Česko – Tím Európa 2:3 po predĺžení, Kruger: “Chalani verili, že na to máme”

Česko – Tím Európa 2:3 po predĺžení, Kruger: “Chalani verili, že na to máme”

Toronto 20. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

 

Hokejisti Tímu Európa figurujú priebežne na prvom mieste tabuľky A-skupiny

Hokejisti Tímu Európa zvládli aj svoj druhý zápas na Svetovom pohári v kanadskom Toronte a výrazne sa priblížili k postupu do semifinále prestížneho turnaja. V pondelňajšom stretnutí zdolali Českú republiku 3:2 po predĺžení a so štyrmi bodmi figurujú priebežne na prvom mieste tabuľky A-skupiny.

Reklama
Na snímke vľavo slovenský útočník Tímu Európy Marián Hossa, vpravo brankár tímu ČR Petr Mrázek v zápase A-skupiny Svetového pohára v hokeji ČR - Tím Európa
Na snímke vľavo slovenský útočník Tímu Európy Marián Hossa, vpravo brankár tímu ČR Petr Mrázek v zápase A-skupiny Svetového pohára v hokeji ČR – Tím Európa

Aj tento duel mal výraznú slovenskú pečať. Prvý gól strelil v 31. minúte obranca Zdeno Chára, brankár Jaroslav Halák zlikvidoval 28 striel súpera a k tomu si pripísal aj asistenciu na druhý presný zásah Matsa Zuccarella. Marián Hossa a Tomáš Tatar sa predstavili v prvom útoku s kapitánom výberu Anžem Kopitarom zo Slovinska. Marián Gáborík nastúpil v druhej lajne Dána Fransa Nielsena, Chára vytvoril obrannú dvojičku s Andrejom Sekerom. Halák si na turnaji držal nepriestrelnosť 93 minút a 28 sekúnd.

Víťazný gól strelil v 63. minúte po samostatnom úniku Nemec Leon Draisaitl, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu zápasu pred Nórom Matsom Zuccarellom a českým brankárom Petrom Mrázekom.

Reklama

Tím Európa odohrá svoj posledný zápas A-skupiny vo štvrtok 22. septembra o 02.00 SELČ proti favorizovanej Kanade. Česko sa stretne o deň neskôr s USA. Ešte predtým je na programe vzájomný súboj zámorských veľmocí (21. septembra, 02.00 h).

 

A-skupina:

ČR – Tím Európa 2:3 pp (0:0, 1:1, 1:1 – 0:1)

Góly: 34. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) – 31. CHÁRA (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (HALÁK), 63. Draisaitl (Zuccarello). Strely na bránku: 30:41. Rozhodcovia: Furlatt, Sutherland – Miller (všetci Kan.), Murphy (USA), vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8574 divákov.

Reklama

Česko:

Mrázek – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – Hemský, Plekanec, Palát – Voráček, Hanzal, M. Michálek – Pastrňák, Sobotka, Červenka – Birner, Jaškin, Frolík

Tím Európa:

HALÁK – Josi, Seidenberg, SEKERA, CHÁRA, Streit, Ehrhoff – HOSSA, Kopitar, TATAR – Zuccarello, Nielsen, GÁBORÍK – Niederreiter, Draisaitl, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek

 

Reklama

O triumfe tímu Európy nakoniec rozhodol v 63. minúte Draisaitl

Úvodná tretina mala opatrnejší priebeh a tímy sa spoliehali najmä na pevné obrany. Aj keď prvá veľká šanca prišla už v 38. sekunde – Voráček našiel šikovným pasom v dobrej pozícii M. Michálka, no ten prestrelil Halákovu bránku – ďalšie už príliš nepribúdali. Európania si od 2. minúty zahrali prvú presilovku, aktívni boli Gáborík i Hossa, ale ich strely Mrázkovi príliš práce nenarobili. Na konci štvrtej minúty sa dostal k ohrozeniu českej bránky aj tretí slovenský útočník v tíme Tatar, ani on neuspel. Postupne mali viac z hry českí hokejisti, k čomu im výrazne pomohli dve presilovky krátko po sebe. Ani počas z nich však v ofenzíve nič veľké nepredviedli. Kostrbaté kombinácie a strely z nepripravených pozícii súperovi problémy nenarobil. Nebezpečné boli len dve akcie Hanzala, keď najprv vyslal šikovný teč a potom si na jeho zadovku nikto zo spoluhráčov nenakorčuľoval. Väčší náboj dostal zápas až v záverečnej päťminútovke úvodnej tretiny a to najmä zásluhou aktívnych Európanov, ktorí sa čoraz viac odhodlávali k ofenzívnym výpadom. V tejto fáze prišla aj najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu. V 19. minúte zakombinoval elitný útok Európy, Kopitar priťukol do čistej šance Chárovi, no ten z ľavého kruhu nechal vyniknúť Mrázeka.

Na snímke vľavo slovenský útočník Tímu Európy Marián Hossa, vpravo brankár tímu ČR Petr Mrázek v zápase Svetového pohára ČR - Tím Európa
Na snímke vľavo slovenský útočník Tímu Európy Marián Hossa, vpravo brankár tímu ČR Petr Mrázek v zápase Svetového pohára ČR – Tím Európa

Európania odštartovali druhú časť dvomi presilovkami a Čechov dostali pod obrovský tlak. V úvodnej mali obrovské šance Gáborík a hlavne Draisaitl, no opäť úradoval výborný Mrázek. Ten si poradil aj s trestným strieľaním Kopitara po tom, čo Kempný vyhodil rukou puk z bránkoviska. Tím Európy na ľade jednoznačne dominoval a od gólu ho delil už len Mrázek. Ten si v 27. poriadne zavaril, keď mu Bellemareho nahodenie takmer prepadlo do siete, no v spolupráci s Nakládalom situáciu zvládol. Vzápätí mu pri strele Hossu pomohla žŕdka a po “nemeckej” akcii Dreiseitla s Ehrhoffom, druhý menovaný namieril len do stredu bránky. Jeho nepriestrelnosť sa skončila až v 31. minúte. Tím Európy pokračoval vo veľkom tlaku, Mrázek na moment prišiel o hokejku, čo využil pohotovou strelou od mantinelu Zdeno Chára – 0:1. Česi okamžite po inkasovanom góle zvýšili pohyb a aktivitu smerom dopredu. Neprešla ani minúta a mohlo byť vyrovnané, keď po Jordánovom nahodení poskakoval puk na bránkovej čiare, no Seidenberg ho stihol vyhodiť do bezpečia. V 34. minúte však už kapituloval aj Halák. Po chybe v strednom pásme sa dostal k puku rýchly Voráček, ktorý strelou švihom vyrovnal na 1:1.

Európania dostali ideálnu šancu zlomiť zápas na svoju stranu v úvode tretieho dejstva, keď Jordán vyhodil puk na tribúnu a súperovi tak ponúkol 64-sekundovú presilovku o dvoch hráčov. Gól mal na hokejke Josi, no pri jeho tutovke sa vyznamenal ležiaci Mrázek, ktorý zázračne stihol zasiahnuť lapačkou. Český brankár si však vybral svoju slabú chvíľku v 43. minúte, keď podcenil Zuccarellovu strelu od ľavého mantinelu a tá mu prepadla za chrbát – 1:2. Pri góle si pripísal asistenciu Halák. Čechov však dostal späť do zápasu absolútne zbytočný faul Vaneka v útočnom pásme, po ktorom roztočili presilovkový kolotoč, na ktorého konci vyrovnal Hanzal na 2:2. V ďalšom priebehu si oba tímy vypracovali niekoľko dobrých šancí na gól, ale ani jeden brankár už za svoj chrbát puk nepustil.

Zápas tak pokračoval predĺžením troch proti trom. Úvodnú šancu mal Voráček, na druhej strane nebezpečne pálil Gáborík. O triumfe tímu Európy nakoniec rozhodol v 63. minúte Draisaitl, ktorý premenil samostatný nájazd, do ktorého ho vysunul Zuccarello – 3:2.

 

Reakcie po zápase

(TV Dajto, idens.cz, oficiálna stránka turnaja):

Zdeno Chára, obranca a strelec prvého gólu Tímu Európa: “Pri góle som sa snažil dať puk na bránku. Videl som, že je tam zmätok, brankár Mrázek stratil na chvíľu hokejku, hráči tam boli dezorientovaní. Nemôžem povedať, že by som nejako špeciálne mieril, proste som sa snažil hodiť puk na bránku čo najrýchlejšie. Vedeli sme, že dnes musíme byť trpezliví. Česi vedia využiť vaše chybičky a potom dajú z prečíslenia gól. My sme mali veľa presiloviek, jednu 5 na 3 a trestné strieľanie a nevyužili sme to. Je pekné, že sme opäť vyhrali, ale stále máme čo zlepšovať. Čaká nás domáca Kanada, čo bude jeden z najsilnejších tímov na turnaji. Uvidíme, ako nám to pôjde s nimi.”

Ralph Krueger, tréner Tímu Európa: “Chalani od začiatku verili, že máme šancu dostať sa tam, kde teraz sme. Pravdepodobne však nikto iný mimo našej šatne. O víťazstvách sme sa ani nerozprávali, od prvého dňa sme hovorili o tom, čo a ako chceme hrať a že sa môžeme zlepšovať. Tieto dva zápasy neboli z našej strany všetko, chceme bojovať a byť konkurencieschopní aj v ďalších. Myslím si, že pri našej streleckej prevahe po dvoch tretinách sme mali viesť vyšším rozdielom, no to sa nestalo. Dôležité bolo, že nás nepoložil gól na 2:2 a Draisaitl v predĺžení pridal čerešničku na tortu.”

Reklama

Leon Draisaitl, útočník a strelec víťazného gólu Tímu Európa: “V kabíne si naozaj rozumieme a dokázali sme vytvoriť silný tím. Teraz už každý pozná svoje úlohy a to je vždy veľmi dôležité. Proste šliapeme ako tím.”
Josef Jandač, tréner Česka “Už pred turnajom sme brali zápas proti Európe ako ten kľúčový, ako ten, ktorý nás môže udržať na turnaji. Dúfali sme, že budeme do posledného zápasu hrať o postup. Síce ešte žijeme, ale postup je už len teória.”

Martin Hanzal, útočník a strelec druhého gólu Česka: “Nie je dobré, že sme prehrali dva zápasy a teraz už nemáme veľa šancí postúpiť do semifinále. Musíme dúfať v to, že Kanada prehrá dva zápasy. Bude to naozaj veľmi ťažké, no stále existuje šanca.”

Petr Mrázek, brankár a najlepší hráč Česka: “Vedeli sme, o čo nám ide. Potrebovali sme dva body, aby sme mali slušnú šancu udržať sa na turnaji. Teraz to už nie je v našich rukách. Pri Josiho šanci som mal kus šťastia. Presúval som sa s Hossovou prihrávkou, snažil som sa držať lapačku hore čo najdlhšie a on mi ju trafil. Chárovu strelu som príliš nevidel, išla cez dvoch hráčov. Kto vie, akoby to dopadlo, keby som hokejku mal.”

 

Tabuľka A-skupiny:

Reklama

1. Tím Európa 2 1 1 0 0 6:2 4

2. Kanada 1 1 0 0 0 6:0 2

3. Česko 2 0 0 1 1 2:9 1

4. USA 1 0 0 0 1 0:3 0

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali