozvoji partnerskej spolupráce s orgánmi štátnej správy a samosprávy.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali