Kvitová si v Melbourne nezopakuje finále, zastavila ju svetová jednotka Bartyová. Do semifinále aj Keninová

Kvitová si v Melbourne nezopakuje finále, zastavila ju svetová jednotka Bartyová. Do semifinále aj Keninová

Bratislava 28. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Andy Brownbill)

 

Američanka Sofia Keninová a Austrálčanka Ashleigh Bartyová utvorili prvú semifinálovú dvojicu dvojhry žien na tohtoročnom Australian Open. Obe sa do semifinále na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny prebojovali po prvý raz, pre 21-ročnú Keninovú je to dokonca premiérová účasť vo štvorke najlepších v kariére na turnaji “veľkej štvorky”

Na snímke ľavo česká tenistka Petra Kvitová a vpravo austrálska tenistka Ashleigh Bartyová

Bartyová je úradujúca víťazka Roland Garros aj majstrovského turnaja WTA Finals, ktorý sa vlani prvýkrát uskutočnil v čínskom Šen-čene.

Reklama

Turnajová štrnástka Keninová si za 92 minút poradila s Tunisankou Ons Jabeurovou 6:4, 6:4. Na zavŕšenie prvého setu potrebovala moskovská rodáčka žijúca na Floride šesť setbalov. V druhom sete vzala súperke podanie v siedmom geme, vzápätí potvrdila na 5:3 a potom už doviedla zápas do víťazného konca. Pri svojom podaní premenila prvý mečbal, keď súperka urobila chybu z forhendu. Celkovo neistá Jabeurová zahrala až 36 nevynútených chýb, Keninovej stačilo aj 14 víťazných úderov. Američanka hrá iba po dvanásty raz v hlavnej súťaži na grandslamovom turnaji. Dosiaľ bolo jej maximom osemfinále na Roland Garros 2019. Naopak, Jaberová bola prvá Arabka vo štvrťfinále singlovej súťaže na “grandslame”.

“Za stavu 2:3 v druhom sete som zachránila svoje podanie cez tri brejkbaly súperky. Od tejto chvíle sa ‘momentum’ hry prenieslo na moju stranu a začala som hrať lepšie. Prežívam veľké emócie po tomto víťazstve, bol to náročný zápas,” uviedla Sofia Keninová, cituje ju portál BBC Sport.

Reklama

Češka Petra Kvitová si v Melbourne nezopakuje finálovú účasť z vlaňajška. V očakávanom štvrťfinále rebríčkovo vysoko postavených hráčok turnajová sedmička podľahla svetovej jednotke Ashleigh Bartyovej za 104 minút 6:7 (6), 2:6. Vo vyrovnanom prvom sete Kvitová v tajbrejku za stavu 6:5 premárnila setbal a súperka ju potrestala ziskom troch bodov v sérii. Od tej chvíle sa českej hráčke rozpadla herná koncepcia. V druhom sete pustila súperku do vedenia 4:0 a napokon podľahla 2:6.

Dvojnásobnú wimbledonskú šampiónku môže mrzieť až desať nevyužitých brejkbalov, z toho päť v siedmom geme prvého setu. Bartyová sa môže stať prvou Austrálčankou s triumfom v ženskej dvojhre na domácom “grandslame” po 42 rokoch. Zatiaľ poslednou šampiónkou od protinožcov je Chris O’Neilová z roku 1978. “Je to absolútne úžasné. Veľmi mi pomohla šťastná koncovka prvého a skvelý štart do druhého setu. Prvý set bol mimoriadne náročný, Petra je veľká bojovníčka a skvelá tenisová osôbka. Milujem pocit, keď sa môžem v zápase otestovať práve proti nej,” uviedla Ashleigh Bartyová v prvom televíznom rozhovore na kurte.

 

Dvojhra žien – štvrťfinále:

Ashleigh Bartyová (Aus.-1) – Petra Kvitová (ČR-7) 7:6 (6), 6:2

Reklama

Sofia Keninová (USA-14) – Ons Jabeurová (Tun.) 6:4, 6:4

 

Zostávajúci program štvrťfinále:

Anett Kontaveitová (Est.-28) – Simona Halepová (Rum.-4)

Garbine Muguruzová (Šp.) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-30)

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali