Zostane Zelenskyj sám? Čo znamená príchod amerických inšpektorov na Ukrajinu?

Zostane Zelenskyj sám? Čo znamená príchod amerických inšpektorov na Ukrajinu?

Kyjev 1. februára 2023 (HSP/Foto:CPC Facebook page, screenshot)

 

Ako môže Storchova misia zmeniť politickú klímu na Ukrajine?

Generálny inšpektor Pentagonu Robert Storch
Na snímke generálny inšpektor Pentagonu Robert Storch

Nad týmito otázkami sa zamýšľa ukrajinský portál Strana.ua. O tom, že sa inšpektori na Ukrajine nebudú nudiť svedčí súvislá séria korupčných škandálov, ktoré siahajú až na najvyššie miesta. Mnohí komentátori audit považujú za faktor domácej agendy USA – Biely dom je nútený reagovať na požiadavky republikánov na dohľad nad využívaním americkej pomoci Ukrajine. Je však otázne, či bezpochyby negatívne výsledky opozíciou vynúteného auditu americká administratíva zametie ako zvyčajne pod koberec a ďalej bude pokračovať v eskalácii ukrajinského konfliktu s Ruskom, alebo audit využije ako dôvod na deeskaláciu a postupné vycúvanie z priamej angažovanosti v konflikte. Prečítajte si, ako tento audit vnímajú vynikajúci analytici portálu  Strana.ua:

Reklama

V čase prepúšťania vysokopostavených pracovníkov ukrajinskej vlády a korupčných škandálov prišli do Kyjeva audítori z USA. Preskúmajú využívanie pomoci USA vrátane vojenskej pomoci. Neokonzervatívna námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová, ktorá v roku  2014 na Majdane rozdávala koláčiky, rozhodovala o tom, kto bude na Ukrajine premiérom a preslávila sa svojím výrokom „Fuck the EU!“ (Vy.ebme sa na EÚ), oznámila takúto návštevu ešte 26. januára v prejave v Kongrese. „Administratíva sa naďalej zameriava na zabránenie zneužitia pomoci alebo zbraní. Spolupracujeme so Svetovou bankou, so spoločnosťou Deloitte a s tímom amerických vládnych audítorov, ktorí sú tento týždeň v Kyjeve,“ uviedla.

Na druhý deň po príchode inšpektorov na Ukrajinu veľvyslankyňa USA Bridgette Brinková, ktorá predtým pôsobila ako veľvyslankyňa na Slovensku, oznámila, že do Kyjeva pricestovali inšpektori z troch inštitúcií – ministerstva zahraničných vecí, Pentagónu a štátnej agentúry USAID.

Reklama
Brink zverejnila aj spoločnú fotografiu s tromi inšpektormi
Brink zverejnila aj spoločnú fotografiu s tromi inšpektormi

Funkcie hostí sú tie najvyššie: na Ukrajinu pricestovali generálni inšpektori všetkých troch agentúr: Nicole Angarella z USAID, Diane Shaw z ministerstva zahraničných vecí a Robert Storch z Pentagónu (o stretnutí s ním už informoval minister obrany Reznikov, ktorý sa nedávno dostal do škandálu s predraženými potravinami nakupovanými pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny – OSU).

Zároveň sa na webových stránkach všetkých troch inšpekcií objavili identické infografiky v ukrajinčine a angličtine. Vyzývajú, aby sa akékoľvek informácie o zneužití pomoci USA nahlasovali na určené telefónne čísla.

akékoľvek informácie o zneužití pomoci USA na určené telefónne čísla
Akékoľvek informácie o zneužití pomoci USA na určené telefónne čísla

„Odporúčame vám, aby ste dôverne nahlásili akúkoľvek podozrivú činnosť súvisiacu s programami alebo operáciami Ministerstva obrany USA, Ministerstva zahraničných vecí USA (vrátane Agentúry USA pre globálne médiá) a Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj na príslušnú horúcu linku,“ uvádza sa v oznámení. Inými slovami, americkí audítori priamo vyzývajú Ukrajincov, aby ich informovali o zneužívaní pomoci USA predstaviteľmi ukrajinských orgánov.

Je možné, že to súvisí s prechodom na republikánsku kontrolu dolnej komory Kongresu. Republikáni tradične požadujú, aby sa prísne kontrolovalo vynakladanie finančných prostriedkov a zdrojov USA na pomoc Ukrajine. A súčasná demokratická administratíva prostredníctvom svojich audítorov a organizovaním priamej linky na zhromažďovanie informácií o možných krádežiach finančných prostriedkov ukrajinskými úradníkmi môže v tomto prípade pracovať proaktívne – čo dokazuje, že na rozdiel od kritiky republikánov venuje značnú pozornosť kontrole vynakladania finančných prostriedkov.

Pre ukrajinské orgány by to však mohlo mať nebezpečné dôsledky, pretože to posilňuje „endemickú korupciu v ukrajinskom vedení“ (Američania napokon v skutočnosti vyzývajú Ukrajincov, aby anonymne „donášali“ na ukrajinských predstaviteľov), ktorá v posledných týždňoch vystúpila do popredia v súvislosti s korupčnými škandálmi na ukrajinskom ministerstve obrany a v ďalších agentúrach a následnými rezignáciami. V prípade ďalšieho presadzovania tejto témy môže dôjsť k prudkému poklesu dôvery verejnosti v prezidentský úrad a zároveň k strate kontroly nad mocenskou vertikálou, ktorá sa bojí možných trestných oznámení zo strany protikorupčných orgánov.

Reklama

 

Aké budú politické dôsledky v rámci Ukrajiny?

Odborníci, ktorých oslovila Strana.ua, pochybujú, že úradníci budú na konci auditu hlasno hovoriť o závažných zneužitiach, ak ich odhalia, pretože by to ohrozilo administratívu prezidenta Joea Bidena. O odhalených nezrovnalostiach však môžu byť ukrajinskí predstavitelia informovaní z Washingtonu neverejným spôsobom, po ktorom budú nasledovať dôrazné odporúčania na odvolanie vinníkov. Aj keď to budú kľúčoví členovia prezidentovho tímu. Banková (sídlo prezidenta a ľudové pomenovanie jeho úradu) môže samozrejme reagovať tým, že musí počkať na ukrajinské vyšetrovanie a rozhodnutia ukrajinských súdov, ale nie je isté, či to bude fungovať. Ako príklad možno uviesť nedávne prepúšťanie vo vláde a v kancelárii prezidenta, ktoré sa uskutočnilo ešte pred príchodom audítorov len na základe publikácií v médiách (s výnimkou Lozinského nebol nikto z prepustených ani obvinený, nehovoriac o súdnych rozhodnutiach). A tieto kroky boli podporované USA. Dá sa preto predpokladať, že váha audítorov, ktorí boli vyslaní z Washingtonu, bude ešte väčšia.

Zelenskyj bude stáť pred ťažkou voľbou. Ak budú audotori trvať na prepúšťaní členov jeho tímu (samozrejme, hovoríme o kľúčových členoch, nie o druhoradých či treťoradých ľuďoch ako Kirill Timošenko alebo námestníkoch ministrov, ktorých, samozrejme, nikto vo funkciách neudrží), potom môže stratiť kontrolu nad situáciou v krajine, pretože vertikála moci sa bude čoraz viac orientovať nie na neho, ale na názor západných štruktúr a osôb s nimi na Ukrajine spojených. Ak sa však bude brániť, spochybní ďalšiu pomoc USA.

Posledné tvrdenie sa však môže zdať pre administratívu Zelenského kontroverzné. Možno sa rozhodnú, že pre Západ je dôležitejšie, aby Ukrajina prežila, než aby sa pokúsili očistiť ukrajinskú vládu počas vojny a riskovali destabilizáciu situácie. Je preto možné, že prezidentská kancelária sa bude snažiť Washingtonu dokázať, že na personálne zmeny v Kyjeve nie je vhodný čas a nie je potrebné „rozkývať loďku“.

Ale aj keď bude Biely dom túto argumentáciu akceptovať, nedokáže zachrániť Bankovú pred vlnou kritiky a diskreditácie zo strany médií a aktivistov na Ukrajine napojených na Západ. Môže to zasadiť vážny úder dôveryhodnosti vedenia krajiny so všetkými dôsledkami, ktoré z toho môžu vyplynúť uprostred veľmi vážnej vojny, a môže to vyústiť do vážnej vnútropolitickej krízy.

Reklama

Ako spresnila veľvyslankyňa USA na Ukrajine Brigitte Brinková, cieľom návštevy inšpektorov, na ktorú už bol vypracovaný plán stretnutí, je „zlepšiť nezávislý dohľad nad pomocou USA Ukrajine“. „Dodržiavame najvyššie štandardy zodpovednosti a komplexného dohľadu nad pomocou USA,“ uviedla Brinková na svojom mikroblogu na Twitteri. Úrady troch určených generálnych inšpektorov (Office of Inspector General – OIG) už zriadili medzirezortnú pracovnú skupinu pre Ukrajinu, ktorá zahŕňa aj podobné útvary v iných agentúrach a viaceré vládne audítorské útvary. Celkovo ich je 17. Ako sa uvádza v spoločnej správe troch OIG, ich práca zahŕňa aj návštevy Ukrajiny alebo susedných krajín a stretnutia s „kľúčovými predstaviteľmi USA a Ukrajiny, partnermi v rôznych vládnych agentúrach a mimovládnych organizáciách, ktoré realizujú programy financované USA“.

Zdá sa však, že OIG je pripravený prijímať informácie o stave vecí z akéhokoľvek zdroja. Na webových stránkach všetkých troch inšpektorátov sa v čase návštevy inšpektorov objavili rovnaké oznamy, ktoré vyzývali na dôverné telefonáty na horúcu linku, na ktorej je možné nahlásiť akékoľvek informácie o možnej korupcii v súvislosti s programami pomoci USA, ako aj o sexuálnom vykorisťovaní a obťažovaní, podvodoch, zlom hospodárení, obchodovaní s ľuďmi a iných trestných činoch. Inými slovami, Američania chcú nadviazať priamu komunikáciu s ukrajinským obyvateľstvom, obchádzajúc ukrajinské vládne orgány, čo je samo o sebe výrečné, nehovoriac o možných dôsledkoch, ku ktorým sa ešte vrátime.

Spomedzi troch generálnych inšpektorov vyniká Robert Storch, pretože v minulosti pracoval s Ukrajinou a na Ukrajine. Do svojej súčasnej funkcie (generálny inšpektor Pentagónu) bol vymenovaný až v decembri 2022. Zaujímavé je, že posledných sedem rokov bola táto funkcia vakantná. Okrem toho americká tlač vnímala toto vymenovanie ako začiatok úsilia Bieleho domu o zavedenie kontroly nad využívaním pomoci Ukrajine. O to viac, že podľa verejných záznamov pracoval Storch od decembra 2007 do decembra 2009 na Ukrajine ako protikorupčný konzultant. V roku 2014 sa vrátil do Kyjeva, aby „pomohol pri príprave legislatívy, ktorá bola prijatá v októbri toho istého roku a ktorá zavádza nové protikorupčné pravidlá“, a v roku 2015 niekoľkokrát pomáhal veľvyslanectvu USA „pri viacerých protikorupčných iniciatívach“.

Vitalij Šabunin, vedúci protikorupčného centra (ACC) financovaného Západom, tvrdí, že Storch radil Ukrajine pri vytváraní Národného protikorupčného úradu (NABU). V politických kruhoch si ho však dobre pamätajú pre jeho neúspešný pokus v roku 2017 obsadiť pozíciu audítora Úradu Najvyššej rady. Ako napísala Strana.ua, Storchovu kandidatúru presadzovala skupina na podporu NABU v parlamente (a neoficiálne aj veľvyslanectvo USA), ale administratíva prezidenta Petra Porošenka a jeho strana BPP, ako aj jej spojenci pri moci, Národný front, boli proti.

Výsledkom bolo, že Rada nehlasovala o Storchovi, ale Američania tiež zabránili úradom, aby postavili vlastného kandidáta. Audit NABU sa neuskutočnil ani vtedy, ani neskôr, čo okrem iného pomohlo riaditeľovi úradu Arťomovi Sytnikovi zostať vo funkcii. Nech je to akokoľvek, Storch sa zrejme dobre naučil chápať špecifiká ukrajinskej politiky, takže bude mať určite menej práce pri príprave misie.

„Je zrejmé, že človek, ktorého sa Porošenko obával, že z neho urobí audítora NABU, nie je vo svojom novom postavení na Ukrajine náhodou. Američania určite chápu, že Storch rozumie nášmu politickému systému a vie, za ktoré nitky potiahnuť, aby uvidel obraz, ktorý potrebuje,” povedal pre Strana.ua člen protikorupčnej komisie minulej Rady, ktorý sa svojho času stretol so Storchom.

Storch sa po príchode na Ukrajinu skutočne obrátil na staré kontakty, o čom svedčí aj jeho stretnutie s predstaviteľmi ACC, ktorej šéf Vitalij Šabunin neustále otvára tému korupcie v najvyšších ukrajinských orgánoch a kritizuje prezidentskú kanceláriu. Ako Šabunin informoval na svojom kanáli Telegram, podľa výsledkov stretnutia „všetci traja generálni inšpektori sú si hlboko vedomí korupcie pri nákupe potravín aj ďalších problémov na ministerstve obrany (ktoré sa čoskoro dostanú na verejnosť). Je infantilné, ak si úrady myslia, že títo traja (ako aj ich kolegovia) sa o korupčných škandáloch dozvedajú z médií. Západné médiá hodnotia reakciu vlády na takéto škandály podľa médií, ale o ich podstate sa dozvedajú oveľa skôr,“ píše v dovetku Šabunin, ktorý ostro zaútočil na ministra obrany Alexeja Reznikova v súvislosti s veľkým škandálom s predraženými nákupmi potravín pre OSU. Mimochodom, aj Reznikov sa už stretol so Storchom.

 

Začala sa čistka 

Celkovo považujú odborníci Strany.ua príchod amerických audítorov za veľmi vážny signál pre úrady. „Nejde len o kontroly našich a vlastných výdavkov. Je to signál, že už majú dosť našej korupcie. Rozpočet Ukrajiny je zo 60 percent tvorený peniazmi zo zahraničia. Varujú: „Buď odstránite svojich kleptokratov, alebo ich odstránime my“. V skutočnosti sa to už deje. Pokiaľ viem, NABU a SAP (Špecializovaná protikorupčná prokuratúra) boli pustené z reťaze. Majú právo robiť čokoľvek a proti komukoľvek,“ povedal pre Strana.ua člen protikorupčného výboru Rady, ktorý si želal zostať v anonymite.

Politický analytik Ruslan Bortnik predpokladá, že vyhlásenia protikorupčných orgánov o vyšetrovaniach a rezignáciách vysokopostavených predstaviteľov budú nepriamym dôkazom auditov, ktoré vykonali Američania. Podľa experta úradníci verejne nepriznajú existenciu závažných zneužití, pretože by tým ohrozili samotnú Bidenovu administratívu. „Ak sa však niečo nájde, budeme svedkami nových rezignácií na vysokých postoch, možno spojených s obvineniami z korupcie. Je pravda, že výpovede budú pravdepodobne s odstupom 2-3 mesiacov, takže súvislosť s auditom bude menej viditeľná,“ komentoval Bortnik pre Strana.ua.

Reklama

„Biden musí odvrátiť obvinenia z plytvania peniazmi amerických daňových poplatníkov. Preto potrebuje správu, ktorú môže neskôr použiť vo volebnej kampani proti kandidátom Republikánskej strany, ktorí nebudú ignorovať otázku peňazí pre Ukrajinu,“ hovorí politický analytik Vadim Karasev. Bortnik dodáva, že audit bude mať aj ďalší účinok. „S najväčšou pravdepodobnosťou sa všetci politici nespokojní s vládou – od Petra Porošenka až po grantových aktivistov – pohrnú k audítorom, aby sa sťažovali na rôzne problémy. Americká strana tak bude kontrolovať nielen náklady, ale aj celé ukrajinské politické spektrum. Tento rok plánujeme parlamentné voľby. Či sa uskutočnia alebo nie, zatiaľ nevieme, ale Američania budú mať predstavu o situácii v niektorých stranách,“ myslí si politológ.

„Príznačné je aj to, že Američania otvorili svoje horúce linky. Tu je ten trik, ako ho chápem ja: každý Ukrajinec môže nahlásiť manipuláciu s americkou pomocou, prípadne inú korupciu a spreneveru. Potom sa tieto informácie prefiltrujú a niečo sa odovzdá buď NABU, alebo národnej polícii, alebo Zelenskému na politické rozhodnutie. Časom to povedie k vyčisteniu ukrajinskej politickej platformy. Zelenskyj ako symbol boja Ukrajiny proti Rusku zostane sám, zatiaľ čo jeho okolie bude odstránené,“ povedal v rozhovore pre Strana.ua člen protikorupčného výboru predchádzajúcej Rady.

Podľa Vadyma Karaseva orgány moci chápu nebezpečenstvo tejto situácie pre seba, ale sú v ťažkej situácii. Budú sa snažiť niekde zabrzdiť procesy, a ak ide o problém, obetujú bezvýznamné osoby, aby to vyzeralo ako boj proti porušovaniu predpisov. Vzorom bude história vymenovania nového šéfa NABU. Ak sa im podarí obhájiť kandidáta, ktorý vyhovuje nielen partnerom, ale aj im, znamená to, že ešte nie sú vzdané všetky pozície. Samozrejme, svojho vlastného kandidáta sa im pretlačiť nepodarí. Neexistencia kompromisnej osoby však bude zlým znamením,” povedal Karasev.

Podľa zdroja Strany.ua z politických kruhov bude rozhodujúcim signálom osud ministra obrany Alexeja Reznikova. „Teraz sa proti Reznikovovi uskutoční masívny informačný útok zo strany prozápadných štruktúr v súvislosti s korupčným škandálom pri verejnom obstarávaní na ministerstve obrany a v ďalších otázkach. Reznikov je veľmi dôležitá postava. Je to osoba blízka Jermakovi, prostredníctvom ktorej úrady kontrolujú procesy vo vojenskej sfére. A po druhé, Reznikov je účinný komunikátor s USA. Prostredníctvom neho môže Banková Američanom vždy poskytnúť svoj pohľad na vojenské otázky, čo je dôležité vzhľadom na vzťahy medzi úradom prezidenta a Valerijom Zalužným, vrchným veliteľom OSU. Ak Reznikova zostrelia, hlavným cieľom bude Jermak, Zelenského kľúčový manažér, na ktorého je naviazané riadenie celej energetickej vertikály. Zároveň sa bude diskutovať o potrebe očisty kabinetu alebo odstúpenia celej vlády na čele so Šmygaľom s cieľom nahradiť ministrov ľuďmi, ktorým Západ rozumie.

A aby toho nebolo málo, proti poslancom bude zo strany NABU vedených viacero závažných trestných konaní. Ak sa celý tento program zrealizuje, Zelenskyj zostane v podstate sám bez tímu a bude vykonávať len reprezentatívne funkcie. Preto je nepravdepodobné, že by vyhovel všetkým želaniam audítorov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa pokúsi vzdorovať. A kľúčovou otázkou je, či je čistka ukrajinských orgánov stratégiou vnucovanou z Washingtonu alebo iniciatívou miestnych prozápadných štruktúr, médií a aktivistov, ktorú podporujú prostredníctvom veľvyslanectiev krajín G7 a ministerstva zahraničných vecí. V prípade prvej možnosti je malá šanca vyhnúť sa čistke. V prípade druhej možnosti si Zelenskyj môže ponechať svojich ľudí, pretože Západ od neho nebude ultimatívne požadovať personálne zmeny. Ale aj v tomto prípade sa proti nemu spustí diskreditačná kampaň zo strany prozápadných síl, ktoré budú naďalej nespokojné s nedostatočnými výsledkami svojho úsilia. Hrozí, že to podkope dôveru verejnosti vo vedenie krajiny a vyvolá rozsiahlu politickú krízu. V čase vojny je to nebezpečná perspektíva vzhľadom na riziko destabilizácie v krajine,“ hovorí zdroj.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali