ZOH14-alpské: Pozornosť na Ligetyho, Gantnerová vníma i sestry Schildové

ZOH14-alpské: Pozornosť na Ligetyho, Gantnerová vníma i sestry Schildové

Soči 6. februára (TASR) – Alpské lyžovanie rozprestiera svoj program tradične počas celej zimnej olympiády a tak to nemôže byť ináč ani na hrách Soči 2014. V prvý a v záverečný deň už síce bude chýbať, ale na druhej strane časť pretekárov odvetvia registruje svoje výkony už dva dni pred oficiálnym otvorením hier. V zjazde sa idú tri merané tréningy v oboch kategóriách. Kráľovskou súťažou mužov aj odštartujú zápolenia na bielych svahoch Červenej Poľany, v nedeľu 9. februára.

Harmonogram zjazdového lyžovania je naozaj nevyspytateľná vec, najmä ak ide o vrcholné podujatie. Ale za normálnych okolností by mali najzaujímavejšie momenty z hľadiska slovenskej účasti mohli prísť na konci. Rýchlostné disciplíny sú vopred odsúdené na štatistické parametre, keďže našinec nemá prístup ku kvalitnému tréningu. Zjazd a ani super-G nie sú disciplíny, v ktorých by sa masívne vypadávalo, takže prenikavý slovenský výsledok by bol extratriednou senzáciou. Iné to je so superkombináciou, ktorá sa s kĺzavým programom prelína. Adam Žampa a Jana Gantnerová sú mená pretekárov, ktorí by za určitých okolností mohli využiť špecifiká disciplíny alpskej všestrannosti – na prienik do prvej pätnástky, so šťastím aj do desiatky.

V utorok 18. februára je deň plánovaného štartu točivej časti zjazdárskeho harmonogramu. Lenže hoci oproti predchádzajúcim zimným olympiádam môže Slovensko naplno využiť 4-členné národné kvóty, chýba mu, priam zúfalo Veronika Velez-Zuzulová. Niet zraneného kolena, elitná svetová slalomárka by popri biatlonistke Anastasii Kuzminovej bola bývala najväčším medailovým želiezkom ohni celej výpravy. Na vrcholoch sa jej doteraz nedarilo, ale práve preto a na vrchole svojej lyžiarskej zrelosti chcela dobyť olympijský kov. Takto ju má v slalome "suplovať" jej iba 18-ročná kamarátka Petra Vlhová, lenže jej prípravu na Soči tiež narušilo zranenie. A tak sa zrejme najviac čaká od už skúsenejšieho Adama Žampu, ktorý svoje možnosti naznačil v oboch technických disciplínach, hoci v tejto sezóne výraznejší progres nenaznačil. Ale olympijské svahy majú svoje zákonitosti, podobne ako svahy MS a on pred rokom v Schladmingu zdolal v 2. kole všetkých – aj fenomenálneho Rakúšana Marcela Hirschera. Navyše vzhľadom na národné kvóty sa posunie v štartovej listine na výhodnejšiu pozíciu, keďže v Soči neštartujú renkingovo lepšie postavení traja Rakúšania, Švéd, či Talian. Treba brať do úvahy, že favoriti idú medzi hustými bránkami "hop alebo trop" a tak to niektorí určite nezvládnu…

Šéfka slovenskej lyžiarskej asociácie Janka Gantnerová je zároveň vedúca celej výpravy na ZOH v Soči, takže zodpovedá za úplne všetko. Úspešná olympionička z federálnych čias (5. miesto v zjazde 1984) sa však netají slabosťou pre svoje odvetvie a o všetkom podstatnom v alpskom parku Rosa Chutor je informovaná. "Trate pre zjazdové lyžovanie sú náročné, ľadové a technické, čiže by to nemala byť otázka materiálu. Dúfam, že sa nezmenia podmienky, hoci na pondelok práve hlásia zmenu počasia. Dôležité je, aby nám nenasnežilo, v takom prípade by to bolo fajn," zdôraznila pre TASR.

Reklama

Práve vo štvrtok po troch pretekárkach prerušili tréning na zjazd žien a keďže mali problémy so záverečným skokom, museli nájazd naň "zrezať. Po znovuspustení odporučili všetkým lyžiarkam v závere tempo zvoľniť. "Z našich tréningy absolvujú Jana Gantnerová, Kristína Saalová, Martin Bendík, Matej Falat a Adam Žampa. Uvidí sa, kto pôjde aj v špeciálnom zjazde, alebo len do superkombinácie. Predsa je riziko zranenia a aj únavy a zbytočné je to robiť nasilu. Celkovo verím, že sa niekomu podarí presadiť sa v takej nabitej konkurencii. Je mi ľúto, že v kolektíve nemáme našu najlepšiu zjazdárku. Veronika Velez-Zuzulová nám určite bude na diaľku držať palce. Jej neúčasť nám značne znížila vyhliadky na veľký úspech, ale verím, že Adam Žampa a Jana Gantnerová by sa mohli pohybovať medzi desiatym a dvadsiatym miestom, čo by bolo výborné. Krst ohňom absolvuje mladá Petra Vlhová a som rada, že najprv pôjde obrovský slalom, aby jej hlavná disciplína, teda slalom, nebol na takomto veľkom podujatí pre ňu šokom."

Na bielych svahoch Červenej Poľany v alpskom centre Ružová osada (Rosa Chutor) bude chýbať obhajkyňa zlata v zjazde, Američanka Lindsey Vonnová. V ostatných štyroch súťažiach by sa mohli až na jeden prípad úplne štandardne zrodiť tie isté zlaté medailistky. U mužov je to opačne – nechýba nikto z obhajcov, ale až na Aksela Lunda Svindala nemá nikto z nich formu na medailu. Naopak, Nór by mohol, ako na každom vrchole, za optimálnej konštelácie pomýšľať aj na štyri tituly. Okrem slalomu, kde sa čaká, či Rakúšan Marcel Hirscher pridá k zlatu z MS aj rovnaký kov zo ZOH.

Reklama

"Myslím si, že Ligety bude pokračovať v tom, čo predvádza. Svindal má svoje momenty, ale neviem predpovedať, ako to tu absolvuje. Hirscher bude dobrý, ale pri jeho riskantnej jazde to je vabank. A aby nás napríklad neprekvapili sestry Schildové na jednej bedni so stupňami víťaziek…," naznačila svojich favoritov Gantnerová.

Dejisko: Alpské centrum Roza Chutor (Ružová osada)

Kapacita: 7500

Reklama

Medailisti z predchádzajúcich ZOH 2010:

ženy:

zjazd: 1. Lindsey Vonnová, 2. Julia Mancusová (obe USA), 3. Elisabeth Görglová (Rak.)

superkombinácia: 1. Maria Rieschová (Nem.), 2. Julia Mancusová (USA), 3. Anja Pärson (Švéd.)

super-G: 1. Andrea Fischbacherová (Rak.), 2. Tina Mazeová (Slovin.), 3. Lindsey Vonnová (USA)

Reklama

obrovský slalom: 1. Elizabeth Görglová (Rak.), 2. Taina Bariozová (Fr.), 3. Kathrin Zettelová (Rak.)

slalom: 1. Maria Rieschová (Nem.), 2. Marlies Schildová (Rak.), 3. Šárka Záhrobská (ČR)

muži:

zjazd: 1. Didier Defago (Švaj.), 2. Aksel Lund Svindal (Nór.), 3. Bode Miller (USA)

superkombinácia: 1. Bode Miller (USA), 2. Ivica Kostelič (Chorv.), 3. Silvan Zurbriggen (Švaj.)

super-G: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.), 2. Bode Miller, 3. Andrew Weibrecht (obaja USA)

obrovský slalom: 1. Carlo Janka (Švaj.), Kjetil Jansrud, 3. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.),

slalom: 1. Giuliano Razzoli (Tal.), 2. Ivica Kostelič (Chorv.), 3. Andre Myhrer (Švéd.)

/vyslaní redaktori TASR ph ny/ /k dispozícii sú zvukové záznamy/

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali