Búrka pri Nicholsonovej statuse: Poliačik neverí lekárovi, ktorý tvrdí, že LSD “vyžerie mozog” a posiela ho späť k učebniciam. “Drogy nie sú pre ľudstvo hrozbou, rozšírte si obzory”. Zdesený je aj Matovič

Búrka pri Nicholsonovej statuse: Poliačik neverí lekárovi, ktorý tvrdí, že LSD “vyžerie mozog” a posiela ho späť k učebniciam. “Drogy nie sú pre ľudstvo hrozbou, rozšírte si obzory”. Zdesený je aj Matovič

Bratislava 12. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, Dano Veselský, Jakub Kotian)

 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá má v súčasnosti pozastavené členstvo v SaS, sa na sociálnej sieti vyjadrila ku kauze okolo užívania drog predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana. Na jej príspevok v komentároch reagoval poslanec Martin Poliačik, ktorý pred rokom prestúpil z SaS do PS.

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová, Michal Truban a Martin Poliačik

“Dala som status o Trubanovi a vy mi píšete, že mu nerozumiete. Chcela som byť nežná a stala som sa nezrozumiteľnou. Tak to poviem skrátka: Jeho problémom nie je marihuana, či LSD. Ukazuje sa, že ide o nevyspelého chlapca s prehnanými ambíciami. Ďalší líder opozície, ktorý na lídra nemá. A v tomto momente sa z jeho problému stáva náš problém. Čo ďalej?” Napísala na Facebooku liberálna politička.

Reklama

S jej názorom sa však nestotožnil nezaradený poslanec Národnej rady Martin Poliačik, ktorý reprezentuje práve PS. “Poviem k tomu len toľko – mieru sebareflexie, ktorú Mišo ukázal za týždeň, som u mnohých kolegov a kolegýň nezaznamenal za roky. Možno pre niekoho je ešte chlapcom, tomu posúdeniu nie veľmi rozumiem. Čo vidím, je schopnosť sa k veci postaviť ako muž,” myslí si Poliačik.

Nicholsonová v ďalšom komentári reagovala: “Sebareflexia by bolo povedať: urobil som chybu, ospravedlňujem sa. Ale on z chýb robí hrdinstvo a z údajnej sebareflexie robí pamätný čin politika. A vy všetci drukujete a budujete image hrdinu na vlastných zlyhaniach, vrátane klamstva. To mi je na tom celom odporné, nie to, že mal joint. A je mi to úprimne ľúto, lebo ak Truban nie, koho ďalšieho tam máme na porazenie tej hydry?”

Reklama

Progresívec Martin Poliačik odvetil, že podľa neho to opozícia “dá s Trubanom”.

Nicholsonová ešte predtým zožala kritiku na Facebooku za to, že na margo excesov Michala Trubana z PS napísala, že “akýkoľvek alkoholik na ulici a v parlamente sa teraz tvári, že marihuanová cigareta je dielo diabla, ktoré má niekoho diskvalifikovať z hry o trón premiéra”.

“Považujem to za hlúposť minimálne do momentu, kým si nepovieme, že mantinely diskvalifikácie politika z pretekov o nového premiéra sú oveľa širšie – počínajúc stykmi s mafiou Fica, cez slabošstvo rozumu a ducha Danka, cez judášstvo Bugára až po egá presahujúce schopnosti vlastného intelektu a sociálnej prijateľnosti. Sem si doplňte, koho chcete.”

Najviac ju vraj prekvapilo posolstvo o nevyspelosti dospelého chlapa s veľkými ambíciami deliť ostatných na slušných a neslušných a na mladých a starých. “Môj Kubo vie jasne povedať, či niečo robil alebo nerobil a či to bolo dobre alebo zle a keď klame, netvári sa, že neklame a hlavne, nemá okolo toho potom toľko trápnych rečí. A vlastne zlyhania nevydáva za hrdinstvá.”

 

Reklama

Lekár vs. Poliačik

Martin Poliačik sa v rovnakom statuse dostal do rozpravy aj s lekárom Paulom z organizácie Lekári bez hraníc, ktorý v jednom zo svojich komentárov k Nicholsonovej statusu napísal: “.,.. z lekárskeho hľadiska LSD vyžerie mozog“. Poslanec Martin Poliačik potom dodal že, ak je reagujúci pán lekár, “bolo by fajn si sadnúť späť k učebniciam”.

Komentár Martina Poliačika

Lekár následne uviedol: “K eliminácii synapsií nedochádza hneď, ale postupne, inak LSD začína účinkovať 20 až 30 minút po použití. Účinok vrcholí približne po troch až štyroch hodinách od požitia a môže trvať až 12 hodín. Prejavuje sa vizuálnymi pseudohalucináciami a ilúziami, zmenami vnímania reality, priestoru a času. Môže sa vyskytnúť aj synestézia, tzn. prelínanie zmyslov. Nepovažuje sa za návykovú drogu, ale v kombinácii z inými drogami spôsobí neodvolateľné poruchy v strome života – Arbor vitae, ergo pre upresnenie, človek vyzerá normálne, len je ako bez duše. A bez duše politik, je riziko,” napísal lekár.

Poliačikovi sa však zrejme text zdal príliš vyčerpávajúci, tak sa lekára spýtal, či to má z wikipédie a následne sa pustil do obhajoby drog:

“O akej eliminácii synapsií hovoríte? Myslíte trvalé prerušenie synaptických spojov? Máte nejakú štúdiu, ktorá by to potvrdila? LSD nie je návyková látka, v kombinácii s inými drogami môže spôsobiť vážne poškodenia organizmu. Voda nie je návyková látka, v kombinácii s inými drogami môže spôsobiť vážne poškodenia organizmu.
Otázka: Od čoho bude v oboch prípadoch závisieť, či dôjde k poškodeniu organizmu?”

Reklama

Paul vysvetlil, že synapsií je päť miliard. “Ale niekto ich stráca aj pri diskusii – teda nerozčuľujte sa. Písal som tiež, že sa nepreukázala návykovosť LSD, ale to neznamená že nie je. Drogy sú hrozba pre ľudstvo, čo je nepopierateľné. Navodiť atmosféru neškodnosti drog, je tiež trestným činom a preto sú postihovaní aj díleri – návodcovia. K poškodeniu Arbor vitae určite dochádza, ako nasvedčuje výskum. Dokonca sa to prejaví aj na deťoch,” pokračuje lekár.

Podľa Poliačika však zdravotník “kopí jednu logickú chybu za druhou”. “Ak sa nepreukázala experimentálne návykovosť LSD, tak návykové nie je. Kým niekto nedokáže opak. Drogy pre ľudstvo nie sú hrozbou, sprevádzajú nás desaťtisíce rokov. Hrozbou je spôsob, akým ich užívame a aké nezdravé vzorce správania sme si okolo nich vytvorili. Atmosféru neškodnosti drog tu nikto nevytvára. Najnebezpečnejšia z nich – alkohol, ničí desaťtisíce životov. Mnohé ďalšie tiež. Len o tom treba hovoriť konkrétne a v súvislostiach. Ak spomínate výskum – môžete mi prosím dať link aspoň na jednu štúdiu z relevantného zdroja?”

Komentár Martina Poliačika

 

“Vy ste tiež užívateľom? Lebo podobné názory sú vidieť u toho čo ich užíva a tak ospravedlňuje svoje počínanie…” Položil otázku Poliačikovi. “Chcete z užívateľa drog urobiť neviniatko, čo sa priznaním očistil od nečistôt predcházajúceho života. Logiku v tom nehľadám, ale chápem vás: Balbus balbum amat, quoniam verba sua capessit – Koktavý má rád koktavého, pretože rozumie jeho slovám…” Dodáva Paul.

Poliačik ďalej argumentuje: “Chcem len, aby veci boli posudzované na základe vedeckých poznatkov, v reálnom kontexte a a bez nánosov predsudkov a ideológie. Nechcem nič zľahčovať. Niekoľko mojich blízkych ľudí vďaka drogám skočilo na cintoríne. Nabádam len k poctivosti v diskusii. A napriek tomu, že si vážim vašu prácu pri Lekároch bez hraníc, musím konštatovať, že argumentačne ste v tejto téme nepripravený. Neviete dokázať nič z toho, čo tvrdíte, miesto toho útočíte osobne.”

Lekár mu ďalej pokojne odpovedal a podľa neho to, že sa Poliačikovi zdá ako nepripravený, ešte neznamená že nemá pravdu:

“Diskutujem, pretože mňa osobne táto téma zaujíma, aj keď som nikdy neliečil pacientov na drogách. V Afrike sú drogy bežným javom a dokonca pomáhajú utlmiť bolesť pri zraneniach v boji a aj pri operáciach. Čo ale nemôžu byť zneužívané v bežnom živote. Preto sledujem reakcie, vlastne pacientov, čo drogy obhajujú ako bežný liek. Aj keď liekom nie sú. Viete a politik ktorý užíval drogy nie je dôveryhodný, bez ohľadu na to, či sa na ňom podpísali, alebo nie,” uviedol a vysvetlil Poliačikovi ďalšie podrobnosti o nebezpečnosti LSD, ku ktorému sa minulý týždeň priznal Michal Truban z PS.

Poliačik na koniec dodal, aby sa lekár obrátil na Slovenskú psychedelickú spoločnosť, aby si vraj “rozšíril obzory”…

 

 

Reklama

 

 

Matovič: V PS/Spolu majú asi nejakú letnú drogovú súťaž

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič k téme pridal svoje stanovisko, v ktorom sa poriadne obul do progresívcov. “Oni v tom PS/Spolu majú zrejme nejakú letnú drogovú súťaž o najväčšiu debilinu, ktorú kto vypotí či vyvedie. Jeden reční o úžasnom pozitívnom vplyve drog na jeho samého a “motivuje” tým študentov na prednáške a druhému je ukradnutý osud miliónov zničených životov obetí drogového biznisu.”

Reklama

Igor Matovič dodal, že vytešovať sa nad tým, ako sa Truban priznal, že “mediálne nezvládol komunikáciu” miesto toho, aby si jeho “sfanatizovaní” fanúšikovia priznali, že “natvrdo všetkým vedome klamal” a poslali ho do kytek, je podľa neho priam ukážkový príklad politiky “našich ľudí”.

“Odporúčam všetkým sfanatizovaným jedinú kontrolnú otázku – ako by ste sa správali, ak by ste si figúrku Trubana vymenili za Kaliňáka? Rovnako? Neverím.” Napísal v pondelok šéf hnutia OĽaNO.

 

 

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali