16. časť Neznáme slovenské dejiny: Do Nitry prišiel Viching a zmenil naše dejiny

16. časť Neznáme slovenské dejiny: Do Nitry prišiel Viching a zmenil naše dejiny

Bratislava 25. novembra 2018 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Svätopluk, kmotor budúceho cisára Arnulfa, bol po víťazstve nad Frankami 23 rokov samostatným a nezávislým kráľom, sídliacim v Nitre. Jeho postavenie potvrdil mier prijatý v bavorskom Forchheime. Ten v mene Svätopluka uzavrel s cisárom Ľudovítom Nemcom kňaz Ján z Benátok v roku 874

Ignic

Každá dohoda je určitým kompromisom. Po Forchheimskej mohli nanovo pôsobiť medzi našimi predkami aj nemeckí kňazi. A do našich dejín navyše vpadol franský mních Viching a zásadne ich zmenil. Bez Vichinga by boli iné.  Ako sa to stalo? V Bavorsku bol zrejme vtedy aj Svätopluk, lebo jeho a Vichingove mená sú v príslušnej knihe kláštora v Reichenau, ako mená osôb, ktoré tu, 300 kilometrov južne od Forchheimu, uzavreli bratstvo.

Reklama

Ak igrici stáročia vyspevovali o Nitre: „Ty si bola niekdy všeckých krajín hlava, v ktorých tečie Dunaj, Visla i Morava,“ znamená to, že Svätopluk vládol z Pribinovej Nitry aj Vislanom, aj Slovenom moravským a čoskoro aj panónskym. A možno naznačuje aj to, že „za Moravou“ vládol už aj Pribina, zakladateľ Brna.

Svätopluk k svojej ríši postupne pripojil Vislansko, Sliezsko, Panóniu, Čechy a Lužicu. Jeho moc siahala do dnešného Nemecka, Česka, Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Maďarska, Srbska, Chorvátska, Slovinska a Rakúska. Ďaleko za rieku Moravu severozápadným smerom a dosahovala inú rieku Moravu na juhu, v dnešnom Srbsku. Od Moravy po Moravu. Dnes ríšu, v ktorej vládol, nazývame „Veľká Morava“ (a je účelová snaha, aby bola len „Moravou“ s centrom na dnešnej Morave). Svätoplukovu ríšu však tak pokrstil až „posmrtne“, okolo roku 950, carihradský cisár Porfyrogenet. Jeho „hé megalé Marabia“ sa prekladá ako Veľká Morava, ale nejde „len“ o vzdialenú či minulú Moravu? A ako túto ríšu menovali samotní jej obyvatelia, Sloveni, v mene ktorých (a nie v mene „Moravanov“) predsa písal Rastislav Michalovi III.? Možnú odpoveď ponúka Anton Hrnko: Terra Sclavorum, Sclavonia, Slovensko. Vychádza z toho, že vo februári 860 Ľudovít Nemec odobril vtedy už blatnohradskému Pribinovi darovanie majetku v dnešnom Zalaváre, ktorý sa nachádzal „in Slougenzin marcam“, v Slovenskej marke. Tá sa rozprestierala pri Balatone a na severe a východe susedila s Nitrianskym kniežatstvom, čiže Slovenskom, na juhu so Slovinskom. Slovenská marka bolo teda územie susediace so Slovenčinou (Slovenskom). Pod týmto názvom bola naša krajina známa nielen v čase Svätopluka, tak ju poznajú aj staré kroniky, napríklad „Uhorsko-poľska kronika”, ktorá priamo hovorí, že starí Maďari sa nasťahovali (nie „dobyli”) do krajiny zvanej Sclavonia. O „Slovenskej zemľi“ písal aj mních Nestor, pravda, my „maloverní“ sme v prvom slovenskom vydaní jeho kroniky (Bratislava 2018) dôsledne všetko „slovenské“ vymenili za „slovanské“, takže Sloveni žili v „Slovansku“…

Reklama

Svätopluk sa správal ako stredoeurópsky policajt. Keď správcu dnešného Rakúska Ariba, Svätoplukovho spojenca, v roku 882 vyhnali synovia Vilhelma a Engelšalka, Svätopluk zasiahol a už v tom istom roku im spustošil ich majetky. Keďže zhruba vtedy do juhovýchodnej oblasti Svätoplukovej ríše, na dnešné východné Maďarsko a Sedmohradsko, vpadli Bulhari a Svätopluk dostal informácie, že sa tak stalo so súhlasom Arnulfa a že Arnulfovi ľudia stroja úklady o jeho život, vyzval Arnulfa odprisahať, že to nie je pravda. Keď Arnulf prisahať odmietol, Svätopluk ešte v tom istom roku obsadil vtedy už Arnulfovu Panóniu a zostal tam celý rok. Výpravu zopakoval v roku 884, čím sa územie od Viedenského lesa na západe, po Drávu na juhu stalo súčasťou jeho ríše. V roku 884 sa Svätopluk na vrchu Chuomberg, pri Viedenskom lese, stretol s vtedajším cisárom Karolom III. Tučným a dohodli sa, že hranicou ich ríš bude Viedenský les. Bol to mocný vládca a zaslúžil by si pamätník na vrchu Chuomberg, ako o tom sníval Drahoslav Machala.

Čo Svätopluk vydobyl mečom, to Metod krstil po tom, keď sa v roku 873 ujal správy moravsko-slovenskej cirkvi. Tu ho prijali s veľkou pompou a Svätopluk mu odovzdal chrámy a duchovných vo všetkých mestách (Viching prišiel na scénu až o rok). Metodovou zásluhou sa začalo šíriť Božie slovo, pohania sa obracali na vieru, rástol počet kňazov. Kresťanským sa stalo Vislansko, Sliezsko, Spiš, Šariš, Zemplín, Zakarpatie, územia, ktoré vydobyl Svätopluk: konali teda ruka v ruke.

A práve to znepokojovalo Frankov, mocenské a cirkevné úspechy čoraz väčšieho suseda. Keď nemali šancu poraziť ho vojensky, prišli na rad bavorskí „poradcovia“ Svätopluka. V spomínanom roku 874 sa objavil zarytý Metodov nepriateľ Viching. A tak sa postupne sformovali dva nepriateľské tábory: fransko-latinský a byzantsko-slovenský. Odlišovali sa najmä liturgickým jazykom. K otvorenému konfliktu došlo v roku 878, keď nemeckí kňazi na čele s Vichingom obvinili Metoda, že pri vysvetľovaní Božej Trojice hlása bludy a pri bohoslužbách používa slovenský jazyk.

Metod sa nanovo musel vybrať do Ríma, aby obhajoval svoju pravdu. A bol úspešný. Svedčí o tom pápežská bula „Industriae Tuae“ z júna 880. Pápež Ján VIII. ňou oznámil Svätoplukovi (ako „svojmu milovanému synovi“), že arcibiskup Metod je pravoverný, a opätovne potvrdil používanie staroslovenčiny ako bohoslužobného jazyka. Oznámil Svätoplukovi, že prijíma jeho kráľovstvo pod ochranu sv. Petra, za léno Svätej stolice, čo znamenalo, že ríša bola postavená na roveň Východofranskej ríše. A Svätopluk bol pápežom označený za „milovaného syna“ –  náznak budúcej cisárskej hodnosti? Takto to mohlo a možno aj malo byť, ale vládcovia západného suseda to nechceli a nedovolili.

Do Metodovej delegácie do Ríme sa dostal aj mních Viching, a tam ho na žiadosť Svätopluka pápež vysvätil za nitrianskeho biskupa. Nitra – Svätoplukovo sídlo – sa tak v roku 880 stáva prvým známym biskupským sídlom v strednej Európe. Sú však aj také domnienky, že v Nitre bolo biskupstvo už koncom 4. storočia za markomanskej kráľovnej Frigitil a teraz sa len obnovilo. A aj vo vatikánskom katalógu nitrianskych biskupov je pred Vichingom menom Sunias bez časového určenia. V Nitre však istotne bolo biskupstvo (aj keď biskupom bol Viching) o takmer sto rokov skôr ako v Prahe (973), v Poznani (968) či v Ostrihome (okolo roku 1000). O Metodovom sídle ešte bude reč. Pýtame sa teda s kardinálom Korcom: „Prečo by sme si nemohli opakovať, že vďaka Bohu nie sme včerajší, či nie sme tu odvčera?“

Reklama

Vichingova blízkosť pri Svätoplukovi v rokoch 874–881, a potom najmä v rokoch 885–891, zásadne ovplyvnila naše dejiny. Najprv do roku 879 spolu s Jánom z Benátok, čoby vodcovia latinského kléru, úspešne ohovárali Metoda pred Svätoplukom a vyprovokovali početné spory. A po roku 880? Zatiaľ čo sa zvyšok delegácie vrátil z Ríma, Viching tam zostal a stade poslal Svätoplukovi sfalšovaný list údajne od pápeža, podľa ktorého má Svätopluk zosadiť Metoda. Keď sa o rok (881) Metod dozvedel priamo od pápeža, že taký list nikdy nenapísal, zosadil Vichinga, „opojeného nesmiernym bludárstvom“ z postu nitrianskeho biskupa, a „uvrhol ho do kliatby satanovej aj s davom, ktorý bol spolu s ním posadnutý zlým duchom“. Tak píšu Metodovi životopisci, podľa iných zdrojov poveril Vichinga misiou „na území, ktoré Svätopluk len nedávno pripojil k svojej ríši,“ hovorí sa o Vislansku. Viching sa stade neustále usiloval vrátiť do Nitry, ale Metodovi žiaci na čele s Gorazdom mu v tom až do Metodovej smrti úspešne bránili.

Zdá sa, že na „boj o Svätopluka“ zneužíval Viching („diabolský Viglisko“) princíp „lásky“ pri výklade základných kresťanských postulátov: „Milujte sa a množte sa!“, vychádzajúc z vtedy bežnej praxe západných panovníkov. A to na rozdiel od prísneho asketického Metoda, ktorý zrejme vyčítal Svätoplukovi – a tým ho možno privádzal do zúrivosti – porušovanie šiesteho a deviateho Božieho prikázania („Nezosmilniš“ a „Nevezmeš manželku blížneho svojho“).

Nútenou „odlukou“ Vichinga od Svätopluka v rokoch 881-885 získal Metod čas na pokojnú prácu. So svojimi žiakmi pokračoval v prekladaní náboženských textov, ale aj v pôvodnej tvorbe, najmä kázní. Intrigán Viching (človek Ľudovíta Nemca do jeho smrti 28. augusta 876, a jeho nástupcov, syna Karlomana a vnuka Arnulfa) tak nemohol plniť svoju deštrukčnú misiu medzi Slovenmi. Nezamedzil nesporným Svätoplukovým vojenským a Metodovým kristianizačným úspechom. Jeho čas však čoskoro príde…

Marián Tkáč

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali