Bratislava 28. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)
Colné laboratórium disponuje špičkovým zariadením
V tomto roku si colné laboratórium pripomína 25. výročie svojho založenia. Počas tohto obdobia analyzovalo nespočetné množstvo vzoriek, zistilo rad nezrovnalostí, ale napríklad pomohlo aj juhoslovenským producentom vína v spore o značku Tokaj. TASR informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
Colné laboratórium disponuje špičkovým zariadením, pričom jedným z najdôležitejších je systém izotopovej hmotnostnej analýzy, ktorý je dokonca jediný na Slovensku. „Využíva sa hlavne na identifikáciu botanického pôvodu liehu. Keď napríklad výrobca predáva slivovicu, dá sa zistiť, či ide naozaj o čistý destilát, zmes sliviek s cukrom alebo liehom a podobne,“ hovorí Macíková.
Laboratórium je dokonca vďaka tomuto systému schopné pri niektorých vzorkách zistiť aj geografický pôvod. „Počas sporu Slovenska so svojim južným susedom o používanie označenia Tokaj, skúmalo colné laboratórium tokajské víno z Maďarska a zistilo, že pri jeho výrobe bolo použité aj hrozno z iných regiónov či dokonca štátov. Potom, ako bola táto informácia postúpená ministerstvu zahraničných vecí, maďarskí kolegovia svoje námietky stiahli,“ vysvetľuje hovorkyňa.
Colné laboratórium zabezpečuje expertíznu činnosť pre odborné útvary a pracoviská finančnej správy, pričom jej nosnú časť vykonáva na vzorkách tovarov podliehajúcich spotrebnej dani.
Okrem toho sa vyjadruje k tarifnému zatriedeniu tovarov, z ktorých boli zaslané vzorky a tiež zabezpečuje logistiku a komunikáciu so zadávateľmi – v absolútnej väčšine prípadov colnými úradmi.