Zverejnili meno vykonávateľa “vraždy” novinára Babčenka

Zverejnili meno vykonávateľa “vraždy” novinára Babčenka

Kyjev 31. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Valentyn Ogirenko)

 

Ruský novinár Arkadij Babčenko, ktorý spolupracoval s ukrajinskými bezpečnostnými zložkami pri zinscenovaní svojej vraždy, vo štvrtok na tlačovej konferencii v Kyjeve hovoril o pozadí celého prípadu i jeho následkoch na jeho život.

Na snímke ruský novinár Arkadij Babčenko

Vysvetlil, že ponuku tajných služieb na zinscenovanie svojej vraždy spred mesiaca mohol odmietnuť, ale on súhlasil.

Reklama

“Mal som chuť povedať ‘nie’, keď mi navrhli účasť v operácii. Mal som chuť zbaliť sa a zmiznúť niekam na severný pól. Ale to sa nedalo, preto bolo treba pracovať,” uviedol.

Vysvetlil, že súhlasil s návrhom SBU, lebo mu išlo v prvom rade o to, aby si zachránil život a životy a bezpečie členov svojej rodiny. Až potom uvažoval o tom, či je to korektné z pohľadu profesie novinára. “Rozmýšľať o štandardoch žurnalistiky, to bolo to posledné,” vyhlásil.

Reklama

V rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC súčasne potvrdil informáciu, že jeho žena o všetkom vedela. “Dialo sa to v našom dome, pred jej očami…,” vyhlásil, pričom novinárov požiadal, aby jeho rodinu do prípadu nezaťahovali. “Už mi stačilo báť sa o seba, nechcem sa báť o rodinu,” spresnil.

Podľa jeho slov sa celá operácia pripravovala asi mesiac. V “deň D” prišiel maskér. “Trénovali sme padanie. Nalíčili ma. Krv bola naozajstná (podľa správy agentúry AP prasacia – pozn. TASR). Všetko bolo naozajstné. Manželka zavolala políciu a záchranku.

Prišla (policajná) hliadka i lekári… Dali ma na nosidlá, zniesli do sanitky. Von šla legenda, že som ešte nažive,” povedal Babčenko. Po ceste do nemocnice “zomrel”.

Podľa jeho slov ho potom odviezli do márnice, kde hral mŕtveho, kým sa nezavreli dvere.
Do márnice potom priviedli sanitára. “Tam som vstal z mŕtvych, vyzliekol si tričko a umyl sa. Zapol televízor, sadol si a pozeral správy o svojej vražde. Potom ma previezli na bezpečné miesto. Všetko sa skončilo o piatej ráno,” vyhlásil Babčenko.

Agenti SBU mu podľa jeho slov pred celou akciou povedali, že jeho vraždu nariadili ruské tajné služby približne mesiac pred jeho prvým stretnutím s SBU. “Povedal som im: Skvelé, ale prečo ste čakali mesiac?” uviedol novinár, ktorý odišiel z Ruska vo februári 2017 práve v dôsledku vyhrážok smrťou. Spresnil, že varovania dostal z troch na sebe nezávislých zdrojov. Uviedol, že nemal dôvod neveriť SBU. Špekulácie o tom, že je za prípravami ruská FSB, neskúmal. Dodal, že v Rusku nemá už “žiadne zdroje” podobných informácií.

Reklama

Na tlačovej konferencii v Kyjeve Babčenko povedal, že v čase príprav bola jeho manželka v Rusku, on sám bol oficiálne práceneschopný, snažil sa vychádzať z domu čo najmenej, nepribližoval sa k oknám, neotváral dvere a bol v kontakte s tímom SBU. “Najstrašnejšie bolo byť terčom,” podotkol.

Uviedol tiež, že teraz chce svoj život budovať odznova. Žije na chránenom mieste a “všetko je v poriadku”. Novinár pracuje na svojej knihe.

Na tlačovej konferencii Babčenko poprel tvrdenia ministerstva zahraničných vecí ČR zo stredy, že nežiadal o povolenie na pobyt v Česku. Spresnil, že mu v Prahe vysvetlili, že žiadosť musí podať na veľvyslanectve v Moskve, a tam cestovať nechcel. Preto z Prahy odcestoval do Kyjeva. Podľa vlastných slov nejaký čas žil aj v Izraeli.

Jeho český priateľ, novinár Ondřej Soukup, sa podľa webovej stránky Českého rozhlasu vyjadril, že Babčenko sa presťahoval do Kyjeva, “lebo stratil nádej, že mu české úrady dajú povolenie na pobyt, a o azyl žiadať nechcel”.

Babčenko súčasne oznámil, že jeho rodina požiadala na Ukrajine o povolenie na trvalý pobyt. On sám toto povolenie už má aj vďaka vojnovým zásluhám svojho starého otca, ktorý bol ukrajinského pôvodu. Pomoc pri získaní ukrajinského občianstva novinárovi ponúkol aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Babčenko dodal, že túto pomoc neodmietol.

Reklama

Na otázku po anglicky hovoriacej novinárky, prečo – ak chce situáciu urovnať – píše také veci ako vo svojom tvíte zo stredy, kde uviedol, že “sľúbil zomrieť v 96 rokoch, predtým si zatancovať na Putinovom hrobe a urobiť si selfie v (tanku) Abrams na Tverskej (ulici v Moskve)”, Babčenko odpovedal: “Ja ho (ruského prezidenta Vladimira Putina) nenávidím, je to človek zodpovedný za niekoľko vojen a tisíce smrtí. Pochovával som známych, kolegov, priateľov. Pochovávania mám už dosť. V krajine, kde teraz sme (na Ukrajine), je štvrtý rok vojna. Ja ho (Putina) ne-ná-vi-dím. Je to osobná vec.”

 

Kyjevský súd oznámil meno podozrivého zo zosnovania “vraždy” novinára Babčenka

Okresný súd v Kyjeve dostal žiadosť o vydanie príkazu na zadržanie podnikateľa Borysa Hermana, ktorého ukrajinská tajná služba SBU podozrieva zo zorganizovania vraždy ruského novinára Arkadia Babčenka.

Informáciu o tom podľa agentúry Interfax zverejnili vo štvrtok na facebookovej stránke príslušného súdu. Advokát podozrivého Jevhen Solodko však na svojej stránke na Facebooku spochybnil vinu svojho mandanta. Uviedol, že nevie, aký by Herman mohol mať záujem na vražde. Upozornil, že chýba motív.

Celú kauzu označil advokát za “zvláštnu”. Poukázal na to, že sa už konal brífing generálneho prokurátora. Vyslovil predpoklad, že vyšetrovatelia “budú zo všetkých síl dokazovať aj to, čo neexistuje”.

Spresnil, že Herman je výkonným riaditeľom ukrajinsko-nemeckej zbrojárskej firmy Schmeisser (Šmajser). Na Ukrajine ide o jedinú neštátnu firmu, ktorá sa venuje výrobe zbraní, napísala agentúra RIA Novosti.

Advokát tvrdí, že Herman je známy tým, že pomáhal ukrajinskej armáde. “Práve jeho optika je na puškách našich ostreľovačov. Práve on modernizuje a kompletizuje silné snajperské pušky, a to na báze existujúceho armádneho vybavenia,” píše sa na Solodkovej stránke.

Solodko ešte poznamenal, že Herman je vzdelaním právnik. Ukrajinská novinárka Oksana Kovalenková na svojej stránke na sieti Twitter okrem toho napísala, že Herman bol v minulosti poradcom dvoch poslancov ukrajinského parlamentu. Dodala, že Herman je obvinený z prípravy teroristického útoku.

Na základe oboznámenia sa s vyšetrovacím spisom Solodko uviedol, že objednávatelia Babčenkovej vraždy “zostali neznámi… ich dokonca ani nehľadali”.

Reklama

 

Zverejnili meno vykonávateľa “vraždy” novinára Babčenka

Za vykonávateľa “vraždy” ruského novinára Arkadija Babčenka sa označil bývalý dobrovoľník v bojoch na východe Ukrajiny a bývalý duchovný Olexij Cymbaľuk.

Informovala o tom ukrajinská televízia Hromadske TV. Medzičasom to v Kyjeve na zasadaní súdu s organizátorom “vraždy” Borysom Hermanom potvrdil aj prokurátor Ruslan Kravčenko.

Cymbaľuk v oznámení na svojej facebookovej stránke napísal, že “po zverejnení záznamu, ako preberám preddavok za vraždu človeka (zverejnenom) bez toho, aby bol môj hlas pozmenený, nevidím zmysel v tom, aby som sa utajoval. Vyšetrovanie pokračuje, podpísal som papier, že nikam neodcestujem”.

Reklama

Kravčenko na štvrtkovom zasadnutí súdu v Kyjeve, ktorý rozhoduje o osude Borysa Hermana, uviedol, že “6. apríla Herman navrhol Cymbaľukovi, aby zabil Babčenka. Cymbaľuk neodmietol”.

Ich ďalšie stretnutie sa konalo 17. apríla neďaleko nákupného centra Ocean Plaza v Kyjeve.

Prokurátor spresnil, že organizátor “vraždy” Herman odovzdal jej vykonávateľovi 14.000 dolárov ako preddavok. Dodal, že na tomto stretnutí Herman povedal Cymbaľukovi aj mená dvoch ďalších osôb, ktoré treba zabiť.

Cymbaľuk sa po Hermanovom návrhu, aby zabil Babčenka, spojil s SBU a spolupracoval s ňou.

Hovorkyňa SBU Olena Hitľanská pritom v komentári pre televíziu Hromadske odmietla informáciu o Cymbaľukovi ako vykonávateľovi “vraždy” s tým, že údajný nájomný vrah “sa chce len presláviť”.

Reklama

Osobné údaje na Cymbaľukovo meno však na zasadnutí okresného súdu v Kyjeve prečítal samotný prokurátor.

Hitľanská sa vzápätí za svoju prvú reakciu ospravedlnila a potvrdila, že Cymbaľuk v operácii SBU skutočne účinkoval.

“Vražda” ruského novinára Babčenka, ktorá sa odohrala 29. mája, bola zinscenovaná, ale jeho likvidácia sa údajne skutočne pripravovala. Jej organizátor – Herman – je od stredy zadržaný a súd vo štvrtok rozhoduje o prípadnom uvalení väzby.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko deklaroval, že vykonávateľ “vraždy” bude v kauze Babčenko figurovať ako svedok.

Televízia Hromadske informovala, že Cymbaľuk bol jeromonachom (mníchom s kňazskou vysviackou) ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu.

Nejaký čas žil v karpatských horách. Neskôr sa stal dobrovoľníkom jedného z plukov podriadených Pravému sektoru pôsobiacemu v Donbase, kde sa zoznámil s agentmi SBU. Spolu s nimi potom pracoval v tzv. mobilných skupinách SBU, ktoré riešili prípady pašeráctva v oblasti bojových operácií v Donbase.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali