Facebook pomáha USA zaviesť imperializmus v Bolívii a na Kube

Facebook pomáha USA zaviesť imperializmus v Bolívii a na Kube

Bratislava 18. marca 2023 (HSP-Godofredo A. Vasquez)

 

Spoločnosť Meta 23. februára predložila správu o “hrozbách zo strany protivníka”, ktorou odôvodnila rozsiahle vymazanie účtov vo viacerých krajinách

Meta logo
Na snímke logo spoločnosti Meta možno vidieť na nápise v sídle spoločnosti v kalifornskom Menlo Parku.

Najnovšou obeťou bola Bolívia, kde bolo v decembri 2022 zrušených 1 041 účtov na Facebooku, 450 stránok, 14 skupín a 130 účtov na Instagrame. Všetky účty patrili tým, ktorí podporovali Hnutie za socializmus (MAS-IPSP), ktoré je vládnucou politickou stranou. Tým, ktorí boli zablokovaní, nebolo umožnené obnoviť prístup a namiesto toho boli obvinení z “koordinovaného neautentického správania”.

Reklama

V prípade Kuby zablokovala Meta 363 účtov na Facebooku, 270 stránok, 229 skupín a 72 účtov na Instagrame. Opatrenie bolo vykonané aj na ďalších sociálnych sieťach, ako sú YouTube, TikTok a Twitter.

Spoločnosť Meta uviedla, že informácie neposkytla kubánskej ani bolívijskej vláde vzhľadom na ich spojenie s týmito činnosťami. Pokiaľ ide o Bolíviu, stránky sledovali viac ako dva milióny účtov. Kubánska tajná sieť prilákala veľký počet sledovateľov so svojimi 650 000 sledovateľmi stránok a 510 000 členmi skupiny. Okrem toho účty na Instagrame nazbierali 8 000 sledovateľov.

Reklama

Túto správu je potrebné vyvrátiť v jej jadre. Myšlienka “koordinovaného neautentického správania” je vytvorená na základe algoritmov, ktoré zohľadňujú len pohodlnosť. Takéto algoritmy nie sú schopné rozpoznať každodenné sociálne a skupinové aktivity.

Pokiaľ ide o Bolíviu, aktivisti využili sociálne médiá ako spôsob, ako ponúknuť cestu k informáciám, ktoré nie sú pod kontrolou pravicových frakcií.

Na Kube prezident Miguel Díaz-Canel odsúdil nové pokrytectvo. Obvinil Facebook zo šírenia falošných informácií a narúšania činnosti na digitálnych platformách.

 

Ben Nimmo, šéf spoločnosti Meta Threat Intelligence, vo štvrtok oznámil, že jeho výskum odhalil “prepojenia na kubánsku vládu”. Minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez kritizoval “manipuláciu a dvojité štandardy, s ktorými nadnárodné (dez)informačné konzorciá operujú proti Kube”.

Nie je to tak dávno, čo sa 11. júla 2021 na Kube konali protesty, na ktorých tisíce ľudí pochodovali za slobodu, pričom Havana prostredníctvom sociálnych médií verejne obvinila Washington z týchto zhromaždení.

Ministerka predsedníctva Bolívie María Nela Prada vyjadrila pochybnosti o správach v sociálnych médiách a opýtala sa, na základe akých kritérií sa dospelo k záverom.

Reklama

Spoločnosť Facebook ďalej obvinila zakázané účty z “hromadného nahlasovania” nepravdivého obsahu, o ktorom informovali médiá, a jeho použitia ako “dôkazu” koordinovaného neautentického správania. Nesmú ľudia nahlasovať obsah, ktorý považujú za nepravdivý? V podmienkach služby Meta nie je zmienka o tom, že označovanie správ, ktoré človek považuje za nepravdivé, je zakázané. Prečo je to teda priestupok, ktorý si vyžaduje trest?

 

Pokrytectvo

V správe spoločnosti Meta, ktorá obhajuje cenzúru účtov, sa uvádza, že je to na ochranu “členov opozície”.

Meta však stále umožňuje tým istým “členom opozície” zverejňovať nenávistné prejavy a rasovú diskrimináciu. Vychádzali pritom zo skutočnosti, že podobné správy šírilo množstvo účtov v tej istej oblasti.

Spoločnosť Meta musí vysvetliť, prečo je nenormálne, aby 100 alebo viac ľudí v jednom meste vyjadrilo podporu určitému politickému názoru a vyhľadalo súvisiace webové stránky. Je nezákonné byť aktivistom na internete?

Samotný Mark Zuckerberg povedal: “Facebook bol vytvorený na obranu slobody prejavu, aby dal každému hlas, aby posilnil bezmocných a posunul spoločnosť k lepšiemu, služby môžu využívať protestujúci a aktivisti na celom svete, pretože je podporovaný silným systémom šifrovania a ochranou súkromia.”

Okrem toho Meta označila účty z Bolívie za “digitálnych bojovníkov”, čo je termín, ktorý v Bolívii používajú len pravicové opozičné skupiny na označenie aktivistov.

 

Znepokojujúca časť

Znepokojujúca časť spočíva v tom, že Mike Torrey, jeden z autorov nedávnej správy a pracovník kybernetického spravodajstva spoločnosti Meta, bol predtým v rokoch 2003 až 2006 zamestnaný v americkej vládnej agentúre NSA, keď monitorovala všetkých občanov a svet. Neskôr bol v rokoch 2010 až 2018 vysokým úradníkom CIA, pričom sa zameriaval na kybernetickú kriminalitu vedenú proti Číne, Rusku a ďalším nepriateľom amerického ministerstva zahraničných vecí.

V roku 2021 Ben Nimmo, vedúci spravodajskej služby pre globálne hrozby v spoločnosti Meta, uskutočnil v Nikarague pred prezidentskými voľbami cenzúrnu kampaň, v rámci ktorej boli zrušené účty stoviek médií, novinárov a aktivistov – všetci podporovali odstránenie sandinistickej vlády.

Reklama

Nimmo, ktorý predtým v rokoch 2011 – 2014 pôsobil ako tlačový dôstojník NATO, prešiel do Inštitútu pre štátnu politiku, kde vytvoril sieť novinárov na presadzovanie protiruských naratívov v médiách.

Príkladom takéhoto zasahovania boli parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve v roku 2019, keď Labouristická strana zverejnila informácie o pláne Konzervatívnej strany privatizovať národnú zdravotnú službu. Nimmo bez dôkazov verejne vyhlásil, že to “znie veľmi podobne ako dobre známa ruská operácia”, v snahe odvrátiť pozornosť od škodlivých informácií.

Nezabúdajte, že USA prostredníctvom Facebooku vštepujú svojim stúpencom moc a hlas. Je to ako položenie riadneho základu pre akcie v jej budúcnosti, ktoré môžu byť veľmi dobre prevratom. A v Latinskej Amerike sa to nebude diať po prvýkrát.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali