Hamilton vyhral VC Maďarska spôsobom štart-cieľ a je na čele šampionátu

Hamilton vyhral VC Maďarska spôsobom štart-cieľ a je na čele šampionátu

Budapešť 19. júla 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Joe Klamar/Pool via AP)

 

Britský pilot F1 Lewis Hamilton na Mercedese zvíťazil spôsobom štart-cieľ na Veľkej cene Maďarska. Druhý finišoval Holanďan Max Verstappen na Red Bulle, tretí skončil Hamiltonov tímový kolega Fín Valtteri Bottas. Pre Hamiltona to bolo už 8. víťazstvo na okruhu v Maďarsku, čím sa počtom víťazstiev na jednom okruhu vyrovnal Michaelovi Schumacherovi, ktorý rovnako osemkrát zvíťazil vo Francúzsku

Britský jazdec Mercedesu Lewis Hamilton oslavuje s tímom víťazstvo Veľkej ceny Maďarska formuly 1 na trati okruhu Hungaroring pri Mogyoróde neďaleko Budapešti 19. júla 2020

Brit dosiahol svoje 86. víťazstvo a v historickom poradí stráca na Schumachera ešte päť triumfov. V celkovom hodnotení sezóny 2020 poskočil pred Bottasa na 1. priečku. Po troch súťažných víkendoch bude seriál F1 po krátkej prestávke pokračovať v nedeľu 2. augusta. Od 16.10 h je na programe Veľká cena Veľkej Británie v Silverstone.

Reklama

Tesne pred pretekmi si Verstappen poškodil zavesenie ľavého predného kolesa, keď narazil do bariéry, ale vďaka rýchlej práci mechanikov nechýbal na štartovom rošte. Na štarte si Hamilton bez problémov udržal prvú pozíciu a vytvorili si solídny náskok. Štart však nevyšiel jeho tímovému kolegovi Bottasovi, ktorý sa z 2. pozície prepadol o niekoľko priečok. Polovica pretekárov zamierila v rozmedzí 3.-4. kola do boxov prezuť pneumatiky na suchú trať. Povrch bol však ešte na mnohých miestach mokrý a tak sa niektorí pretekári nevyhli šmyku, avšak bez kolízií.

Na čele sa postupne ustálilo poradie Hamilton-Vestappen-Stroll, avšak s výraznými odstupmi. V 28. kole musel ísť Leclerc do boxov, následne sa prepadol na 15. miesto a krátko na to dostal, spoločne s tímovým kolegom Vettelom, jedno kolo od lídra Hamiltona. Obaja však postupne vylepšili svoje pozície a dostali sa na bodované pozície. Bottas v 34. kole prezul na stredne tvrdú zmes a dostal sa pred Strolla na 3. miesto. V snahe o predbehnutie druhého Verstappena mu malo pomôcť aj ďalšie prezutie v 51. kole, po ktorom sa vďaka veľkému náskokou na Strolla vrátil na 4. mieste. Poradie bolo dlhodobo ustálené bez dramatickejších momentov. V 66. kole Vettel prebrzdil zákrutu a Albon ho pripravil o 5. priečku. Hamilton v závere prezul v snahe získať okrem triumfu aj bod navyše za najrýchlejšie kolo a to sa mu aj podarilo. Bottas sa napokon nedostal k útoku na Verstappena a skončil tretí. Zaujímavosťou bolo, že pretekári nižšie od 5. priečky zaostali minimálne o jedno celé kolo.

Reklama

 

Reakcie (zdroj: Sport 2):

Lewis Hamilton, víťaz: “Ďakujem nášmu tímu za fantastický prístup a skvelé auto. Od minulého týždňa funguje skutočne skvele a ja som veľmi šťastný z dnešného triumfu. Vyrovnať rekordný zápis Michaela Schumachera je pre mňa česť, no verím, že v Maďarsku ešte pridám nejaké víťazstvá.”

Max Verstappen, 2. miesto: “Nechápem, ako to naši mechanici zvládli. Druhé miesto je dnes pre mňa víťazstvo. Náš tím spravil všetko dobre aj strategicky, skutočne skvelá robota. Išiel som svoje tempo a udržal som za sebou Bottasa.”

Valtteri Bottas, 3. miesto: “Boli to pre mňa zlé preteky. Na štarte ma pomýlili nejaké svetlá a tým som si to sťažil. Mojím cieľom bolo útočiť na víťazstvo, preto som sklamaný. Teším sa do Silverstone, ale mám sa čo učiť z dnešných pretekov.”

Reklama

 

VC Maďarska (70 kôl, 1 kolo: 4,381 km, spolu: 306,6 km):

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1.36:12,473 h, 2. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +8,702 s, 3. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) +9,452, 4. Lance Stroll (Kan./Racing Point) +57,579, 5. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) +1:18,316, 6. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari), 7. Sergio Perez (Mex./Racing Point), 8. Daniel Ricciardo (Aus./Renault), 9. Kevin Magnussen (Dán./Haas), 10. Carlos Sainz (Šp./McLaren), 11. Charles Leclerc (Mon./Ferrari), 12. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri), 13. Lando Norris (V. Brit./McLaren), 14. Esteban Ocon (Fr./Renault), 15. Romain Grosjean (Fr./Haas), 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo), 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo), 18. George Russell (V. Brit./Williams) všetci +1 kolo, 19. Nicholas Latifi (Kan./Williams) + 5 kôl

nedokončil: Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri)

priebežné poradie: 1. Hamilton 63 bodov, 2. Bottas 58, 3. Verstappen 33, 4. Norris 26, 5. Albon 22, 6. Perez 22, 7. Leclerc 18, 8. Stroll 18, 9. Sainz 14, 10. Vettel 9, 11. Ricciardo 8, 12. Gasly 6, 13. Ocon 4, 14. Magnussen 2, 15. Giovinazzi 2, 16. Kvjat 1, 17. Räikkönen 0, 18. Latifi 0, 19. Grosjean 0, 20. Russell 0

Reklama

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 121 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 55, 3. McLaren Renault 40, 4. Racing Point BWT Mercedes 40, 5. Ferrari 27, 6. Renault 12, 7. Alphatauri Honda 7, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 2, 9. Haas Ferrari 2, 10. Williams Mercedes 0

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali