Podľa nich môže závislosť na syroch a iných mliečnych výrobkoch naznačovať vývoj osteoporózy – porušenie štruktúry kostí. Tieto potraviny obsahuje veľa vápnika a fosforu, ktorých nedostatok má tendenciu vynahradiť telo. Ako poznamenala Trofimovová, syr je celkom kalorický, takže zdravú náhradou za tento produkt bude brokolica, pretože tá je tiež bohatá na vápnik a fosfor.
Ak človek chce stále čokoládu, potom je možno v stave chronického stresu. Táto pochúťka obsahuje aminokyseliny tryptofánu, ktorý pomáha prekonať únavu.
“Sladké zemiaky, špenát, hrozienka, pečeň a ovsené vločky obsahujú pomerne veľké množstvo tryptofánu,” uviedli vedci.
Túžba jesť niečo pálivé môže naznačovať infekciu alebo metabolické poruchy. Kyslá kapusta by bola užitočnou alternatívou k takému jedlu, uviedol Havinson.
Trofimovová zase vysvetlila, že túžba po soli naznačuje dehydratáciu. Ak sa chcete toho zbaviť, musíte dodržiavať pitný režim, čo je “základ ochrany zdravia”.
Tí, ktorí neustále chcú niečo studené, ako je zmrzlina, by mali sledovať stav gastrointestinálneho traktu.
“Môžu to byť žalúdočné ochorenia: zvýšená kyslosť, čo vedie k gastritíde a vredom,” varovali odborníci.
Podľa nich môže byť vysokokalorická zmrzlina nahradená našou, a to ovsenou, pohánkovou, či ryžovou.
Potraviny, ktoré pomáhajú zachovať mladú pleť
Lekár Rupy Aujla, vedec z Edinburskej univerzity, vysvetlil, čo treba konzumovať, aby sa zachovala mladá pleť. Jeho slová cituje bulvárny denník The Sun.
Podľa vedca, ktorého denník označil za jedného z “popredných hlasov Británie”, je v otázkach stravovania nutné zrieknuť sa potravín s vysokým obsahom železa, najmä červeného mäsa (hovädzieho a jahňacieho), ktoré spôsobuje prudké vekové zmeny.
Aujla tvrdí, že je potrebné konzumovať jedlo bohaté na oxidanty, kolagén, minerály a také, ktoré má protizápalové vlastnosti, ktoré umožnia omladiť organizmus a zabezpečiť jeho správne fungovanie.
“Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny zaistí organizmu veľa rastlinných látok, ktoré vyvažujú zbytočné zápalové procesy, znižujú riziko poškodenia buniek a chráni ich v procese starnutia,” poznamenal vedec.
Dodal, že diéta s nízkym obsahom bielkovín bráni prílišnej tvorbe rastového hormónu, ktorý urýchľuje vekové zmeny.
“Mám nasledujúce princípy zdravej výživy: hlavne rastlinná strava, kvalitné tuky (orechy a semienka), jedlá s vysokým obsahom vlákniny, celozrnné a nespracované potraviny,” povedal na záver Aujla.