Oslo 1. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Ako vysvetlila americká biologička Mitchell B. Leeová z Washingtonskej univerzity, ide o základný biologický mechanizmus na reguláciu procesu starnutia. Striedmosť v jedle totiž chráni organizmus pred chorobami a starnutím, píšu nórske noviny Forskning s odkazom na skupinu vedcov.
Leeová študovala ketogénnu, nízkoproteínovú a odľahčovaciu diétu, pravidelné hladovanie a časovo obmedzenú konzumáciu jedla. Objavili nečakané tajomstvo zdravia a mladosti.
Uviedla, že pravidelný pôst bol testovaný na zvieratách so sľubnými výsledkami.
Život potkanov pri pokusoch predlžovala predovšetkým diéta napodobňujúca pôst. Vedci sa domnievajú, že počas pôstu dochádza k inhibícii proteínu mTOR. Výskum ukázal, že pôst, nízkosacharidové diéty a občasné tvrdé pôsty môžu viesť k dlhšiemu a zdravšiemu životu.
Podľa názoru Leeovej musia vedci ešte preskúmať vzťah medzi pôstom a zmenami súvisiacimi s vekom.
Už predtým ruská výživová poradkyňa Olga Lozovaja uviedla druhy potravín, ktoré pomôžu organizmu zostať vo forme a vyzerať mladšie. Odporúča jesť celozrnné potraviny, či už je to celozrnné pečivo, celozrnné cereálie alebo dokonca popcorn. Výživová poradkyňa venuje pozornosť predovšetkým vysokému obsahu bielkovín v jedálničku. Ak chcete spomaliť úbytok svalovej hmoty, musíte pravidelne konzumovať bielkoviny, aspoň 30 gramov kuracieho mäsa, rýb alebo fazule denne.