Prebieha mimoriadna schôdza, Ján Richter opäť čelí odvolávaniu

Prebieha mimoriadna schôdza, Ján Richter opäť čelí odvolávaniu

Bratislava 7. septembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Opozícia sa v najbližších hodinách pokúsi opäť odvolať z funkcie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) otvoril mimoriadne zasadnutie pléna. Hlasovanie o nedôvere Richterovi bude aj hlasovaním o dôvere vláde, oznámil to poslancom SNS premiér Robert Fico. Ak teda padne Richter, tak aj vládny kabinet. SNS naďalej nepovedala, ako bude hlasovať. Rokovanie na vyslovenie nedôvery Richterovi iniciovali opoziční poslanci už druhýkrát. Dôvodom je opäť kauza galantského resocializačného zariadenia Čistý deň, pri ktorej vyšetrovaní mal Richter ako minister zlyhať.

Reklama
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

 

19:27 SNS sa pri hlasovaní o odvolaní Richtera zdrží

Reklama

Poslanecký klub SNS sa pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra Jána Richtera zdrží. Predseda NRSR a SNS Andrej Danko to potvrdil pre web pluska.sk. Jeho prvý podpredseda Jaroslav Paška na tlačovej konferencii oznámil len toľko, že klub sa na hlasovaní zúčastní a bude hlasovať jednotne.

“Predseda vlády prisľúbil súčinnosť ministerstva práce a ministra pri odstraňovaní vytýkaných nedostatkov. SNS sa nebude vkladať do politických súbojov opozície voči strane Smer-SD,” vyhlásil na tlačovej konferencii Paška.

Výhrady SNS voči činnosti rezortu práce stále pretrvávajú. “Ale na základe prísľubu predsedu vlády očakávame, že budú skoro odstránené,” doplnil Paška.

Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov. Opozícia ich bez hlasov koalície nemá. Richter tak opozičný pokus o odvolanie ustojí, pokiaľ ho nepodporí koalícia.

 

Reklama

18:25 Remišová: V kauze Čistý deň ide o to najcennejšie, o ľudské životy

V kauze resocializačného zariadenia Čistý deň ide podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO) o to najcennejšie, čo máme. O ľudské životy. Remišová to zdôraznila dnes v parlamente počas mimoriadnej schôdze.

“Žiaľ, táto vládna koalícia ešte pár mesiacov vydrží, minister Richter odvolaný nebude, predsa len sú miliardy z eurofondov a štátnych nákupov silným lepidlom,” dodala poslankyňa. Ku kritike sa pridala aj poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková.

Pýtala sa poslancov strany SNS, čo sa zmenilo, že sú dnes takí kritickí voči konaniu ministra Richtera, keď boli v máji proti jeho odvolaniu.

O odvolanie ministra Richtera pre kauzu Čistý deň sa totiž opozícia pokúšala už pred štyrmi mesiacmi, ale neuspela. “Sme presvedčení, že tak dôležitý rezort potrebuje výmenu,” uviedla. Ministerstvo práce podľa jej slov potrebuje ministra, “ktorý bude zodpovedne a s citlivosťou riešiť sociálne problémy, ktoré na Slovensku pretrvávajú a nebude ich zakrývať číslami o dobrých hospodárskych výsledkoch”.

Reklama

Pretože na Slovensku je podľa nej veľmi veľa ľudí a rodín, ktorých ohrozuje chudoba. “A prekvapuje ma, že zrazu to už vidia aj kolegovia zo SNS, aj keď ich jasného hlasovania o Richterovom odvolaní sa asi nedočkáme,” dodala Krištúfková a narážala tým na kritické vyjadrenia predstaviteľov strany SNS.

Podľa nezaradeného poslanca Zsolta Simona mal pritom minister Richter sám odísť zo svojej funkcie. “Táto schôdza, hoci sa koná už druhý raz, sa vôbec konať nemala. Nemali sme sem vôbec dôjsť,” opísal Simon. Svedčí to podľa neho o morálnych hodnotách predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) a jeho koaličných partnerov.

 

16.34: Richter: Návrh na odvolanie obsahuje bezobsažné obvinenia

Tvrdenia opozície, že rezort práce zlyhal vo vyšetrovaní kauzy Čistý deň, sú bezobsažné a bez predložených dôkazov. Na svoju obhajobu to v pléne parlamentu uviedol minister Richter.

“Je mi ľúto, že tu opäť stojím po štyroch mesiacoch a musím sa brániť nenávistným útokom opozičných poslancov. Nie kvôli sebe, ale kvôli vám, ktorí sa na tejto fraške nepodieľate a kvôli verejnosti, ktorá si zaslúži, aby sme sa všetci sústredili na hľadanie realistických riešení existujúcich problémov,” skonštatoval Richter.

Podľa neho sú obvinenia opozície bez obsahu. “Zdôvodnenie návrhu na moje odvolanie obsahuje samé bezobsažné obvinenia, ktoré namiesto racionálnych argumentov stoja na vyvolávaní vášní a hraného neúprimného súcitu s domnelými obeťami, z ktorých sa väčšina cíti byť obeťami hysterického vyčíňania politikov a nie z postupu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí,” myslí si Richter.

Odmieta tvrdenia, že ministerstvo nekonalo v prípade Čistého dňa kompetentne. “Je na smiech, že mi vyčítate nekompetentnosť, lebo ministerstvo by tak postupovalo práve vtedy, keby sa riadilo náladami a vyvolávanými vášňami, a nie konkrétnymi faktami, ktoré berieme do úvahy pri preukazovaní zistených skutočností,” tvrdí Richter.

Priblížil, že parlamentný ľudskoprávny výbor viedol celé týždne poslanecký prieskum a pracovníci ministerstva sa opakovane stretávali s poslancami. “Podľa požiadaviek sme predkladali stohy dokumentov, dokonca sme zabezpečili účasť mimorezortných členov akreditačnej komisie, vyhoveli sme pani poslankyni Blahovej na základe paragrafu o slobodnom prístupe k informáciám. Asi ťažko by ste našli prípad, v ktorom ministerstvo postupovalo tak otvorene a transparentne,” tvrdí Richter.

Odmieta aj obvinenia opozície týkajúce sa korupcie. “Návrh opozície ignoruje totálne realitu. Vyhlásil som, že budem reagovať na všetky nové skutočnosti, ktoré sa v prípade objavia. Vyhlásil som, že ponechanie akreditácie je podmienené,” zdôvodnil Richter zdĺhavé odobratie akreditácie zariadeniu s tým, že do úvahy boli brané zistenia ministerstva a aj orgánov činných v trestnom konaní.

Reklama

Minister práce tiež informoval o tom, že rezort dva týždne po tom, ako bolo ohlásené zrušenie akreditácie Čistému dňu, navrhol presunúť dvoch maloletých do iných zariadení. Siedmich navrhol poslať do domáceho prostredia alebo do ambulantnej liečby.

 

16.21: Premiér: Richter je najúspešnejší minister práce, akého sme mali

Členovia vlády SR a poslanci Smeru-SD sa nezúčastňujú na mimoriadnej schôdzi Národnej rady. V sále sedí prevažne opozícia a niektorí koaliční poslanci Mosta-Híd a SNS, ktorá má k Richterovi výhrady.

Neúčasť na schôdzi odporučil poslancom a ministrom premiér Fico. Zároveň zopakoval, že vláda nesúhlasí s odvolaním ministra práce Richtera z funkcie a opozičný návrh považuje za účelový a za pokus zneužívať inštitút odvolávania člena vlády na politické ciele.

Reklama

“Táto schôdza je zneužitím práva, ktoré je garantované v Ústave SR. A preto opakovane prosím poslancov za Smer-SD, aby sa rozhodli, ale vláda SR nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať. Nevidím dôvod, aby sme boli súčasťou tejto špiny, ktorá sa tu bude valiť na ministra,” odkázal členom vlády a poslancom Smeru-SD Fico v pléne.

Richtera sa aj osobne zastal a označil ho za najúspešnejšieho ministra práce, akého sme kedy mali. Pripomenul napríklad jeho výsledky v oblasti nezamestnanosti. Upozornil, že schôdza pre Čistý deň už raz bola a Richter na nej získal dôveru.

“Získal nadpolovičný počet hlasov, čo len potvrdilo, že má dôveru,” vyhlásil Fico. Richter podľa jeho slov potom urobil mnoho krokov v kauze aj s políciou a následne aj navrhol odobratie akreditácie galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň.

Predkladateľku návrhu Natáliu Blahovú (SaS) premiér skritizoval za používanie slova korupcia. Počas svojej kariéry, kedy sa venoval trestnému právu vrátane trestného činu znásilnenia, podľa vlastných slov nevidel také znásilnenie slova korupcia ako v Blahovej vystúpení.

“Bez akéhokoľvek argumentu tu sypete na ministra práce obvinenia z korupcie, pričom ste nepovedali jeden jediný dôkaz a argument. Viete, pre vás je korupcia už aj to, keď dám myši do pasce väčší kus syra, ako sa patrí. Prosím, prestaňte s tým, lebo je to trápne. Ak niečo máte, tak to povedzte, ale nerobte takéto obvinenia,” apeloval na opozíciu predseda vlády.

Reklama

Blahová označila jeho vystúpenie za “vrcholne nedôstojné”. Odmieta Ficovo vyjadrenie, že schôdza je o ničom.

 

15.21: Netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti ako aj samotnej vlády, či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv. Toto sú podľa opozície dôvody, prečo by mal Richter vo svojej funkcii skončiť. Návrh na odvolanie podala strana SaS spolu s hnutiami OĽaNO a Sme rodina. “Bez ohľadu na to, aké podmienky pre odvolanie členov vládneho kabinetu stanovil premiér Robert Fico, sme presvedčení, že Richter nekompetentným riadením ministerstva práce systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a vzhľadom na jeho doterajšie pôsobenie toto ohrozenie bude pretrvávať, pokiaľ zo svojej funkcie nebude odvolaný,” vyhlásila po podaní návrhu predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Opozícia je presvedčená, že premiér Robert Fico odvolaním ministra školstva Petra Plavčana nastavil vyšší štandard politickej kultúry a určil zároveň dôvody, pre ktoré prikročí k personálnym zmenám vo vedení rezortov. “Očakávame, že v zmysle formulovaných podmienok bude premiér pristupovať rovnako striktne ku všetkým členom vládneho kabinetu,” podotkla Blahová.

Opozícia viní Richtera z netransparentného a korupčného správania, keďže mal byť informovaný o porušovaní práv detí v zariadení Čistý deň a neurobil nič preto, aby ich ochránil. “Ani výsledky kontrol neuviedli kompetentných do činnosti, ktorá by smerovala k ochrane maloletých,” podotkla Blahová s tým, že zariadeniu nebola odobratá po týchto upozorneniach akreditácia. Ministerstvo sa rozhodlo akreditáciu zrušiť až v auguste tohto roka po tom, čo to odporučila akreditačná komisia.

Z funkcie by mal odísť aj pre hazardovanie s dôverou verejnosti. “Počas jeho pôsobenia preukázal, že je nad jeho schopnosti viesť ministerstvo tak, aby plnilo zákonom stanovené povinnosti,” upozornila Blahová.

Opozícia je zároveň presvedčená, že z kauzy Čistý deň urobil minister práce kauzu politickú. “Odmietol rešpektovať odborníkov v akreditačnej komisii, odmietol výsledky kontroly ústredia práce aj kontrolné nálezy vlastného ministerstva,” tvrdí Blahová. Padá tak na neho tieň podozrenia, že jeho nekompetentné kroky boli vedené politickou objednávkou, korupciou a klientelizmom.

Reklama

Richter však opozičný pokus o odvolanie pravdepodobne ustojí. Strany Smer-SD a Most-Híd sú pripravené ho podržať. Vláda označila návrh na jeho odvolanie za neopodstatnený a účelový. Preto s jeho odchodom nesúhlasí. Strany Smer-SD a Most-Híd nezmenili svoje stanovisko ani po rokovaní klubov v parlamente. Podľa premiéra bude hlasovanie o vyslovenie nedôvery Richterovi súčasne aj hlasovaním o páde vlády. Koaličná strana SNS v stredu (6.9.) totiž žiadala Richterovo odvolanie. Nie je preto jasné, ako bude hlasovať. O ďalších krokoch bude strana ešte rokovať na klube počas mimoriadnej schôdze.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali