Bude mať Nulandová dosť “koláčikov” pre Niger?

Bude mať Nulandová dosť “koláčikov” pre Niger?

Bratislava 10. augusta 2023 (HSP/Foto:Twitter,TASR/AP)

 

Vojenská operácia ECOWAS proti organizátorom prevratu v Nigeri by sa mohla začať už koncom týždňa, ale Západ a jeho satelity v Afrike by ju začali len neradi. Victoria Nulandová bola vyslaná do Nigeru, aby hľadala iné možnosti. Hoci jej misia už bola charakterizovaná ako “neplodná”, túto dámu nemožno odpísať. Dokáže veľa – konštatuje ruský novinár Dmitrij Bavyrin v novinách Vzgljad

Victoria Nulandová Moussa Salaou Barmou
Na snímke Victoria Nulandová a Moussa Salaou Barmou

Námestníčku amerického ministra zahraničných vecí Victoriu Nulandovú si v Rusku dobre pamätajú z rozdávania “koláčikov” na ukrajinskom Majdane a ako zástupkyňu Washingtonu na bilaterálnych konzultáciách o Ukrajine, ktoré k ničomu neviedli. V utorok nečakane pristála v Nigeri, kde ju prijalo vedenie miestnej armády, ktoré uskutočnilo štátny prevrat.

Reklama

Nulandová od nich zjavne žiadala, aby sa “upokojili” a vrátili zvrhnutého Mohameda Bazouma do prezidentského paláca, inak pohrozila použitím sily. Keby Nulandová urobila niečo podobné v Kyjeve v roku 2014, bola by zbytočná. Niger sa však pod vedením Bazouma stal jedným z najviac protiruských štátov v Afrike. Navyše je to pre Francúzsko mimoriadne dôležitá krajina, kam premiestnilo svoje jednotky vyhnané z iných afrických krajín a odkiaľ získava urán pre svoje jadrové elektrárne. Preto má Nulandová k Bazumovi úplne iný prístup ako k Viktorovi Janukovyčovi.

CNN, úplne lojálna súčasným americkým orgánom, označila túto nigersku cestu Nulandovej za “neplodnú”. Jasne sa to potvrdilo v utorok, keď nigérská armáda zabránila delegáciám OSN a ECOWAS, miestneho regionálneho bloku, ktorý v súčasnosti pracuje na príprave vojenskej operácii proti nigérským povstalcom, vstúpiť do krajiny.

Reklama

ECOWAS vie, ako viesť takéto operácie. Gambia, ktorá je tiež členom tohto bloku, mala takéhoto prezidenta – plukovníka Yaya Jammeha. V rozpore s africkými tradíciami oficiálne prehral voľby, ale odstúpiť odmietol. Výsledkom bolo, že súčasný prezident a víťaz týchto volieb Adama Barrow prevzal vládu v Gambii za pomoci bajonetov ECOWAS.

Gambia je však malá krajina, zatiaľ čo Niger je na africké pomery veľmi veľký a zložitý. V hlavnom meste a jeho okolí žijú etniká, ktoré sa tu považujú za štátotvorné – Songhajovia a Jermovia, väčšinu ostatných regiónov ovládajú Hausovia a zosadený prezident Bazúm je Arab, pričom Arabov žije v Nigeri len niekoľko percent.

Z etnického hľadiska sa teda Bazúm nemá o koho oprieť okrem tých istých bajonetov ECOWAS a francúzskych a obmedzených amerických vojenských kontingentov, ktoré sú stále umiestnené v Nigeri.

Takže probazumským stranám konfliktu (ktorými nie je len Západ, ale aj obrovská susedná Nigéria, ktorá údajne dobrovoľne vyčlenila svojich vojsk na inváziu do Nigeru a to až polovicu plánovaného kontingentu) možno veriť, keď hovoria, že by chceli záležitosť vyriešiť mierovou cestou. Niger je miesto, kde sa zapojiť do konfliktu je jednoducho desivé – riziko, že uviaznete, je vysoké.

Prvé ultimátum, ktoré dalo ECOWAS pučistom (konkrétne zo sídla organizácie v nigerijskom hlavnom meste Abuja), vypršalo v pondelok – nič sa však nestalo. Druhé vyprší vo štvrtok, pravdepodobne s rovnakým nulovým výsledkom.

Reklama

Rôzne “zdroje”, s ktorými robili rozhovory médiá v Británii, USA a Francúzsku, dávajú rozporuplné indície o tom, či je ECOWAS skutočne pripravený bojovať proti nigérským pučistom, alebo len zastrašuje. Mali, Burkina Faso a Guinea mali prednedávnom tiež vojenské prevraty: z ECOWAS ich dočasne vylúčili, ale vojenské jednotky tam nevyslali.

Teraz Mali a Burkina Faso podporujú nigérských pučistov a hrozia ECOWAS, ale miestne vlády nemajú voľné vojenské jednotky, takže protiakcie sú skôr súčasťou hry nervov než reálnym predpokladom takejto vojny, ktorá by zasiahla hneď niekoľko západoafrických krajín. To isté možno povedať o tvrdeniach z Nigeru, podľa ktorých vraj francúzska armáda zaútočila na národnú gardu a narušila vzdušný priestor krajiny.

Zatiaľ chce každý rokovať, ale za svojich vlastných podmienok. A Nulandová je ťažké diplomatické delostrelectvo. S ňou, na rozdiel od vyslancov OSN a ECOWAS, sa povstalci radšej stretli. Rozhovory sa ukázali byť podľa jej vlastného hodnotenia “ťažké, ale úprimné”, ale to, že boli aj bezvýsledné, ako tvrdí CNN, žiaľ, nie je overený fakt. Možno nigérijská armáda odmietla jej “koláčiky” iba preto, že očakáva viac.

Tieto povestné “koláčiky” sprevádzajúce Nulandovej imidž by nemali odvádzať pozornosť od jednoduchého faktu, že hovoríme o skúsenej, tvrdej a nebezpečnej funkcionárke, ktorá nepatrí len do Bidenovho tímu, ale má oveľa hlbšie korene v americkej manažérskej elite.

Nulandová, starý nepriateľ Ruska, nedávno zaujala miesto po pravej ruke šéfa ministerstva zahraničných vecí Anthonyho Blinkena v súvislosti s rezignáciou Wendy Shermanovej, ktorá podľa niektorých verzií opustila post námestníčky ministra zahraničných vecí pre neochotu niesť spoluzodpovednosť za zahraničnopolitické neúspechy súčasnej administratívy. Blinken z toho určite nemá radosť: Shermanová bola jeho človek a ambiciózna Nulandová je z iného – clintonovského – klanu.

Reklama
Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken

A takmer určite by rada zaujala kreslo súčasného šéfa diplomacie, na ktorého – existuje tu veľké riziko – prezident Joe Biden hodí niektoré zlyhania a donúti ho odstúpiť, najmä vzhľadom na blížiace sa voľby.

To znamená, že je dôležité, aby sa Nulandová nejakým spôsobom odlíšila. Je možné, že cesta do Nigeru bola vôbec jej iniciatívou, v prípade neúspechu ktorej sa vždy dá povedať “ale za pokus to stálo”. Bez ohľadu na to, čo hovoria na CNN (kde dosť možno “fandia” Blinkenovi), projekt riešenia krízy v prospech Západu je dôležitý pre Spojené štáty, ktoré majú dôvod byť nervózne zo situácie v Nigeri, pre Francúzsko, ktoré je ich spojencom, a pre Nulandovú osobne, ktorá je profilovou bojovníčkou proti ruskému vplyvu.

Zároveň “urovnanie” nemusí nevyhnutne znamenať úspech síl ECOWAS alebo návrat prezidenta Bazouma. Preorientovanie súčasných povstalcov na Washington a Paríž je tiež možnosť, ktorá by uspokojila všetkých na Západe. A Nulandová má nástroje na dosiahnutie tohto cieľa. Áno, sú to “koláčiky”.

Netreba si robiť ilúzie: pre afrických lídrov – vojenských aj civilných, legitímnych aj menej legitímnych – je obchodovanie s lojalitou na zahraničnom trhu normou a tradičným spôsobom štátnej podpory.

Dajte im peniaze, zbrane, technológie a oni odpovedia citovaním “Kapitálu” Karla Marxa, memoárov Charlesa de Gaulla, “Atlas Shrugged” Ayn Randovej alebo niečoho od Mao Ce-tunga – v závislosti od národnosti obchodníka.

V Nigeri sú celé dejiny štátnej nezávislosti cestou od jedného vojenského prevratu k druhému. Zosadený Bazoum je jediný, kto sa dostal k moci pokojne, prostredníctvom volieb, ale obdobie “politickej stability” trvalo smiešne krátko.

Niger zároveň bol a až donedávna zostal prozápadne orientovanou krajinou. Teraz tam na Francúzsko hádžu všetko zlé, využívajúc sklamanie obyvateľstva z francúzskeho vplyvu, ale tento región je dôležitý a Paríž má veľkú chuť v ňom zostať. Preto je vyjednávanie vhodné.

Washington a Paríž môžu Nigeru “zľaviť”, ak dokáže problém vyriešiť. Dnes je tam moc nelegálna a potom, po určitom “prechodnom období”, bude opäť legálna.

Mimochodom, jeden z vodcov pučistov, náčelník generálneho štábu Nigeru Moussa Salaou Barmou, študoval v USA a takmer 30 rokov ho učili Američania. Môže byť príkladom politika, ktorý svoju krajinu preorientoval na Washington ponad hlavu Paríža, aj príkladom osobností, ktoré po vzostupe na americkej pomoci “zakrútili USA krkom” a začali hrať vlastnú hru. V histórii je veľa príkladov pre oba koncepty.

Čína mohla v nigérijskej dražbe prebiť partiu lojalistov tým, že by pučistom ponúkla seba ako alternatívneho mecenáša. Peking a Paríž sú však teraz v režime neútočenia: prezident Si Ťin-pching dúfa, že francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stane jeho dôverníkom v Európskej únii, a Francúz sa o to dokonca snaží – napríklad presviedča Európanov, aby sa nemiešali do americko-čínskeho konfliktu o Taiwan.

Reklama

Nulandová má teda šancu presadiť sa. Jej vystúpenie kdekoľvek však nezaručuje, že Američania skôr uspejú než zlyhajú. Takmer vždy však znamená tvrdý boj, ktorý aj keby tiekla krv, neskončí.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

15:55

V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok. Ich spotreba na Slovensku je oproti odporúčanej stále nízka, pohybuje sa na úrovni 189 kg na osobu za rok. Uviedli to slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka pri príležitosti utorkového (21. 5.) Medzinárodného dňa mlieka, ktorý sa na celom svete každoročne oslavuje tretí májový utorok.

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali