Členovia Medzinárodnej katolíckej charity slávili omšu s pápežom

Členovia Medzinárodnej katolíckej charity slávili omšu s pápežom

Rím 24. mája 2019 (HSP/TK KBS/RV/Foto:SITA/AP-Andrew Medichini)

 

„Jedna ľudská rodina, jeden spoločný dom“ – to je téma 21. valného zhromaždenia Medzinárodnej katolíckej charity (Caritas internationalis), ktoré sa dnes začína vo Večnom meste a potrvá do 28. mája. Tohtoročné stretnutie otvoril vo štvrtok osobne Svätý Otec František. Vo Vatikánskej bazilike slávil svätú omšu spolu s účastníkmi zhromaždenia

Na snímke pápež František

Program nasledujúcich troch dní predstavili v Tlačovom stredisku Svätej stolice prezident Medzinárodnej katolíckej charity kardinál Luis Tagle, arcibiskup Manily, generálny sekretár Michel Roy a výkonná riaditeľka Caritas Somálsko María José Alexanderová. Na valnom zhromaždení, ktoré sa koná raz za štyri roky, je zastúpených 164 národných organizácií konfederácie Caritas, medzi ktorými je aj Slovenská katolícka charita.

Reklama

Vo štvrtok celé zhromaždenie slávilo otváraciu svätú omšu, ktorej pri Oltári Katedry vo Vatikánskej bazilike predsedal pápež František. V homílii zdôraznil tri nevyhnutné prvky pre Cirkev, ktorá je na ceste: pokoru ako podmienku načúvania, charizmu jednoty celého spoločenstva a odvahu zriekať sa.

Svätý Otec vychádzal z liturgických čítaní, osobitne z úryvku zo Skutkov apoštolov:

Reklama

„Božie slovo v dnešnom čítaní zo Skutkov apoštolov rozpráva o prvom veľkom zhromaždení v dejinách Cirkvi. Prihodila sa nečakaná situácia: pohania prichádzali k viere. A rodí sa jedna otázka: musia sa, tak ako ostatní, prispôsobiť aj všetkým pravidlám Starého Zákona? Bolo treba urobiť veľmi ťažké rozhodnutie, a Pán tam už nebol prítomný.

Opýtali by sme sa: prečo Ježiš nezanechal nejaký návrh, aby tak zabránil aspoň tejto prvej «veľkej hádke» (Sk 15,7)? Apoštolom, ktorí s ním boli roky každý deň, by stačilo jedno malé usmernenie. Prečo Ježiš nedal pravidlá, ktoré by vždy jasne a rýchlo vyriešili veci?

Je tu pokušenie „efektivizmu“ (efficientismo), myslieť si, že Cirkev je v poriadku, keď má všetko pod kontrolou, keď žije bez otrasov, s vždy usporiadaným programom, všetk regulované. A tiež pokušenie „kazuistiky“. Avšak Pán takto nepostupuje. On totiž svojim z neba neposiela žiadnu odpoveď, posiela Ducha Svätého. A Duch neprichádza prinášajúc denný rozpis, prichádza ako plameň.

Ježiš nechce, aby Cirkev bola akýmsi perfektným modelíkom, ktorý sa teší z vlastnej organizácie a dokáže si ubrániť svoje dobré meno. Úbohé tie partikulárne cirkvi, kde sa tak veľmi ženú za organizovanosťou, za plánovaním, snažia sa mať všetko jasné, všetko rozdelené. Mne je z toho ťažko.

Ježiš nežil takto, ale kráčajúc po ceste, bez obáv z otrasov života. Evanjelium je naším programom života, tam je všetko. Učí nás, že otázky sa neriešia vopred hotovým receptom a že viera nie je dopravný grafikon, ale je «Cesta» (Sk 9,2), ktorou treba ísť spoločne, vždy spoločne, s duchom dôvery.“

Reklama

Odvaha zrieknuť sa

Ako prvému z troch elementov Cirkvi na ceste sa Svätý Otec venoval odvahe niečoho sa zrieknuť. Východiskom z veľkej debaty apoštolov a starších nebolo nastolenie čohosi nového, ale zanechanie niečoho starého. „Boh častokrát dáva rásť tým, že niečo odoberie“, pretože „chce konverziu srdca, a tá častokrát prechádza cez zriekanie sa“. „Vyjsť zo seba samých je základom“, vysvetlil pápež:

„Svätý Peter hovorí, že Pán «vierou očistil srdcia» (porov. Sk 15,9). Boh očisťuje, zjednodušuje, častokrát dáva rásť odoberajúc a nie pridávajúc, ako by sme to robili my. Skutočná viera očisťuje od naviazaností. Aby sme nasledovali Pána, je treba kráčať svižne, a aby sme kráčali svižne, je potrebné odľahčiť sa, aj keď nás to niečo stojí.

Ako Cirkev nie sme povolaní k podnikateľským kompromisom, ale k evanjeliovému rozletu. A pri našom očisťovaní, pri našom sebareformovaní, sa musíme vyhnúť zastieracím manévrom (gattopardismo), čiže fingovaniu, že sa niečo zmenilo, aby sa v skutočnosti nič nezmenilo.“

Pokora načúvania

Reklama

Druhým elementom je pokora načúvania. Prví kresťania došli k odvahe zrieknuť sa niečoho práve vychádzajúc z pokory načúvania. Každý nechal rozprávať toho druhého a boli ochotní zmeniť svoje presvedčenie. „A keď rastie záujem o druhých, zväčšuje sa nezištnosť. Stávame sa pokornými nasledujúc cestu načúvania“. Pokora sa rodí z načúvania a rastie v pokornej službe. Na tejto ceste k nám prichádza Duch Svätý a orientuje nás, vysvetlil pápež:

„Pre toho, kto chce kráčať cestami lásky k blížnemu, pokora a načúvanie znamenajú ucho napnuté k maličkým. Pozrime sa ešte na prvých kresťanov: všetci mlčia, aby načúvali Barnabášovi a Pavlovi. Boli tými poslednými, ktorí prišli, no nechávajú ich hovoriť o tom všetkom, čo Boh uskutočnil prostredníctvom nich (porov. v. 12).

Je vždy dôležité načúvať hlasu všetkých, osobitne maličkých a tých posledných. Vo svete ten, kto má viac prostriedkov, hovorí viac, no medzi nami to tak nesmie byť, pretože Boh sa rád zjavuje prostredníctvom maličkých a tých posledných. A od každého žiada nehľadieť na nikoho z výšky. Pozrieť sa na niekoho zhora možno jedine aby sme mu pomohli vstať. Jedine tak, inak sa to nesmie.“

Okrem maličkých však treba načúvať aj životu, pripomenul Svätý Otec poukazujúc na príklad Pavla a Barnabáša, ktorí v zhromaždení rozprávali o svojich skúsenostiach a nie o ideách. „Takto robí Cirkev rozlišovanie – nie pred počítačom, ale pred realitou osôb“, zdôraznil pápež.

Charizma jednoty celku

Tretím základným elementom kráčajúcej Cirkvi je charizma jednoty. „V diskusii prvej Cirkvi vždy prevažuje jednota nad rozdielnosťami, upozornil Svätý Otec:

„Nikto nevedel všetko, nikto nemal celok chariziem, ale každý sa držal charizmy celku. Je to nevyhnutné, pretože sa nedá skutočne robiť dobro bez toho, aby sme sa mali skutočne radi. Čo bolo tajomstvom tých kresťanov? Mali rozličnú citlivosť a smerovanie, boli tam aj silné povahy, no bola tam sila vzájomnej lásky v Pánovi.

Vidíme to na Jakubovi, ktorý vo chvíli robenia uzáverov hovorí málo svojich slov a hojne cituje Božie slovo (porov. v. 16-18). Necháva prehovoriť Slovo. Zatiaľ čo hlasy diabla a sveta vedú k rozdeleniu, hlas Dobrého pastiera formuje jedno stádo. A tak sa komunita zakladá na Božom slove a zostáva v jeho láske.“

Ako Chlieb, ktorý sa láme

Svätý Otec upriamil záver svojej homílie na Ježišov odkaz vzájomnej lásky skoncentrovaný v tajomstve Eucharistie:

Reklama

„«Ostaňte v mojej láske» (Jn 15,9): to je to, čo Ježiš žiada v Evanjeliu. A ako na to? Je treba stáť blízko pri ňom – Chlebe, ktorý sa láme. Pomáha nám zotrvávať pred svätostánkom a pred mnohými živými svätostánkami, ktorými sú chudobní.
Eucharistia a chudobní, svätostánok stály a svätostánky mobilné: tam zostávame v láske a absorbujeme mentalitu rozlámaného Chleba. Tam rozumieme tomu «ako», o ktorom hovorí Ježiš: «Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás» (tamtiež). A ako Otec miluje Ježiša? Dáva mu všetko, nič si nenecháva pre seba. Hovoríme to v Kréde: «Boh z Boha, svetlo zo svetla»; dal mu všetko.

Keď naopak otáľame dávať, keď sú na prvom mieste naše záujmy, ktoré si chceme hájiť, nenapodobňujeme to Božie «ako», nie sme slobodnou a oslobodzujúcou Cirkvou. Ježiš žiada, aby sme zostali v ňom a nie v našich ideách; aby sme vyšli z predstierania kontroly a riadenia; žiada nás dôverovať druhému a darovať sa druhému.

Poprosme Pána, aby nás oslobodil od „efektivizmu“, od svetskosti, od rafinovaného pokušenia vzdávať kult sebe samým a našej zdatnosti, našej obsesívnej organizovanosti. Prosme ho o milosť prijať cestu naznačenú Božím slovom: pokoru, jednotu a zriekanie.“

Preložila: Slovenská redakcia VR

Reklama

Valné zhromaždenie Medzinárodnej katolíckej charity, ktoré má na programe aj voľby do riadiacich orgánov, potrvá v Ríme do utorka 28. mája. V pondelok Svätý Otec František prijme štyri stovky jeho účastníkov na osobitnej audiencii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali