Festival Dotyky a spojenia v Martine ponúka prehliadku domácej divadelnej tvorby

Festival Dotyky a spojenia v Martine ponúka prehliadku domácej divadelnej tvorby

Bratislava 17. júna (TASR) – Už o týždeň sa mesto Martin stane centrom slovenského divadla a divadelníkov. V dňoch 24. až 29. júna privíta v Národnom dome, Štúdiu SKD a na dvoch pódiách na Divadelnom námestí stovky hostí a umelcov na 9. ročníku festivalu divadiel na Slovensku s názvom Dotyky a spojenia. Podujatie ponúkne 32 inscenácií v podaní 29 divadiel, z toho 15 inscenácií uvedie v hlavnom programe. Bohatý bude aj sprievodný program, v ktorom sú vystúpenia pouličného divadla, koncerty, rozprávky aj tvorivé dielne pre deti.

Na festivale sa predstavia prakticky všetky súbory slovenských činoherných profesionálnych divadiel – Činohry SND, bratislavského Divadla Aréna, Divadla Jozefa Gregora Tajovského Zvolen, Divadla Andreja Bagara Nitra, Divadla Jonáša Záborského Prešov, Jókaiho divadla Komárno, Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov, Spišského divadla Spišská Nová Ves, Mestského divadla Žilina aj domáceho martinského Slovenského komorného divadla.

Festival Dotyky a spojenia je určitým zrkadlom aktuálnej divadelnej tvorby za uplynulý rok na Slovensku. Jeho program vzniká v dialógu so samotnými divadlami – tie môžu nominovať inscenáciu, ktorú v danom období považujú za svoju najzaujímavejšiu a najlepšiu. Tento ročník mapuje tvorbu divadiel od apríla 2012 do apríla 2013.

Súčasťou programu festivalu bude tradične blok Dotyky a spojenia Junior (24. júna), ktorý ponúkne najzaujímavejšie inscenácie študentov VŠMU v Bratislave a FDU AU v Banskej Bystrici, dopoludnia prezentáciu dielní kreatívneho písania a vyhodnotenie súťaže Dramaticky mladí 2013, ktorú každoročne vyhlasuje a organizuje Divadelný ústav Bratislava.

Reklama

Hlavný program budú tvoriť inscenácie kamenných a nezávislých divadiel. Dramaturgická rada festivalu vybrala do hlavného programu 15 najinšpiratívnejších inscenácií aktuálnej sezóny, ktoré zaujali objavnou dramaturgiou, zaujímavou interpretáciou textov, poetikou, originálnym formálnym a hereckým stvárnením.

V sprievodnom programe na Divadelnom námestí ponúkne festival inscenácie Baletu SND Bratislava Romeo a Júlia, SĽUK-u Bratislava Tanec medzi črepinami, elledanse Bratislava s predstavením Fuga, koncert slovenskej hudobnej skupiny Fragile a Dana Heribana s kapelou. Festivalovú atmosféru na námestí dotvoria aj koncerty kapiel a hudobných zoskupení Homo sapiens, Sherpa band, Šamo – Výrostko – Holič trio, Tan – Kurilla – Dobeš trio, Rasťo Novotný s kapelou, predstavenia Divadla na hojdačke Žilina, Prešporského divadla Bratislava, aj pouličné chodúľové divadlo v podaní Harry Teater.

Reklama

V sekcii Dotyky a spojenia deťom je pripravených päť inscenácií rozprávok v Národnom dome (Bratislavské bábkové divadlo, Divadlo PIKI Pezinok, Spišské divadlo Spišská Nová Ves, Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, Malá scéna STU Bratislava), rozprávky na námestí (Divadlo Harry Teater, Bábkové divadlo Žilina), Cirkusová škola – Juraj Benčík, Sisa Michalidesová, Miša Vrábová. Po predstaveniach v interiéri sa budú môcť deti zapojiť do tvorivých dielní vo foyeri Štúdia SKD.

„Je to prehliadka toho najlepšieho, najkreatívnejšieho, čo za túto sezónu vzniklo v slovenských divadlách. Usilujeme sa byť vo výbere tak zodpovední, aby sa to, čo na festival patrí, sa tam aj dostalo. Tých inscenácií je 32, ktoré k nám prídu. Môžeme konštatovať, že práve pouličný program, najmä detský program, je ešte bohatší ako minulý rok, takže návštevníci sa majú načo tešiť a prísť si pozrieť celý priebeh festivalu,“ uviedol pre TASR František Výrostko, riaditeľ organizujúceho Slovenského komorného divadla v Martine. Záštitu nad festivalom Dotyky a spojenia 2013 prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe videodokument a zvukový záznam.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali